Dogovoren preventivni program za osnovnoškolce po pitanju nasilja nad ženama i obitelji

Problematika nasilja na ženama i nasilja u obitelji, Strategija zaštite od nasilja u obitelji, utjecaj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u funkciju prevencije te opće javno stanje i preventivni programi bile su teme sjednice križevačkog Vijeća za prevenciju koja je održana ovaj tjedan.


Strategije zaštita od nasilja u obitelji

Na sjednici je Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA istaknula kako je u ovoj godini bilo 244 poziva putem SOS telefona za žrtve nasilja te 60 poziva kroz savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Nadalje, govorila je o provedbi Strategije zaštita od nasilja u obitelji za razdoblje 2021. – 2025. u cilju većeg stupnja zaštite žrtava i podizanja kvalitete njihova života.

Preventivni programi

Vijećnici su poseban naglasak stavili na preventivne programe u osnovnim školama, a jedan od načina kojima će se promicati nenasilje, tolerancija i solidarnost među učenicima bit će kroz izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje koja će u primjeni biti od sljedeće školske godine.
Važnost preventivnih programa istaknuo je i Ivan Pukec, načelnik križevačke Policijske postaje koji je pritom izvijestio kako je ove godine bilo 264 kaznenih djela, od čega se čak 58 odnosilo na maloljetničku delikvenciju.


Nastavno na to, gradonačelnik Mario Rajn naglasio je i učestalost prijava Gradskoj upravi o uništavanju javne imovine i ostalog neprikladnog ponašanja među maloljetnicima te je ukazao na važnost provedbe preventivnih programa.

S obzirom na natječaje kojima se financiraju preventivni programi, zaključak Vijeća je da se početkom sljedeće godine održi proširena sjednica Vijeća s ravnateljima škola na kojoj će se upravo razmatrati način prijave i implementacije preventivnih programa.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com