Odgojiteljica Ružica: Srce mi je veliko k’o kuća kada vidim u kakve su krasne ljude moji vrtićarci izrasli

Kad nema motivacije, nema ni svrhovitog posla. Dokaz toj tezi je Križevčanka Ružica Bjeličić (58) kojoj je nedavno dodijeljena nagrada Ivan Filipović za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnost. Nagrada predstavlja najviše priznanje sektora.


Ružica je odgojiteljica koja već 25 godina radi u križevačkom Dječjem vrtiću Zraka sunca. U svom je dugom stažu ispratila mnoge sretne i ponosne generacije. Pokazala se kao vrstan praktičar i kvalitetan stručnjak te je 2016. godine stekla zvanje odgojitelja savjetnika, što je ponovno potvrđeno 2021. godine.

Specifična metoda

– Od samog početka moga rada u ovom vrtiću, i meni i mojim kolegicama omogućeno je da se razvijamo, napredujemo i stručno usavršavamo tako da sam imala prilike završiti mnogo edukacija i usavršavanja Agazzi metode – priča nam.

Ova je metoda nastala iz osobnosti, proučavanja te odgojnog rada sestara Agazzi te iz društveno kulturološkog konteksta u kojem su djelovale krajem 19. stoljeća. Prema njoj je dijete životna klica koja spontano teži razvoju u prikladnoj okolini. Za dijete je to dom ugrijan majčinskom ljubavlju. Djetetova škola je vrtić u kojem ono živi sa svim zanimanjima koja se odvijaju u dobro uređenoj obitelji, pojašnjava nam odgojiteljica.

Vrtić se sastoji od mješovitih skupina što se, kaže, pokazalo kao bolje od homogenih jer starija djeca uče mlađu, odnosno uzajamna pomoć se ogleda u tome da starije dijete (skrbnik), dobije mlađe dijete (štićenika) i pomaže mu u različitim prilikama – kod oblačenja, pranja ruku, hranjenja i slično.


Foto: Ozren Špiranec

– Primjenjuje se i načelo kršćanskog morala – ljubav prema bližnjemu. Isto tako, djecu učimo da nijedan predmet nije nekoristan ako se zna dobro iskoristiti i pritom je besplatan. To je zbirka sitnica kao što su kutijice, gumbi, sjemenje, cjevčice, konci, figurice, s kojima se izvode jednostavne i zabavne senzorne vježbe koje podrazumijevaju intelektualne elemente – objašnjava i dodaje kako odgojiteljica po toj metodi mora imati osobinu dobre majke, odnosno imati jednaku ljubav i toplinu za svu djecu te prihvaćati djecu onakvima kakva jesu.

Osim što svaki predmet bude iskorišten u potpunosti, djeca imaju svoj cvijetnjak i vrt u kojem brinu za biljke. Neke suše i rade čaj od njih, a one svježe koriste za svakodnevne obroke. Isto tako, postoje dežurna djeca, njih petero dnevno, koji taj dan serviraju stolove, spremaju ih i na taj način uče o životnim vještinama i osjećaju se korisnima.

– Mnogo pažnje posvećujemo životno-praktičnim i radnim aktivnostima. Svaka stvar mora biti na svome mjestu pa je tako u sobama točno označeno gdje što stoji simbolima koji su djeci razumljivi. Taj vanjski red važan zbog reda i mira u sebi – ističe i dodaje kako je ovo potpuno drugačiji princip rada u kojem su djeca u potpunosti uključena u sve aktivnosti koje su im zadane i koje se i rade u svakodnevnom životu.

Ružica je, po svemu što smo vidjeli provodeći s njom radni dan, stručnjakinja u provođenju ove metode koja je jedinstvena Hrvatskoj jer je upravo njen vrtić i jedini koji ju prakticira.

Posebna briga

Napominje kako je iznimno ponosna na sebe što su njen rad, trud i zalaganje za širu zajednicu prepoznati u vidu najviše moguće nagrade. Inicijatorica je mnogih projekata usmjerenih inkluziji, pedagogiji održivog razvoja, odgoja za građanstvo i STEM područja, što pokazuju brojni projekti koje je pokrenula, među njima i realizaciju slikovnice ‘Priča o Križevcima’ čime je povezala i ujedinila sve dječje vrtiće u gradu i mnoge institucije.


– Posebno brinem za djecu s teškoćama u razvoju i tudim se doprinijeti povećanju senzibiliteta djece, roditelja, suradnika i lokalne zajednice za tu djecu. Iznimno sam ponosna na projekt i izgradnju inkluzivnog igrališta koje omogućuje jednake mogućnosti za igru i druženje sve djece, one zdrave, ali i one s poteškoćama u razvoju – govori nam i dodaje kako je navedena inicijativa podržana i realizirana u ožujku 2021. godine u suradnji s Gradom Križevcima.

U zraki sunca radi 25 godina // Foto: Ozren Špiranec
Foto: Ozren Špiranec

Na kraju nam je rekla da ju je u ovom poslu kroz godine vodila ljubav prema ovom poslu i djeci. Kaže, nema ničeg ljepšeg, od dječjeg osmijeha koji vas ujutro dočeka.

– Moja motivacija su upravo prijašnji polaznici koje sretnem šetajući gradom i kada vidim u kakve osobe su izrasli, tada mi je srce veliko kao kuća. Živim i radim za našu djecu i što bolju zajednicu – kazala je ova jedinstvena odgojiteljica.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com