U Koprivnici uvjerljivo najveći rast broja prodanih stanova i prosječne cijene kvadrata u državi

Ministarstvo prostornog uređenja i Ekonomski institut Zagreb izradili su redovni godišnji pregled tržišta nekretnina koji je pokazao neke jako zanimljive trendove po županijama tijekom 2021. godine.


Stručnjaci su analizirali sve kupoprodajne ugovore za nekretnine svih vrsta – od stanova i apartmana do zemljišta i šuma – te došli do važnih zaključaka. Valja odmah na početku naglasiti kako su cijene i drugi podaci u analizi za prošlu godinu izračene medijalno (to nije prosjek), a medijan znači da je pola postignutih cijena na tržištu veće ili jednako od medijana, a pola manje ili jednako medijanu. To je mnogo objektivnije i poštenije nego sve prikazati klasičnom prosječnom cijenom koja može zavarati. 

U 2021. godini ostvareno je, tako, 29.605 kupoprodaja stanova i apartmana ukupne vrijednosti od 23,2 milijarde kuna. Prosječna vrijednost jedne kupoprodajne transakcije iznosila je 783.776 kuna. U usporedbi s predlani, ostvareno je 25,6 posto kupoprodaja više, a vrijednost prodanih stanova i apartmana bilježi rast od čak 40,9 posto.

Gradovi sjedišta županija u kojima su prošle godine zabilježene znatno više medijalne cijene stanova po četvornome metru u odnosu na ostatak županije su Koprivnica, Dubrovnik, Čakovec i Požega. Koprivnica tako bilježi medijalnu cijenu stanova od 7300 kuna po kvadratu, dok su se u ostatku Koprivničko-križevačke županije stanovi prodavali po medijalnoj cijeni od tek 2281 kunu. Promotri li se međugodišnje kretanje medijalnih cijena prodanih stanova po županijama, vidljivo je da izuzev Krapinsko-zagorske sve županije bilježe rast medijalne cijene stanova u 2021. godini.

Pritom predvodi Koprivničko-križevačka županija s rastom od čak 92,2 posto, a nakon nje slijede Varaždinska županija s rastom od 23,7 posto, Šibensko-kninska (22 posto), Zagrebačka (19,7 posto) te Sisačko-moslavačka županija (14,9 posto). No, valja svakako napomenuti kako su unatoč snažnom rastu medijalne cijene stanova u spomenutih pet županija, razine ostvarenih medijalnih cijena i dalje su ispod nacionalnog medijana.


Tako, primjerice, u odnosu na nacionalni medijan od 10.975 kuna po kvadratu cijena stana u Koprivničko-križevačkoj županiji niža je za 41 posto, Varaždinskoj županiji za 25 posto, Šibensko-kninskoj za 46 posto, Zagrebačkoj za 17 posto, a u Sisačko-moslavačkoj županiji za 56 posto.

Usporedba medijalne starosti stanova prodanih u 2021. godini sa starosti iz prethodne godine pokazuje kako se u prosjeku nešto starijim stanovima trgovalo u 13 županija, dok se u 8 županija trgovalo novijim stanovima. Najveće povećanje starosti prodanih stanova zabilježeno je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je medijalna starost predlani iznosila 13 godina, a lani se povećala na 17 godina. Zatim slijedi Koprivničko-križevačka županija u kojoj je medijalna starost stanova prilikom kupnje u 2020. godini bila 33 godine, da bi godinu dana kasnije iznosila 41 godinu. 

Najveći broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta zabilježen je, kao i u prethodnoj godini, u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj ostvarene su lani 6052 kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, što je 39 posto više nego predlani. U Bjelovarsko-bilogorskoj pak bilježi se 4938 kupoprodaja što predstavlja rast od 35. U te je dvije županije ostvarena četvrtina svih kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta lani u Hrvatskoj. 

Posebno je specifično tržište kuća. Prema novim podacima, medijalna cijena kvadrata kuće na području Koprivničko-križevačke županije lani je bila najniža u državi te je iznosila tek 75 kuna. U samome gradu Koprivnici medijalna cijena kvadrata kuće iznosila je lani 333 kune. Usporedbe radi, cijena kvadrata kuće u Splitu bila je 8942 kune, a Dubrovniku čak 10.186 kuna. To je, dakle, medijan, što znači da je najmanje polovica kuća u tim gradovima prodana osjetno skuplje.

Iz tih se brojki može zaključiti da se za prodanu kuću prosječne veličine u Dubrovniku može kupiti čak 136 kuća u Podravini i Prigorju. Za kuću u Splitu pak može se kupiti 119 kuća u Koprivničko-križevačkoj županiji.


Kad bi se iz tih podataka izuzela Koprivnica, medijalna cijena kvadrata kuće u Podravini i Prigorju lani je iznosila tek 43 kune po četvornome metru. To znači da se za prodanu kuću u Dubrovniku može kupiti nevjerojatnih 237 kuća iste veličine u Podravini (izuzevši Koprivnicu)!

Inače, medijalna cijena prodanih kuća u Koprivnici lani je iznosila 333 kune po kvadratu, što je čak 42 posto manje nego godinu ranije. Zato rastu cijene stanova u tom gradu: cijena kvadrata bila je prošle godine 7330 kuna, što je oko 35 posto više nego predlani. 

U Koprivnici se, inače, tijekom prošle godine dogodio svojevrstan ‘bum’ na tržištu stanova: prodan je ukupno 201 stan, što je čak 318 posto više nego godinu ranije! To je uvjerljivo najveći rast broja prodanih stanova u državi, a najveći rast ostvaren je i u skoku cijene kvadrata. Zbog čega se to dogodilo – teško je reći. No, već duže vrijeme gradom kruži priča kako mnogi višak novca iz ‘čarape’ i ‘madraca’ ulažu u stanove, umjesto da ga uoči uvođenja eura u Hrvatskoj nose u banke i objašnjavaju njegovo porijeklo. Koliko ima istine u tome – vrag će ga znati. Robert Mihaljević

Vezani članci

Najčitanije