Htjele su sačuvati kulturnu baštinu Prekodravlja pa su osnovale svoje društvo

Jadna od udruga koja aktivno sudjeluje u društvenom životu svog naselja je Društvo žena Gola. Ovih dana Društvo je održalo godišnju Skupštinu na kojoj je izabrana i nova predsjednica, mlada Katarina Pali Široki. U njezinom domu porazgovarali smo o radu društva.


– Prema podacima koje sam dobila od starijih članica, društvo je osnovano 17. veljače 1977. godine. Osnivanju je prisustvovao veliki broj mještanki koje su se brzo uključile u društveni život sela – kazala je predsjednica, a u razgovor su se uključile i druge članice.

Marija Bali u udruzi je desetak godina. Voli se družiti i putovati i zato se uključila njen rad. Išla je i na seoske sportske susrete i natjecala se u potezanju užeta, gađanju strijelom, nošenju jaja i bacanju potkove, a sudjelovala je i u snimanju emisije o ‘težačkom obedu’.

Inicijativa

Katica Bali jedna je od najstarijih članica pa je logično da nam je pričala o počecima rada.


– Društvo je na inicijativu nas samih mještanki osnovano u namjeri da se što više uključimo u društveni život sela te da se sačuva kulturna baština prekodravskoga kraja. Na osnivačkoj Skupštini već nas je bilo četrdesetak žena, željnih da se što prije uključimo u društveni život. Za prvu predsjednicu izabrale smo Miru Vukačinović. Nakon nje, predsjednice su bile Dragica Bobovec, Dragica Blažeković, Ankica Bartolović, i u više mandata Ankica Salajpal. Ona je radila u Općini i organizirala nam je mnoga nezaboravna putovanja. Udrugu su još vodile i Jasminka Salaj i Ivanka Grotić, a nadam se da nisam niti jednu zaboravila spomenuti- prisjetila se.

U samom početku žene su se financirale od skromne članarine i od zabava koje su organizirale za Dan žena i za Veliku mešu te, u suradnji s vatrogascima, za Antunovo.

– Za svaku zabavu mi smo kod kuće i od svojih namirnica pekle kolače i pripremale jela. Svaka žena je doma ispekla tortu, kolače ili piceka pa smo to prodavale na zabavama. Organizirale smo i ples srca i čokoladni ples. Učiteljica u našoj školi Gordana Škundrić nas je uvježbavala u plesu pa smo kao Društvo nastupale u starim narodnim nošnjama plešući kolo i druge plesove, a od te plesne skupine kasnije je iznikao i današnji Prekodravski zvon. Od zarađenog novca kupile smo u tadašnjoj Renovi u Koprivnici prvih 50 kompleta suđa i pribora za jelo za iznajmljivanje. U to vrijeme svadbe su se još održavale po kućama, no vikendom su se u Društvenom domu održavale zabave, pa smo uskoro kupile suđe i pribor za još 50 osoba. Kad su se svadbe počele održavati u Društvenom domu, naše Društvo žena je od iznajmljivanja suđa imalo dosta novca za putovanja i razne aktivnosti – kazala je naša sugovornica i prisjetila se kako je suđe izdavala i u pola noći, no to joj nije bilo teško, posebice zbog zajedništva udruženih žena.

– Kad smo išle u Kumrovec, predložila sam da prvo idemo na Mariju Bistricu. Učiteljice koje su išle sa nama nisu smjele u crkvu, a ja sam rekla šoferu; ‘Ti nas dopelaj, ko oče v cirkvu nek ide, ko ne, ne mora. Na kraju su v cirkvu išle i učiteljice i plakale se pred Marijom kak i mi ostale’ – kazala je naša sugovornica i dometnula da su na tom izletu posjetile i Stubičke Toplice i Trakoščan. Mnoge članice na tim su putovanjima prvi put bile u restoranu. Žene su posjetile mnoga mjesta u bivšoj državi, a bile su i u Italiji, Mađarskoj i Austriji, a u devedesetim godinama prošlog stoljeća posjetile su i Brijune.

Predsjednica Katarina Pali Široki, najstarija članica Katica Bali i Marija Bali // Foto: Mirko Lukavski

Korisni tečajevi


Članice Društva žena organizirale su i tečaj šivanja i krojenja, a kod kuće, u dugim zimskim večernjim satima, šivale su i našivavale, plele i heklale. Te svoje ručne radove izlagale su najprije u školi, a kasnije u Društvenom domu. Društvo je organiziralo i predavanja o zdravlju žena, a od prvih dana žene usko surađuju s vatrogascima, lovcima, ribičima i sportašima. Kod obilježavanja Dana Općine Gola sudjeluju s ostalim udrugama u pripremi delicija za sve sudionike i goste. Prošle godine sudjelovale su u obilježavanju 200. obljetnice mjesta Gola.

Sudjelovale su u sportskim susretima s ostalim srodnim udrugama, a svake godine zajedno s Prekodravskim zvonom obilježavaju fašnik. Tamo kuhaju vino i čaj za sudionike i dijele krafne. Sudjeluju na svim županijskim manifestacijama pa i na virovskoj Prkačijadi gdje su Marija Bali, Brankica Kočmar i Dragica Blažeković osvajale prva mjesta za naj tacnu.

Osim navedenih aktivnosti, Društvo žena sudjeluje u humanitarnim akcijama.

– Prikupljale smo humanitarnu pomoć za poplavljene u Gunji i postradale od potresa na Baniji, a posjetile smo i bolnicu za osobe s posebnim potrebama u Gornjoj Bistri. Također surađujemo s Crvenim križem. U našem radu imamo podršku Općine Gola na čelu s načelnikom Stjepanom Milinkovićem. Prije pandemije organizirale smo seoske sportske igre koje namjeravamo ponovno održavati. Danas Društvo žena Gola ima 27 članica o kojih su među najstarijima Katica Bali i Ivana Bartolović – kazala je najmlađa članica, predsjednica Katarina Pali Široki.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com