INTERVJU Adela Sočev: Naše je Društvo sjedište banke hrane za čitavu županiju, u ruralnom kraju 1000 je obitelji u riziku od siromaštva

  • Broj korisnika je različit, oko 150 obroka pripremamo svakodnevno, a u Socijalnoj samoposluzi imamo oko stotinjak obitelji s područja Koprivnice

Koprivnica i naša županija uvijek su pri vrhu po dobrovoljnom darivanju krvi. Kako to da kontinuiramo bilježimo tako dobre rezultate?
Dobrovoljno darivanje krvi ima dugu tradiciju u našem kraju tako da naši darivatelji rado iskazuju svoju humanost ovim plemenitim činom. Za krv još uvijek nema zamjene tako da je ljudsko tijelo jedini izvor ovog lijeka. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije davanja krvi i to prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Upravo ove se godine obilježava 70. godina darivanja krvi u Hrvatskoj. Nekoliko godina nakon tih prvih akcija u Sisku organizirano se započelo s prikupljanjem krvi i na našem području. Već 1960. na inicijativu nekolicine aktivista koje predvodi Ljudevit Husnjak osnovano je Društvo dobrovoljnih darivatelja krvi Podravka. Za njima slijede Elektraši, Željezničari, Rasinjani, Đelekovčani i brojni drugi kolektivi. Već 1955.godine osnovan je i Kabinet za transfuziju u Općoj bolnici u Koprivnici, koji je prikupljao i obrađivao krv za potrebe liječenja bolesnika u našoj bolnici sve do polovice 2008. kada novim Zakonom o izmjenama i dopunama osnovne mreže zdravstvene djelatnosti na naše akcije prikupljanja dragovoljno darivane krvi dolazi Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba koji i obrađuje prikupljenu krv i vraća je prema potrebama naše bolnice za liječenje potrebitih. Tijekom sedam desetljeća prikupljanja krvi u okviru Crvenog križa prikupljeno je više od stotinu tisuća doza ove dragocjene tekućine. Razvoj davalaštva prošao je kroz nekoliko faza i sve karakterizira spremnost naših građana da nesebično darivaju sebe, brojnih volontera i aktivista koji pomažu u organizaciji ali i podrška i pomoć vodstva grada, općina i svih organizacija gdje organiziramo akcije.
Sve to zajedništvo dovelo je do ovih rezultata koje sada imamo. Tako smo u 2022. godini prikupili 5088 doza krvi, 398 doza manje nego godinu ranije – 3.960 doza krvi dali su muškarci, a 1.128 doza krvi dale su žene, prvi puta krv je dalo 133 darivatelja. Zahvaljujući tom rezultatu treći smo u Hrvatskoj po broju davanja na sto stanovnika. S prosjekom od 7,16 davanja na sto stanovnika naša je županija prvi puta nakon deset godina izgubila vodeću poziciju, pretekla nas je Osječko-baranjska županija te je naša županija na još uvijek izvrsnom drugom mjestu u RH. U 11 mjeseci ove godine prikupili smo već 4.786 doza krvi na području djelovanja GDCK Koprivnica.
Pored valorizacije darivanja u svim sredinama kao što su slobodni dani i priznanja HCK za jubilarni broj davanja, darivatelji s više od 35 darivanja za muškarce i više od 25 darivanja za žene žene, ostvaruju pravo na oslobađanje od plaćanja participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje. Krajem svake godine sa Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu dogovaramo kalendar akcija za sljedeću godinu pa iako se primjećuje da je slabiji odaziv na akcije u pojedinim manjim ruralnim sredinama, akcije će se organizirati u obimu kao i dosadašnjih godina, a to je više od 70 akcija. Ono što nam je bitno, za budućnost svih nas, jest animiranje mladih za dobrovoljno darivanje krvi i zato smo posebno zadovoljni što ćemo od sljedeće godine akcija darivanja krvi organizirati i na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.


Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica / IVAN BRKIĆ

Koliko se godišnje krvi daruje i koliko članova ima Klub 100?
Na području Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica dosadašnjih godina imali smo po šest tisuća doza krvi, no ta brojka od proteklih godina koje je obilježila pandemija koronavirusa nažalost pada, no razlog tome je i u činjenici da mladi odlaze iz Hrvatske. Stoga nam je bitno promovirati darivanje među mladima kako zdravstveni sustav ne bi ni u jednom trenutku bio bez potrebnih doza krvi.
Što se tiče našeg Kluba 100, koji okuplja darivatelje sa sto i više davanja s područja Koprivničko-križevačke županije, trenutno ih je 168 živih. Klub 100 vodi Stjepan Lončar, naš rekorder sa 207 doza darovane krvi. Klub je jedan od rijetkih aktivnih na području Hrvatske, članovi se povremeno sastaju, bili su i na izletu u Vukovaru ove godine, a njihov humani doprinos izuzetno je cijenjen na našem području. Svaki darivatelj koji krv da 100. put ili darivateljica koja ima 75 darivanja krvi, Koprivničko-križevačka županija nagrađuje priznanjem – srebrnjakom s likom sv. Marka Križevčanina dok Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije daruje zlatnu narukvicu s imenom i krvnom grupom. Grad Koprivnica nagrađuje Medaljom Grada Koprivnice, javnim priznanjem koje se dodjeljuje u prigodi obilježavanja Dana grada Koprivnice. Također, oni mogu besplatno koristiti i bazene. Primjer Koprivnice slijede i naše okolne općine koje također nagrađuju svoje darivatelje, tako da je ova sredina zaista iznimno osviještena o važnosti darivanja krvi i mislim da ni jedan drugi kraj u Hrvatskoj na ovaj način ne nagrađuje darivatelje.

Koprivnički Crveni križ od ove godine je u novoj, suvremeno opremljenoj zgradi. Jesu li se time napokon stvorili adekvatni uvjeti za rad?
U novoj zgradi u Herešinskoj ulici 33 nalazimo se sada već šest mjeseci. Uvjeti za rad su daleko bolji od dosadašnjih, a ono što nam je izuzetno važno i korisno je veliko skladište koje nam omogućava prihvat većih količina donacija. Kako je i naše društvo sjedište Koprivničke banke hrane za cijelu županiju, skladištimo i distribuiramo humanitarnu pomoć i drugim posrednicima u doniranju hrane.
Posebno smo zadovoljni činjenicom da smo objekt sagradili zahvaljujući europskim sredstvima, a nabavili smo i novu opremu i vozila. No, tu naš posao nije gotov jer nam je nedostajalo sredstava za sve što nam je potrebno. U narednom vremenu planiramo, u korak sa suvremenim trendovima, orijentirati se na ugradnju obnovljivih izvora energije. Predstoji nam opremanje skladišta policama i spremnicima, a svjesni nedostatka parkirališnih mjesta, posebice u vrijeme održavanja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, nastojimo iznaći rješenje i za ovaj nedostatak. To je ono što se tiče tehničkih uvjeta za rad, a što se ostaloga tiče, s obzirom na naše iskustvo u povlačenju sredstava iz fondova EU, spremni čekamo natječaje kako bismo na taj način omogućili našim sugrađanima što je više moguće humanitarne pomoći. Na žalost, zbog kašnjenja u korištenju sredstava u novoj financijskoj perspektivi EU, trenutno nema natječaja na koje bi se mogli javljati kako bismo osigurali ono što je najpotrebnije, a to su donacije hrane i higijene te razne vrste socijalnih usluga. Prostorne i kadrovske kapacitete imamo i za EU projekte, ali i za našu redovnu djelatnost.

