Za sredinu u kojoj sam rođen i zajednicu kojom pripadam mogu raditi do iznemoglosti

Općina Novigrad Podravski ovog vikenda slavi Dan Općine, a načelnik općine Zdravko Brljek koji je svojevremeno pažnju javnosti najviše privukao inzistiranjem na što transparentnijem trošenju općinskih sredstava u razgovoru za Glas Podravine i Prigorja otkriva sve o velikim nadolazećim investicijskim, ali i osobnim političkim planovima.Općina Novigrad Podravski svojevremeno je postala poznata po izrazito transparentnom trošenju općinskog novca. Inzistira li se i dalje na toj transparentnosti?
Da, svakako. Transparentnost trošenja općinskog novca je izrazito važna pa tako svi na mrežnim stranicama Općine mogu pratiti kako se novac potrošio u razdoblju od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2021, ali i isplate iz općinskog proračuna od početka 2022. godine nadalje. Računovodstveni program povezan je s prikazom na općinskom web-u pa je svaka isplata iz općinskog računa vidljiva na internetu već idućeg radnog dana na način da je jasno i jednostavno pokazano kome, koliko i zbog čega se plaćalo. Nemamo što skrivati jer radimo po zakonu, a transparentnost je ključan dio sustava vrijednosti koji smo uspostavili.

Ulaganja nisu vidljiva samo na internetskom popisu transakcija, već i u realnosti.
Kontinuirano ulažemo u općinu i nastojimo riješiti probleme gdje je to potrebno. Modernizirali smo javnu rasvjetu u Vlaislavu gdje su sve natrijeve lampe zamijenjene novim led lampama čime se to naselje pridružilo Delovima i Borovljanima to jest čitavom potezu javne rasvjete uz Podravsku magistralu. I dijelovi ostalih naselja osvijetljeni su led rasvjetom što nam omogućuje da i uslijed poskupljenja energenata javna rasvjeta u svim naseljima Općine svijetli cijelu noć. Kad smo već kod rasvjete, na kandelabere javne rasvjete groblja ‘Sveta Klara’ u Novigradu Podravskom postavljeno je i osam kamera za video nadzor. To smo morali učiniti zbog sve učestalijih krađa, ali i povremenih izvođenja neprijavljenih radova na uređenju grobnih mjesta, odlaganja otpada van kontejnera i sprečavanje vandalizma. Kamere su korisne i noću jer imaju i veliku noćnu razlučivost pa problema na groblju više ne bi trebalo biti. Uredili smo i opremili prostore Društvenih domova u Delovima i Vlaislavu, kvalitetno uredili, odnosno asfaltirali Komarničku ulicu pri čemu smo radove uspjeli uskladiti s aglomeracijskim radovima, izgradili odvodnju i asfaltirali odvojak ulice Trnovec tzv. ‘Macinu vuličku’, izgradili dječje igralište u Delovima, u suradnji sa ŽUC-om novim asfaltnim slojem uredili dionice cesta u Novigradu P. i Vlaisavu ukupne dužine oko dva kilometra, izgradili pozivni semafor na cestovnom prijelazu kod osnovne škole, rekonstruirali i opremili kat i potkrovlje dječjeg vrtića i odradili još podosta poslova.  To su za nas i naš proračun visoke investicije koje ne bi mogli realizirati bez upornih i uspješnih prijava na nacionale i EU fondove.

Čekalo se i na obnovu prometne infrastrukture, ponajviše nerazvrstanih cesta.
U travnju smo angažirali geodetski ured iz Đurđevca koji je označio koridor nerazvrstane ceste od Novigrada Podravskog do Srdinca, a ukoliko će se svi vlasnici svih parcela koje graniče s tom nerazvrstanom cestom usuglasiti i prihvatiti planirane radove, krenut će se s asfaltiranjem. Općini su odobrena i sredstva za modernizaciju nerazvrstane ceste između Triokraljskog i Miholjanskog puta gdje smo iz Ministarstva dobili maksimalni iznos od 36.500 eura. Na natječaj Ministarstva smo prijavili i dvije dionice nerazvrstane ceste u Novigradu Podravskom, konkretno odvojak ulice Blaža Mađera koji je mještanima poznatiji kao Dadacov put i odvojak do groblja te dvije nerazvrstane ceste u Borovljanima. Za te smo radove dobili 25000 eura. Moram zahvaliti i Županijskoj upravi za ceste što su i ove godine uvažili naše molbe za asfaltiranjem županijske ceste u Vlaislavu. Napravili su izvrstan posao.

