Marko Lukanec: Mnogo posla odradimo u privatno vrijeme, ali ljubav prema životinjama je na prvom mjestu

Veterinarska stanica Koprivnica nedavno je promijenila vlasnike i postala dio Veterinarske stanice Nova d.o.o. Za vlasnike kućnih ljubimaca važna je novost uređenje novih prostorija na adresi Mihovila Pavleka Miškine 66 te unapređenje kvalitete i povećanje vrsta usluga, kao i kadrovsko proširenje stručnog tima mladih veterinara i veterinarskih tehničara.

Marko Lukanec iz Koprivnice veterinar je u Ambulanti za male životinje od 2018. godine, a prošle je godine uspješno završio specijalizaciju iz područja uzgoja i patologije pasa i mačaka.

– U Ambulanti ima jako puno posla, što je rezultiralo i nedavnim proširenjem stručnog tima. Primamo i volontere koji nam puno pomažu, a također i praktikante srednje veterinarske škole i fakulteta. Teško je izbrojiti, ali u prosjeku oko 40 kućnih ljubimaca dnevno prođe kroz našu ambulantu. Dobro je dok su ljubimci klinički stabilni, ali često liječimo i one koji su stradali u prometu, koje izgrizu drugi psi, nastrijeljene, u šoku, životno ugrožene. Tada moramo hitno intervenirati, biti hladne glave i obaviti tešku operaciju, ponekad reći ljudima i loše prognoze – kaže Marko, pa dodaje da ga najviše rastužuje stradavanje životinja u prometu.
– U ambulanti se ponekad nađu i srne, ozlijeđene divlje ptice, lisice, ježevi. Njima ovisno o hitnosti i prognozi težine bolesti pružamo potrebnu pomoć, nakon čega ih upućujemo u registrirana skloništa i ambulante za liječenje divljih životinja u Zagrebu – pojašnjava Marko.

Ozlijeđena srna na liječenju / FOTO: Privatna arhiva

Svjedoci smo čestih napada pasa na ljude i na druge pse u svojoj okolini. U Hrvatskoj postoji Pravilnik o opasnim psima iz 2008. godine koji donosi niz propisanih mjera kojima je cilj zaštititi pse i ljude. Prema definiciji, opasan pas je svaki pas koji ničim izazvan napadne čovjeka ili drugog psa i nanese mu tjelesne ozlijede ili ga usmrti, svaki pas uzgajan ili dresiran za borbe pasa ili zatečen u organiziranoj borbi pasa te svi pripadnici pasmine pitbull terijer i njegovi križanci. U tijeku je razmatranje predloženih izmjena tog Pravilnika, prema kojem bi popis opasnih pasa mogao uključivati čak 30 pasmina. Marko naglašava koliko je važna njihova socijalizacija. –  Važno je proći obuku takvih pasa kod ovlaštenih trenera u koje psi prolaze testove ponašanja prema drugim životinjama, ljudima, posebice djeci, različitim zvukovima, nepredvidivim situacijama i stresovima. Postoji propisana procedura procjene psihičkog stanja s ciljem sprječavanja neželjenog ponašanja ili napada na ljude i druge pse. Osim pasmina za koje je propisano nošenje brnjice i izvođenje na ulicu isključivo na povodniku, svakodnevna ambulantna praksa i veliki broj slučajeva ugriza drugih životinja i ljudi od strane pasa daju jasan zaključak: nabavite povodnik i brnjicu i potrudite se spriječiti da upravo vaš pas nekog napadne, pogotovo ako imate dodatni razlog vjerovati da bi se to moglo dogoditi – iz iskustva preporučuje Marko.

Zahvaljujući propisanoj obvezi mikročipiranja i cijepljenja protiv bjesnoće za sve pse starije od tri mjeseca te redovnim kontrolama od strane nadležnih komunalnih redara, broj pasa lutalica na području grada Koprivnice sve više se smanjuje. Tome značajno pridonosi dodatno informiranje javnosti o pozitivnim učincima kastracije životinja koje se ne koriste u registriranom uzgoju. Marko naglašava kako je kastracija definitivno jedna od najučinkovitijih mjera smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka. Uz to, ona ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, produljuje životni vijek ljubimaca, a kastrirane životinje su često mirnije, privrženije vlasniku i manje agresivne. Marko i njegovi kolege pomažu u udomljavanju pasa preko skloništa za napuštene životinje ‘Kira’ u Sigecu i ‘Ottova kućica’ u Peterancu.

– Puno toga odrađujemo volonterski, u slobodno vrijeme, objavljujemo fotografije životinja na društvenim mrežama i ostalim kanalima, trudimo se pomoći napuštenim životinjama da nađu svoj dom, ali bojim se da nećemo mnogo postići prije nego se zakonski počnu provoditi odgovarajuće sankcije za nemarne vlasnike i zlostavljače životinja. Ovim putem zahvaljujem svim vlasnicima sretno udomljenih životinja – dodaje Marko.