U 11 mjeseci ove godine prikupili smo već 4786 doza krvi na području djelovanja GDCK Koprivnica, darivanje krvi naša je hvale vrijedna tradicija

Koje se sve socijalne usluge tamo pružaju i koliko imaju korisnika?
Najpoznatiji smo svakako po pružanju usluge prehrane u Pučkoj kuhinji, tu je višegodišnja usluga Socijalne samoposluge, a naše djelovanje pokriva i 11 općina na čijem području također naš Mobilni tim dostavlja humanitarnu pomoć. Broj korisnika je različit, oko 150 obroka pripremamo svakodnevno, a u Socijalnoj samoposluzi imamo oko stotinjak obitelji s područja Koprivnice. Na područjima općina ima još oko tisuću obitelji u različitim rizicima od siromaštva. Upravo iz toga razloga važno nam je osiguravati sredstva iz EU projekata kojima bismo mogli pomagati svima ravnomjerno na našem području.

Što se kuha u javnoj kuhinji i na koliko korisnici dnevno obroka imaju pravo?
Naša Pučka kuhinja priprema svakodnevno raznovrsnu hranu, a svaki korisnik ima jedan gotovi obrok. Spremamo domaća jela od svježih namirnica kao što su različita variva, gulaši, paprikaši, grah, kelj, mahune, bolonjez, pečeno meso s prilogom i salatom, zatim voće jednom tjedno kao i kolač te obavezno kruh.


Koliko su trenutno zalihe socijalne samoposluge, tko su donatori i čega najviše nedostaje?
Za Socijalnu samoposlugu najviše prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština doniraju naši sugrađani na akcijama prikupljanja u trgovačkim centrima, na čemu im zahvaljujemo u ime naših korisnika. Ono što nam je uvijek potrebno su namirnice s dužim rokom trajanja, i to one koje su nekvarljive poput brašna, tjestenine, riže, soli, šećera, ulja, konzervi, juha i slično. Osim naših sugrađana, vrijedan donator je KTC koji nam svakodnevno donira kruh od dana ranije i koji dijelimo korisnicima i samoposluge i kuhinje, zatim Kaufland koji donira voće i povrće te kruh, od Dukata povremeno pristignu mliječni proizvodi, iz Sane nam doniraju različite namaze, Spar nam se pridruži kada ima proizvode kojima je oštećena ambalaža, a Intersnack Adria iz Hercegovca nam u posljednje vrijeme donira podosta grickalica.
Tu je i naša središnjica, Hrvatski Crveni križ koji nam također povremeno donira različitu robu, a i naša prehrambena kompanija Podravka također povremeno donira svoje proizvode. Dobro su nam došli svi donatori koje pozivamo da, umjesto bacanja hrane, pomognu da u pravom smislu zaživi Koprivnička banka hrane kako bismo na taj način donacije usmjerili našim sugrađanima.

Podaci pokazuju kako imamo sve više onih kojima je potrebna neka vrsta socijalne pomoći. Zašto?
Naš posao je pružati pomoć onima kojima je to potrebno, ne ulazeći u razloge njihovih potreba, bez obzira na sve različitosti. Više od godinu dana, osim našim sugrađanima, angažirani smo i na pomoći osobama raseljenima iz Ukrajine, što je većina već i zaboravila. Za njih dobivamo hranu iz zaliha robnih rezervi preko naše središnjice. Što se tiče stanja na terenu, ono što mi kao pružatelj usluga možemo reći jest da je sve više starijih, nemoćnih i samih osoba kojima je potrebna pomoć. Naš angažman, uz sva nastojanja, pokriva tek dio potreba na terenu, tako da samo izuzetno zahvalni ponajprije našim sugrađanima koji redovito doniraju hranu i higijenu – jer je to najpotrebnije. Također nas vesele i svi ostali koji se uključuju u različite oblike pomaganja što pokazuje da smo doista humano društvo spremno pomoći onima kojima je potrebno.

