Cirkus sa životinjama izazvao podijeljena mišljenja javnosti

Zakon o zaštiti životinja iz 2017. godine zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, uz besmislenu iznimku domaćih životinja, tvrde u Udruzi prijatelji životinja


Ako prolazite koprivničkim Sajmištem, možete uočiti dvogrbe deve, koze, volove, ponije i druge životinje kako opušteno pasu travu. Riječ je o životinjama inozemnog cirkusa Candy koji do 1. svibnja nastupa u Koprivnici. Mnogi građani se vesele jer mogu svoje najmlađe odvesti da vide razne akrobacije izvođača, ali i da vide životinje. Već sada one privlače brojne znatiželjnike, posebno one najmlađe.
No postoje i oni koji su protiv cirkusa, posebice s divljim životinjama, a ovaj je upravo takav jer u točkama nastupaju i deve koje prema Zakonu o zaštiti životinja ne spadaju u domaće životinje.

Cirkus Candy u Koprivnici / FOTO IVAN BRKIĆ

Prijava Inspektoratu

Udruga Prijatelji životinja zbog toga je cirkus ovih dana prijavila Državnom inspektoratu. Cirkus je, kažu, u državu ušao iako Hrvatska još od 2006. godine ima zabranu držanja divljih životinja i njihova korištenja u cirkuskim predstavama.

– Osim toga, cirkus je na društvenim mrežama objavio i fotografije nastupa konja kojega bičevima za dresuru tjeraju da se propinje na stražnje noge, kao i fotografije deva, od kojih jedna izgleda pothranjeno i bolesno – ističu iz Udruge i dodaju kako zbog toga traže inspekcijski nadzor i hitnu zabranu daljnjih nastupa životinja u cirkusu, kao i sankcioniranje službenih osoba koje su dale cirkusu dopuštenje za nastupe.


Dodaju kako se Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, uz besmislenu iznimku domaćih životinja koje se mogu držati i koristiti ‘u svrhu prikazivanja vrsta svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu’.
To znači da se, primjerice, u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova.

– Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i prepreke, penjanje na povišena postolja, skakanje jedne životinje na drugu i slično nisu prirodna ponašanja svojstvena ni divljim ni domaćim životinjama, već su rezultat dresure – ističu. Izmjenama zakona bismo se, kažu, pridružili državama kao što su Cipar, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Malta, Bolivija i druge, koje su već zabranile nastupe svih cirkusa sa životinjama.

– Mislimo da u njihovim nastupima nema ništa lijepo, zabavno ni glamurozno. Životinje nisu zabavljači, već su prisiljene izvoditi za njih, besmislene pokrete i trikove radi isprazne ljudske zabave – naglašavaju i dodaju kako takve životinje često boluju od teške depresije i psihoze i ne razumiju zašto moraju trpjeti teške dresure i kazne što njihovu psihičku patnju čini još gorom.
– Postoje brojni cirkusi bez životinja, no i brojne druge vrste zabave bez iskorištavanja životinja – zaključili su iz Udruge.

Vezani članci

Najčitanije