Od velikog broja kućnih ljubimaca koji svakodnevno u sve većem broju trebaju pomoć veterinara prevladavaju psi. Nakon njih slijede mačke, pa maleni krzneni ljubimci poput patuljastih kunića, hrčaka i zamoraca, tu i tamo pokoja papiga, kornjača, ukrasna ribica, a imali su i nekoliko slučajeva liječenja golubova i ukrasnih ptica, egzotičnih i rijetkih vrsta neobičnih kućnih ljubimaca. Postoji puno ljubimaca koji su Marku na neki način ostali u trajnom sjećanju, a najviše jedan predivni šareni paun, mačak Miškec koji je doživio 21 godinu starosti i pas bernardinac težak nevjerojatnih stotinu kilograma. Koprivnički vlasnici vrlo su odgovorni u smislu brige prema svojim ljubimcima i prilikom potrebe za veterinarskom pomoći sve se češće odlučuju na specijalističke preglede, dodatne dijagnostičke pretrage i potrebne metode liječenja.

– Neke bolesti mogu biti vrlo teške, nepredvidive ili prognostički nepovoljne, pa ponekad zahtijevaju mnogo truda, kako od strane samih vlasnika, tako i od nas veterinara. U našem svakodnevnom radu često se susrećemo sa slučajevima zapuštanja, zlostavljanja, namjernog trovanja ili ozljeđivanja životinja, što nas posebno rastužuje. – kaže Marko.

Jesen je godišnje doba u kojem uživamo boraviti u prirodi sa svojim ljubimcima, ali to za njih donosi i poneku skrivenu opasnost. Upitali smo Marka na što vlasnici pasa trebaju najviše paziti.

– Velik je broj pasa na kojima nalazimo krpelje, a u našem području upravo su oni uzrok jedne od najčešćih opasnih bolesti, piroplazmoze ili babezioze. Uzročnik bolesti je unutarnji parazit koji uništava crvene krvne stanice uzrokujući anemiju i posljedične kliničke simptome poput vrućice, ubrzanog bila i disanja, anoreksije, depresije, anemičnih sluznica, povećanja slezene, tamnije boje mokraće i ponekad povraćanja. Zbog toga je vrlo važno provoditi učinkovitu zaštitu protiv vanjskih parazita tijekom cijele godine, a u slučaju pojavljivanja simptoma što prije zatražiti stručnu pomoć veterinara. Također, zbog hladnijih temperatura i učestalijih kiša povećan je broj pacijenata sa problemima poput prehlade, upale grla, respiratornih bolesti i infekcija gornjih dišnih puteva, upale očiju i upale uha, pa vlasnicima savjetujemo da zaštite svoje ljubimce, omoguće im suho i udobno mjesto boravka, po potrebi ih osuše i ugriju ako su mokri, te pripaze da voda koju piju nije prehladna, što naročito vrijedi za starije i kronično bolesne ljubimce – savjetuje Marko.

Poslušni pacijent / FOTO: Helena Hraščanec

Da će postati veterinar znao je već kao četverogodišnjak, a sada 33 godine kasnije ponosan je što je uspio ostvariti svoj dječački san. U svom veoma zgusnutom rasporedu i uz posao koji sa sobom nosi veliku odgovornost i stres, Marko pronalazi vremena i za bavljenje glazbom. Najviše ga veseli druženje uz pjesmu i sviranje harmonike. Tu ljubav naslijedio je od oca Vjekoslava koji je svirao u raznim podravskim glazbenim sastavima.
– Glazbeno putovanje započeo sam na probama tatinog benda, dovoljno da u meni probude želju da upišem osnovnu glazbenu školu za glasovir. Bio sam užasno loš učenik jer tada nisam volio klasiku, note i teorijska pravila. Nakon prekida osnovne glazbene škole nakon tri završena razreda, počeo sam svirati zabavnu glazbu i to radim s neopisivim veseljem i danas – kaže Marko. Rado pamti i nastup u zabavno-glazbenoj emisiji Nove TV ‘Ne zaboravi stihove’ 2008. godine za koji kaže da ga je još više potaknuo da nastavi svirati.

– Ponekad je vrlo teško spojiti rad u veterinarskoj ambulanti sa brojnim željama za druženje uz harmoniku, ali uz maksimalnu podršku koju mi pružaju supruga Lana, kćeri Lea, Tea i najmlađi sin Luka, ne postoji ništa što ne možemo – zaključuje Marko.

(hh)

U Veterinarskoj stanici Koprivnica / FOTO: Helena Hraščanec
Ljubav prema glazbi / FOTO: Privatna arhiva

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com