Prevarante koji kradu identitet čeka do tri godine zatvora, a krivotvorenje oporuka, čekova i službenih knjiga najžešće se kažnjava

Prošloga je tjedna Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila kako je nesretnik s đurđevačkog područja nasamaren i prevaren. Njemu je nepoznati počinitelj, za kojim se traga, prošle godine u ožujku ukrao osobne podatke, napravio krivotvorene isprave i iskoristio ih kako bi sklopio dva ugovora s teleoperaterima i kupio dva skupa mobitela.


Krađa osobnih podataka i krivotvorenje podataka ne događa se samo u filmovima. Prošle je godine na području ovdašnje policijske uprave počinjeno više takvih kaznenih djela, odnosno dva su puta ukradeni osobni podaci, a čak devet puta je utvrđeno kako je netko krivotvorio isprave kako bi se koristio tuđim identitetom. Pritom je na području Koprivnice u pet navrata utvrđeno krivotvorenje i jednom korištenje tuđih podataka, u Križevcima dva su se puta izrađivale lažne isprave i jednom koristio tuđi identitet, a u Đurđevcu su zabilježena samo dva slučaja krivotvorenja isprava.

Osim spomenutog slučaja sklapanja ugovora u tuđe ime, takvih je ideja bilo još. Primjerice, 26-godišnjakinja je tijekom prošle godine kao djelatnica mobilnog operatera nedozvoljeno koristila osobne podatke 55–godišnjaka te bez njegova znanja i odobrenja ugovorila pretplatnički ugovor s drugim mobilnim operaterom za četiri mobitela. Protiv osumnjičene je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U krivotvorenje isprava spada i vožnja automobila s tuđim registarskim pločicama, a i takvih se slučajeva može naći na našim cestama. Tako je u travnju prošle godine u Koprivnici na Križevačkoj cesti zatečen 19–godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom s registarskim pločicama drugog vozila. U Križevcima je isto napravio 44-godišnjak, koji je uhvaćen na Helenskom putu, a tu je i slučaj 49-godišnjaka koji očito nije registrirao traktor pa je na njega jednostavno stavio druge pločice i vozio se tako Golom, dok nije otkriven.

Kazne za takva djela nisu bezazlene. Prema Kaznenom zakonu, za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka može se dobiti kazna zatvora do jedne godine, a veće su ako se osoba okoristi tim podacima.


– Tko protivno uvjetima određenima u zakonu iznosi osobne podatke iz Republike Hrvatske u svrhu daljnje obrade ili ih objavi ili na drugi način učini dostupnim drugome ili tko radnjom iz stavka 1. ovoga članka sebi ili drugome pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči znatnu štetu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine – stoji u Zakonu.

Tri godine zatvora može dobiti netko tko izradi lažnu ispravu, nabavi je ili se još i koristi njome kao pravom, a ista je kazna za onoga tko prevari nekoga na način da ovaj potpiše neku ispravu vjerujući da je prava. Kazna može biti i veća ako se radi o određenim vrstama isprava.

– Tko kazneno djelo počini glede javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, platne kartice ili javne ili službene knjige koja se mora voditi na temelju zakona, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u Zakonu.

Iz Policijske uprave savjetuju građane da budu iznimno oprezni kada se radi o osobnim podacima i da paze kome ih daju.

– Osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja, kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja vas obavještava da ste dobili nagradu. Osobe koje vam na kućnom pragu nude različite usluge, primjerice povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i slično, zatražite da se predstave važećim dokumentom – navode oni.


Također savjetuju i da papire s osobnim podacima uništitimo prije bacanja u smeće te da budemo oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na internetu, da ne objavljujemo svoje osobne podatke na društvenim mrežama, a da prilikom popunjavanja upitnika ili anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerimo autentičnost web stranice, kao i da ne odgovaramo na e-mailove koji od nas zahtijevaju osobne podatke.

Vezani članci

Najčitanije