[FOTO] Među djecom nema hokejaških antitalenata, iznenađuju svojom voljom i pristupom igri

Koprivnica će posljednje nedjelje u siječnju biti domaćinom hokejaškog turnira Ledeni PAK 2019 na kojem će zaigrati juniori iz Zagreba, Samobora, Siska i Karlovca. Hokej je u Koprivnici unatrag par godina sve popularniji. Kako je sve počelo pitali smo Tomislava Turka, jednog od onih koje ćete u popodnevnim satima naći na koprivničkom klizalištu.


Prva škola hokeja u Koprivnici je organizirana za školskih praznika pred četiri godine. Sve je krenulo na inicijativu Turka i Danijela Petija..

Turk i Peti željeli su privući djecu ovom iznimno dinamičnom sportu koji ujedno slovi kao najbrži sport na svijetu. Osnovali su Inline hokej klub te pokrenuli amatersku školu pod motom kojim se i danas vode, a to je da u prvom redu djecu potiču na druženje, zabavu i boravak na svježem zraku te učenje hokeja. Ideju su predstavili Hrvatskom savezu hokeja na ledu (HSHL) koji ih je odmah podržao u namjeri.

Foto: Luka Krušec

– Slijedeće zime smo pauzirali, obeshrabreni skromnim odazivom prethodne zime. Ipak, u sezoni 2016./17. ponovno smo krenuli u akciju. Od Saveza smo dobili nešto zaštitne opreme kojom smo opremili nekolicinu od 14-tero djece među kojima su bile i dvije djevojčice, Lucija i Dunja. Ono što nas veseli da danas imamo petoricu dječaka koji su tada startali i sad već treću sezonu uče igrati hokej. Polaznici su odigrali i revijalnu utakmicu na turniru hokeja na ledu „Ledeni PAK 2017“ u kojoj su pobijedili trenere – priča Tomislav Turk.

Prošle godine škola je narasla na 20 polaznika. Broj djevojčica se udvostručio. Ove godine kroz školu prolazi dvadesetak polaznika. Neka djeca dođu samo jednom ili dva puta probati, no ima i višegodišnjih polaznika.


Tko sve može postati hokejaš i kakve su predispozicije potrebne za prihvatiti se hokejaške palice, pitali smo Tomislava.

– Do sad nismo naišli na antitalenta. Zapravo djeca nas iznenade svojom voljom i pristupom igri. Vjerojatno oni kroz bavljenje drugim sportovima osjete da bi mogli zaigrati hokej pa dođu probati i ovaj najbrži tj. najdinamičniji grupni sport. Više puta čujem od nekog da ne može pratiti pak čak ni na televiziji. Puno je tu promjene smjera kretanja, pokreta tijelom, nogama i rukama. Kažu stručnjaci da u hokeju radi više mišića nego prilikom plivanja. Da bi se prihvatili hokejaške palice, najvažniji su volja i ustrajnost. Ne treba očekivati da će se izrasti u vrhunskog hokejaša ili hokejašicu, ali treba se truditi da budeš sve bolji i bolji. Za početak bavljenja hokejom treba znati klizati barem početnički jer se u hokeju kliže drugačije i mi djeci pokažemo kako. Još jedan uvjet je nošenje zaštitne opreme jer ipak je to kontaktni sport na skliskoj podlozi, padovi su neizbježni, a i pak je nezgodan kad te pogodi.

Foto: Luka Krušec

Kad su dobne skupine u pitanju najviše je polaznika između 10 i 15 godina.

Najmlađi je šestogodišnji Luka kojem je ovo druga sezona škole i već se vidi da će biti pravi hokejaš.

Koprivničanci su upoznati s radom škole i uvijek bude radoznalih koji trening prate s „bande“ (ograde).


– Sad smo ponovno na našem trgu pa se prolaznici makar navire da vide tko to pravi buku na ledu. Turnir „Ledeni Pak“, kojeg organiziramo svake godine u spomen na našeg igrača Igora Galkina, obiđe stotinjak usputnih gledatelja ne računajući roditelje, bake i djedove koji podupiru i navijaju za svoje male hokejaše – veli Turk koji nam je otkrio što je sve potrebno navući na sebe kako bi se sigurno „plovilo“ na ledu i koliko košta to „veselje“.

– Roditeljima savjetujem da kupe korištenu opremu koja se sastoji od kacige s mrežicom, plastrona (zaštita gornjeg dijela tijela), zaštite za laktove, hlača, zaštite za koljena, klizaljka, rukavica i palice. Za djecu do 9-10 godina novi set košta od 2.000 – 2.500 kuna. Cijena za juniore je nešto viša, dok se seniori opremaju iznad 500 EUR-a do vrtoglavih cijena za profesionalnu opremu koja nama ipak ne treba – veli Turk te dodaje kako su uz pomoć Zajednice športskih udruga grada Koprivnice i Zajednice sportova Koprivničko – križevačke županije kupili dobar dio opreme za školu hokeja.

Foto: Luka Krušec

Sezona na ledu traje onoliko dugo koliko je postavljeno gradsko klizalište. Prijašnjih godina odigravali su 40-tak utakmica jer je led trajao duže, a zaledila bi se i Šoderica pa se igralo u zaljevu. Ove godine led je premalen za odrasle hokejaše pa su se posvetili djeci i intenzivirali rad škole hokeja.

– Svake godine nekoliko puta otiđemo do najvećih rivala KHL Varaždin i „uništimo“ se na njihovom klizalištu čije dimenzije su 40×20 metara. Do prošle godine smo ih pobjeđivali, a sad nas namlate i pošalju doma. Kad nestane leda igramo in line hokej na rolama. Inačica je to hokeja koja se igra na posebnoj podlozi kroz cijelu godinu. Seniori igraju Prvenstvo Hrvatske koje se do prošle sezone igralo u Zagrebu, a ove u Karlovcu. Sadašnji polaznici škole će, nakon što nabave svu potrebnu zaštitnu opremu, zaigrati u proljeće na rolama, a nadaju se domoći nekog boljeg i natkrivenog prostora od asfaltnog igrališta.

Na atraktivnost hokeja znatno je utjecala ekipa Medveščaka čiji klub čeka bolje dane, koliko je to utjecalo općenito na popularnost ovog sporta, pitamo ga.

– Projekt Medveščak u EBEL-u a pogotovo u KHL-u je stvarno promovirao hokej na ledu i mnogi su počeli primjećivati ovaj sport, odlaziti na utakmice i puniti Ledenu dvoranu Doma sportova odnosno Arenu u Zagrebu. Utakmica u pulskoj Areni bila je jedinstveni doživljaj koji će sudionici i gledatelji dugo prepričavati. I kako je to uvijek kod profesionalnog sporta, dok ima dovoljno novaca ide, kad više nema stane. Šteta. Popularnost hokeja je kod nas prolazna i u njega se slabo ulaže. U malom selu kraj Graza imaju ledenu dvoranu u kojoj igra i trenira 70-tak klubova iz okolice! Mladi, stari, djeca, muški, ženske, kompanije imaju svoje rekreativce koji „haklaju“ nakon posla.

Na pitanje „padaju“ li djevojke na hokejaše kao i na nogometaše Turk kaže kako je malo frajera kakvi su hokejaši koji u opremi i na klizaljkama izgledaju veliki i moćni sa širokim ramenima. U šali dodaje kako djevojke sigurno nisu nikada vidjele hokejaša da leži na ledu i drži se za nogu kao da više nikada na nju neće stati.

Foto: Luka Krušec

Vezani članci

Najčitanije