Uoči izborne 2024. Vlada povećava plaće na teret državnog proračuna, jedinica lokalne samouprave i mirovinskog ustava

Nakon što su nas danima držali u neizvjesnosti i svaki dan na kapaljku puštali probne balone, Vlada je u srijedu, 24. svibnja na prezentaciji predstavila tzv. peti krug mirovinske reforme. Većina javnosti, mediji i ekonomski analitičari se slažu da se ovo ne može zvati reformom, već po starom običaju, predizborni potez u godini izbora: za EU parlament, za Hrvatski sabor i za predsjednika države. Vlada je ovom prigodom od 1. siječnja 2024. odlučila povećati plaće radnika do 1.300 eura bruto na teret državnog proračuna, a preko leđa jedinica lokalne samouprave i mirovinskog sustava. Ovu genijalnu odluku podijelila je u tri dijela: ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, minimalno diže osobni odbitak na 560 eura i uplatu dijela mirovinskog doprinosa preuzima proračun za građane s plaćama do 1300 eura.


Ukidanje prireza, autonomno određivanje poreza na dohodak

Prema Vladinoj prezentaciji, u novom krugu porezne reforme lokalnoj samoupravi ukida se dosadašnji prirez, ali im se dopušta da same odrede porez na dohodak i tako nadoknade eventualne gubitke. Trenutne stope poreza na dohodak iznose 20 i 30 posto, a primjerice za Grad Zagreb, koji ima prirez od 18 posto, raspon u kojem može odrediti nižu stopu poreza na dohodak je od 15 do 23,6 posto, a višu od 25 do 35,4 posto. Gradovi i općine koje su do sada imale prirez 10 posto, moći će odrediti nižu stopu poreza na dohodak od 15 do 22 posto i višu od 25 do 33 posto. Omjeri stopa određeni su i za gradove do i više od 30.000 stanovnika. Prema tome, radnici koji žive i rade u gradovima, koji poput Koprivnice, nisu ni dosad imali prirez, neće od ove reforme imati veće plaće, jer su im gradske vlasti to omogućile znatno ranije. Gradovima i općinama povećava se autonomija i daje im se mogućnost da same propišu novu stopu poreza na dohodak. Do kraja godine općine i gradovi dužni su svoje odluke o visini poreza na dohodak objaviti u Narodnim novinama, a s primjenom od 1. siječnja 2024. godine.

Povećanje osobnog odbitka s 4000 kuna (530,90 eura) na 560 eura

Već godinama političke stranke opozicije, udruge umirovljenika i radnici traže povećanje osobnog odbitka s 4.000 na 5.000 kuna. U zadnjih 6,5 godina mandata premijera Plenkovića samo je bila jedna mala korekcija osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna. I konačno sada u predizborno vrijeme Vlada predlaže malu korekciju osobnog odbitka sa sadašnjih 530,90 na 560 eura. Vlada ovo minimalno povećanje obrazlaže namjerom da se više povećaju plaće radnicima s nižim primanjima, koji uglavnom dosad nisu ni bili u obvezi plaćanja poreza. Kako je objasnio ministar financija Marko Primorac, briše se pojam osnovice osobnog odbitka, a povećavaju se iznosi osobnog odbitka – za uzdržavanog člana i prvo dijete na 280 eura (dosad 1.750 kn), za drugo dijete na 392 eura (dosad 2.500 kn), za treće dijete na 560 eura (dosad 3.500 kn) itd. Ovim mizernim povećanjem osobnog odbitka od 29,10 eura bit će ‘dobitnici’ i umirovljenici koji plaćaju porez od 10 posto – dobit će pravo ‘bogatstvo’ od 2,91 eura! Dosadašnji prag za primjenu više stope od 30 posto poreza na dohodak diže se s 47.780 na 50.400 eura.


Subvencija mirovinskog doprinosa za plaće do 1300 eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na prezentaciji da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da Vlada želi podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave. Što se tiče ideja da se porezno opterećenje građana smanji smanjenjem stope PDV-a, podsjetio je na studiju Porezne uprave prema kojoj cijene nisu smanjene u mjeri u kojoj su smanjene određene stope PDV-a. Zbog toga Vlada radi ono, što još nije zabilježeno u okruženju RH, pa i šire, a to je povećanje plaća zadiranjem u mirovinski sustav – pravi salto mortale! Za plaće do 1300 eura uvode se olakšice prigodom plaćanja mirovinskog doprinosa za 1. stup. Za bruto plaće do 700 eura fiksna olakšica bit će 300 eura, a za plaće od 700,01 do 1.300 eura olakšice se postupno smanjuju. Za osobe s bruto plaćom od 700 eura prosječno povećanje neto plaće trebalo bi iznositi 42,90 eura, s plaćom od 700.01 – 900 eura za 34,30 eura, od 900,01 – 1.100 eura za 20,66 eura, od 1.100,01 – 1.300 eura prosječni rast bi trebao biti 6,72 eura, dok plaće po toj osnovi ne bi rasle onima kojima je bruto plaća iznad 1.300 eura. Zbog navedenih mjera, to smanjenje prihoda od mirovinskog doprinosa za 1. stup iznosilo bi 329 milijuna eura, a smanjenje prihoda od poreza na dohodak, s obzirom na povećanje osobnog odbitka, na razini je 108 milijuna eura, što ukupno iznosi 437 milijuna eura ili 3,3 milijarde kuna!

Na kraju je ministar Primorac pojasnio ‘da nema ni govora o ugrožavanju mirovinskog sustava, kako ove olakšice neće smanjiti iznose budućih mirovina ovih radnika, jer će to podmiriti državni proračun’. A hoće li to biti istina vidjet će oni koji će po ovom modelu Vlade, na kraju radnog vijeka dobiti rješenje o mirovini. Trenutno smo svjedoci pravog ‘blagostanja’ i enormnog punjenja proračuna, kao rezultat galopirajuće inflacije i nade u još jednu rekordnu turističku sezonu, pa Vlada može glumiti ‘kavalira’ koji časti s novcem svih koji plaćaju skoro najviši PDV u EU. A tko će plaćati mirovinski doprinos za ove radnike, kada se ova inflacija ‘ispuše’, kad Ursula malo zatvori EU pipu ili, ne daj Bože, da se pojavi neki bombaš na Jadranu? Po meni, to je politika ‘kratkog daha’ za potrebe izborne promidžbe aktualne Vlade i premijera Plenkovića!

 

 


Vezani članci

Najčitanije