Posljednjih smo godina preplavljeni raznim europskim projektima. Provodite li slične projekte?
Imamo nekoliko takvih projekata od kojih najprije treba izdvojiti projekt ‘Zaposli pa pomozi 3’ financiranog u sklopu Programa zapošljavanja žena ‘Zaželi’ iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja te time povećati njihovu zapošljivost, ali i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika te potaknuti njihovu socijalnu uključenost. Sveukupno smo zaposlili 18 žena koje su šest mjeseci brinule o čak 113 starijih osoba te drugih osoba u nepovoljnom položaju. Najveći je dio odobrenih sredstava utrošen na plaće zaposlenih žena, a ostatak smo potrošili na promotivne materijale, nabavu kućanskih i higijenskih potrepština za korisnike te na plaće voditelja, asistenta i koordinatora projekta. Želja nam je da se otvori i poziv za ‘Zaželi 4’ koji bi trebao trajati tri godine. Iskustvo imamo, glavnina dokumentacije je spremna i ostaje samo čekati poziv za natječaj. U tome nam pomažu i druge općine i partneri, ali i PORA Koprivničko-križevačke županije bez čije stručnosti i susretljivosti ne bismo uspjeli realizirati ovaj i druge projekte. Ohrabreni time, partnerski smo pristupili i Razvojnoj udruzi Ludbreg u projektu ‘Zaželi u Podravini’ koji smo zaposlili još osam gerontodomaćica i time osigurali skrb za 48 potrebitih osoba.


Na tom tragu, što je s planiranom izgradnjom zgrade za poboljšanje zdravstvene zaštite i socijalne usluge?
Riješeni su imovinsko-pravni odnosi, a izrada idejnog rješenja se bliži kraju. Prostor bi u budućnosti trebao biti podijeljen na tri funkcionalne cjeline. Zdravstveni dio s ambulantama opće i specijalne medicine te dentalnom ambulantom, socijalni dio u kojem bi se smjestio Klub za starije građane te ugostiteljski dio koji će imati kafić i restoran. Nadamo se da će takva zgrada uz dodatno osnaživanje izvaninstitucionalne brige za našu stariju i potrebitu populaciju postati i novim središtem okupljanja i druženja mještana Općine.

Zdravko Brljek / FOTO: Ivan Brkić

Pažnju plijene i ulaganju u očuvanje baštine, no s nastojanjem povezivanja sa suvremenim načinom života.
Nekoliko je ideja i projekata na tom tragu. Baštinu bi u budućnosti trebao čuvati ekomuzej Časti i dobru zavičaja Novigrad Podravski koji će muzeološki i muzeografski interpretirati baštinske vrijednosti Novigrada Podravskog i okolice. Važno je reći da to neće biti muzej na kakav smo navikli, već cjeloviti koncept ekomuzeja u kojem bi se predmeti materijalne i duhovne kulture i prirodne baštine zajedno s prostorom u kojem nastaju međusobno nadopunjavali i preplitali. Takvim bi se suvremenim pristupom ne samo očuvala i regenerirala baština, nego bi se stvorila i atraktivna turistička ponuda. Takav bi ekomuzej u sebi spojio sve povijesne, kulturne, prirodne i gospodarske vrijednosti u dugoročni, održivi, produktivni i interdisciplinarni program za boljitak cijele zajednice.

Je li točno da bi Novigrad Podravski trebao dobiti i centar za kulturu?
Da, sadašnji Društveni dom u Novigradu Podravskom će se ukloniti, a zamijenit će ga višenamjenski Centar za kulturu s dvoranom za kino projekcije i kazalište predstave, izložbenim prostorom, knjižnicom, prostorijama za urede udruga s područja općine i kafićem. Društveni dom postoji u Vlaislavu, a gdje je uređena kuhinja i dvije dvorane s novom rasvjetom i projektorom. Ostaje još pobrinuti se za grijanje i hlađenje, uređenje sanitarija, nekadašnjeg vatrogasnog spremišta i slično.

Uredio se i dječji vrtić. Koliko ga djece pohađa? Pada li u općini broj djece u vrtiću?
Dječji vrtić ‘Fijolica’ pohađa sedamdesetak djece. Dio djece je ostao neupisan, odnosno na listi čekanja. Situacija će se nešto poboljšati nakon što smo sredstvima EU fonda, a riječ je o višemilijunskoj investiciji, odradili rekonstrukciju koja podrazumijeva uglavnom uređenje i stavljanje u funkciju za boravak djece kata i potkrovlja zgrade dječjeg vrtića. Time smo proširili kapacitet za još jednu odgojnu skupinu. Prema trendu porasta broja djece za koju se traži usluga dječjeg vrtića, a kojeg bilježimo zadnjih godina, ispada da će i ti dodatni kvadrati biti premalo. To je problem koji nas veseli i koji nas obavezuje da odmah krenemo u pripremu daljnje rekonstrukcije, odnosno dogradnje.

