Škola za kladionice

Nije neka novost da u Hrvatskoj nitko baš ne zna što bi s obrazovanjem. Da se mene pita, a srećom, ne pita me se, ja bih obrazovanje u Hrvatskoj ukinuo u potpunosti jer em od njega nema bogzna kakve koristi u ovakvom stanju u kakvom je danas, em u ovoj zemlji obrazovani nemaju bogzna kakvu korist od svojih diploma i ‘stečenih kompetencija’. U našoj zemlji najuspješniji su kriminalci i političari, a s obzirom da obrazovanje nema neke pretjerane veze ni s jednim od tih ‘zanimanja’, onda nam niti ne treba. Općenito bi svima vjerojatno bilo najbolje da se što prije priklone takozvanoj ‘uličnoj školi’ i da se odaju sitnoj politici i još sitnijem kriminalu.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja s tim se, dakako, ne bi složilo pa su zato i pokrenuli eksperimentalni program ‘Škola za život’ (not to be confused with ‘životna škola’ ili ‘ulična škola’, op.a.) u kojem sudjeluje 48 osnovnih i 26 srednjih škola iz svih županija u Hrvatskoj. Eksperimentalni program provodi se u 1. i 5. razredu osnovnih škola te u 7. razredu za predmete biologije, kemije i fizike. U srednjim se školama provodi u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u općeobrazovnim predmetima. Cilj eksperimentalnog programa, piše na službenim mrežnim stranicama, provjera je primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na ciljeve povećanja kompetencija učenika u rješavanju problema te povećanju zadovoljstva učenika u školi te motivaciji njihovih učitelja i nastavnika.
Upravo su te službene mrežne stranice ‘Škole za život’ nedavno hakirane. U rubrici ‘novosti’ hakerski botovi objavili su nekoliko stotina tekstova kojima se promovira online kockanje s pripadajućim linkovima koji pak vode na online casina i ostale različite stranice s ostalim svakojakim različitim prevarama.
Teško da bi se veću ironiju moglo izmisliti taman kad bi se netko baš i jako potrudio jer upravo su kockanje i prijevare u potpunom skladu s onim što se u ovoj zemlji umjesto obrazovanja traži za uspjeh. ‘Škola za život’ zaista se nehotice i izjednačila sa ‘životnom i uličnom školom’ pa bi, da se mene pita, a srećom, ne pita me se, Ministarstvu znanosti i obrazovanja predložio da na mrežnim stranicama ostavi linkove na kladionice i prijevare ili da ih čak i implementira u svoj eksperimentalni obrazovni program za mlade Hrvate i Hrvatice koji će se u skoroj budućnosti morati nekako snaći u životu u Hrvatskoj.
Tom prijedlogu u prilog ide i podatak da je broj kladionica u Hrvatskoj po broju stanovnika najveći u Europi. Osim toga, kladionice se u našoj zemlji i reklamiraju na televiziji u udarnom terminu, a casina, automat klubovi i kladionice samo su prošle godine u državni proračun uplatile više od 363 milijuna eura, odnosno više od 1.75 milijarde eura ako se svemu pridoda i PDV.
S druge strane, u Hrvatskoj je u posljednjih deset godina ugašeno 158 škola, prošle je godine u klupama sjedilo 55.000 manje đaka nego ranije, a razni obrazovni programi, škole i fakulteti ne reklamiraju se na televiziji u udarnim terminima. Jednostavna osnovnoškolska matematika, dakle, nalaže da budućnost nisu škole, nego casina, automat klubovi i kladionice, a Ministarstvu znanosti i obrazovanja ostaje još samo da to prepozna…


Vezani članci

Najčitanije