Leon Zelenko sedmi na svijetu, no sve je moglo biti znatno drugačije

Za kraj izuzetno uspješne sezone mladom koprivničkom kartingašu Leonu Zelenku, članu nizozemskog tima JJ Racing, ostalo je još samo odvoziti Svjetsko prvenstvo u Portugalu, u gradu Portimão.
Leon Zelenko je 2019. godine na istoj stazi osvojio drugo mjesto na svjetskoj smotri, a tri godine kasnije išao je po naslov svjetskog prvaka u posljednjoj godini juniorskog staža.
U tome nije uspio, ali biti sedmi na svijetu je fantastičan rezultat. Tim više jer je u finalnoj utrci krenuo s 21. mjesta. A tako je bilo jer je u kvalifikacijskim utrkama imao taj problem što je u jednoj morao odustati jer su ga ‘izbacili’ sa staze pa je izgubio dosta bodova.
– Bolje da ništa ne komentiram. Ove godine organizacija je bila najlošija dosad. Ne znam što se dogodilo, ali ostao je dojam da se sve prilagođavalo Britancima – rekao je Leonov otac Danijel Zelenko.


Leon je u Portugal stigao s ambicijom osvajanja prvog mjesta, i to su znali svi, pa i konkurencija.

– Kvalificirao se kao sedmi, i to je bilo OK. U kvalifikacijskim utrkama smo oštećeni. Leon je u prvom ‘heatu’ završio na drugom mjestu, ali su mu suci odredili kaznu od pet sekundi zbog opasnog prestizanja. Nitko od nas nije mogao vjerovati, na kartingu nije bilo niti jedne crtice. Nisam smio reagirati, bacili su nas na sedmo mjesto. U drugom ‘heatu’ Leon je bio šesti, da bi se u trećem probio na drugo mjesto. U toj utrci sa stražnje strane ga je prvo udario Nizozemac, da bi nakon toga preko njega preletio Englez i oštetio mu karting, a Leon je imao sreće što je izbjegao ozljedu – ispričao je Zelenko senior.

Najviše ga je nakon toga začudio izostanak reakcije sudaca, a odlučivao je – bračni par iz Portugala.

– Engleski vozač nije dobio nikakve sankcije, a Leon je morao odustati. Razgovarao sam s direktorom utrke koji također nije reagirao. U finalu je startao s 21. pozicije, na kraju je utrku završio na sedmom mjestu. Vozio je kao nikad dosad.


No, tu nije bio kraj priče o sucima. Rotax se baš ‘proslavio’.

– Po završetku utrke tvrdili su da je Leon nekoga gurnuo sa staze, te mu je određena kazna od pet sekundi. Naravno, mi smo uvjereni da nije bilo elemenata za kaznu. Očito nikoga nije smio ni pogledati, a on nije bio zaštićen – ističe Danijel Zelenko.

S obzirom na sve, možemo samo reći; bravo za Leona i njegov tim, bravo za njegovog mehaničara Marijana Ganžulića – Gansa, bravo za Leonove roditelje, ali i za sve njegove fanove diljem Hrvatske i svijeta koji mu pružaju bezrezervnu podršku. Inače, na utrkama u Portugalu nastupilo je 394 vozača iz 60 država svijeta. I to sve govori.
Iza Leona su brojni uspjesi u 2022. godini. Pobijedio je na europskom finalu u Le Mansu, odvozio je sjajnu sezonu u međunarodnom Sport Stil Cupu, a slavio je i u Prvenstvu Hrvatske. Za kraj je i sedmi u svijetu. Leon Zelenko je dosad, u ovih 11 godina, već postao najtrofejniji vozač u povijesti kartinga u Hrvatskoj, a ne sumnjamo da ga tek čekaju najveći uspjesi. Jer, 14 mu je godina tek…

– Veliko je razočaranje što su nam suci napravili. Vidjelo se da su pogodovali Britancima, jer ih je Leon pobijedio u Le Mansu, a sad mu nisu dozvolili da im bude blizu. Sad nam slijedi dva mjeseca odmora, pa ćemo vidjeti što i kako dalje. U ovih 11 godina karijere išli smo na prvo mjesto, ali nisu nam dali da ih pobijedimo, zato što smo mala država i nitko ne stoji iza nas. Vidjet ćemo hoćemo li voziti tu seriju ili ćemo se okrenuti nečem drugom. Uglavnom, Leon je u Portugalu završio juniorsku karijeru, a od sljedeće godine je senior – zaključio je Danijel Zelenko.

Foto: Leon Zelenko

Tekst: klikaj.hr


 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com