Ima li u Koprivnici dovoljno volontera? Kako privući nove?
S našim volonterima, koji su doista brojni, izuzetno smo zadovoljni i zahvalni što svoje vrijeme izdvajaju za najpotrebitije. Bez njih ne bismo mogli, niti bismo bili toliko uspješni bez njihove pomoći. Novi volonteri nam se redovito javljaju, najčešće su to mlađi umirovljenici, a ono što nam malo nedostaje jesu mladi volonteri. To i jest razumljivo s obzirom da mladi imaju mnogo školskih i studentskih obaveza, no kako smo kroz projekt Volimo volontiranje osvijestili najmlađe za volontiranje, a to radimo i kroz pripreme za natjecanja, vjerujemo da će nam i mladi biti brojniji. I ovim putem pozivamo volontere da nam se pridruže, a ujedno koristim priliku čestitati 5. prosinca Međunarodni dan volontera.

Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica / IVAN BRKIĆ

Usluge i projekti nisu nužno vezani samo uz novi prostor. Koji se još projekti i usluge provode na terenu?
Što se tiče projekata, trenutno je u provedbi program Podravski humanitarci, koji je usmjeren na osobe starije od 65 godina. Program će omogućiti provođenje različitih aktivnosti u dnevnom boravku za starije osobe, poticati doniranje i volonterizam te pomaganje socijalno ugroženima na području Koprivnice i okolnih 11 općina. Programom ćemo osigurati izvaninstitucijske socijalne usluge za osobe starije životne dobi te će one dobiti humanitarne pakete doniranih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština i odjevnih predmeta, dok ćemo kroz organizaciju dnevnih aktivnosti Kluba za starije osobe i poticanje volonterizma doprinijeti dostupnosti i regionalnom razvoju socijalnih usluga te povećati kvalitetu života osoba starije životne dobi.
Na terenu, odnosno na području 11 općina, nastojimo provoditi ravnomjerno sve aktivnosti kao i na području Koprivnice. Ono što nam je velika želja jest da tople obroke iz Pučke kuhinje dostavljamo korisnicima na područjima općina, što dosad nismo uspjeli realizirati, no ključno je da Zavod za socijalni rad prepozna korisnike te im izda rješenja temeljem kojih bi imali pravo na uslugu prehrane.

Koji su se sve EU projekti proveli i što je u planu za 2024. godinu?
Dosad smo proveli poznate projekte, Socijalna košarica, Volimo volontiranje, Volonter penzioner, Centar za pomoć u kući, Koprivnička banka hrane, Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini kao nositelji, a bili smo partneri u nekoliko FEAD projekata te u projektu Ready2respond. Sljedeće godine nastavljamo s Podravskim humanitarcima i našim brojnim redovitim aktivnostima. A što se budućih projekata tiče, ideja i želja ne nedostaje, samo nedostaje natječaja na koje bismo se javili. No, mi o projektima ne volimo govoriti unaprijed, nego kada ih dobijemo. Naš najznačajniji projekt u kojem smo sagradili novi prostor pružio nam je mnogo iskustva i tu moram naglasiti da nam je odobreno i završno izvješće, cijeli projekt je strogo kontroliran, od gradnje do nabave opreme i namještaja te smo ga uspješno proveli i završili bez ikakvih grešaka i problema. Tako da kapacitete za samostalno provođenje projekata definitivno imamo, samo bismo željeli da se stvari u mjerodavnim institucijama ubrzaju kako bi mi na terenu čim prije mogli provoditi projekte.


Bliži se i blagdansko vrijeme, pripremaju li se božićni paketi?
Blagdanski paketi su već stigli do dijela naših korisnika, njih 220 na područjima općina. U prosincu ćemo dijeliti pakete korisnicima s područja Koprivnice, a ovisno o prikupljenim donacijama, nastojat ćemo uljepšati barem malo blagdane onima kojima je naša pomoć potrebna.

RAZGOVARAO: IVAN GROBENSKI
FOTOGRAFIRAO: IVAN BRKIĆ

Vezani članci

Najčitanije