Kakva je općenito demografska slika općine? Odlaze li ljudi u grad ili u inozemstvo?
S obzirom na protekla desetljeća, a naročito stoljeća, demografska slika u svih sedam naselja naše općine je izuzetno loša. Trend pada broja stanovnika izrazito je negativan zadnjih 50 godina. Iako se dio građana odselio u inozemstvo, mišljenja sam da je glavni razlog drastično smanjenje broja članova domaćinstava. Nekada je jedno domaćinstvo brojilo od četiri do deset članova, a sada su u domaćinstvu najčešće jedna do tri osobe. To je povezano s činjenicom da je nekada po kućama bilo najčešće četvoro djece ili više, a danas uglavnom jedno ili dvoje.


Što Vas posebno motivira u načelničkom poslu?
Možeš do iznemoglosti raditi za svoje selo, za svoja sela, za sredinu u kojoj si rođen, za zajednicu kojoj pripadaš, a pri tom dobiješ još i plaću ili naknadu – ovisno o tome obavlja li se dužnost profesionalno ili tzv. volonterski.

Prije dvije ste godine rekli da su dva mandata dovoljna da se odradi kvalitetan posao u jednoj općini. Mislite li i dalje tako?
Tako bi trebalo biti ako početkom prvog mandata ne zatekneš devastirano financijsko stanje. Ako zatekneš visoke općinske dugove, uglavnom fiktivna potraživanja, upitno postavljenu administraciju i tome slično, e onda si u problemu kojeg uz veliki napor i entuzijazam treba riješiti u što kraćem vremenu. Uglavnom se u takvoj situaciji na financijskoj konsolidaciji ‘troši’ cijeli mandat. Uz smanjenje plaća zaposlenima na minimalac, uz činjenicu da prvih sedam mjeseci ni vijećnicima ni načelniku nije isplaćena lipa iz općinskog računa, te uz ostale drastične mjere racionalnosti pri baratanju društvenim novcem, nama je uspjelo financije dovesti u pozitivu i biti kreditno rasterećen, odnosno ne biti nikome ništa dužan, za nešto više od pola mandata. Bez obzira na sve navedeno i dalje smatram da bi se zakonskom regulativom trebalo ograničiti da jedna osoba može obnašati dužnost općinskog načelnika najviše dva mandata.

Znači li to da ne planirate još jedan mandat?
Lokalni izbori su 2025. godine. Kanim se kandidirati ako do tada ne pronađemo mlađu osobu kojoj je stalo do napretka naše sredine, koja ima dovoljno stručnosti, entuzijazma i strasti za taj posao, a najvažnije da joj je interes zajednice daleko važniji od usko osobnog interesa. Uvjeravam vas da takvih osoba ima podosta u našoj općini, ali većina njih se ne želi eksponirati u nečem što se poistovjećuje s politikom, a politika se, još od doba onih čarobnih pretvorbi i privatizacija, pa preko mnogobrojnih neprocesuiranih, najčešće financijskih afera, za sada s pravom percipira kao nešto nečasno i nepošteno.

Manifestacija ‘Novigradsko ljeto’ trajat će do rujna, no kakav program mještane očekuje sutra uoči proslave Dana Općine?
Proslava će početi već danas u prijepodnevnim satima otvorenjem interaktivne izložbe povodom 20 godina djelovanja KUD-a ‘Ivan vitez Zrinski’, a u 20 sati slijedi i kulturno-umjetnički program uz sjećanje i zahvalnost istaknutim članovima KUD-a. Nastavljamo u subotu izložbom i degustacijom vina te svečanom svetom misom u crkvi ‘Rastanak sv. apostola’ u 11 sati. Svečana sjednica zakazana je za 18 sati, a popratit će je kratki kulturno-umjetnički program KUD-a ‘Ivan vitez Zrinski’ i KUD-a ‘Delovi’ te nastup naših vrtićaraca. Večer završava velikom zabavom u parku u sastav FRONTmeni i ponudu jela i pića. Program proslave Dana Općine završava u nedjelju besplatnom podjelom ribica, piva, sokova i sladoleda te natjecanjem u gađanju glinenih golubova kod Lovačkog doma uz gurmanske specijalitete.

Razgovarao: Ivan Grobenski

Fotografirao: Ivan Brkić

Vezani članci

Najčitanije