Križevački sunčani krovovi najbolji projekt Jugoistočne Europe

Pored velikog broja prijavljenih projekata iz brojnih zemalja na natjecanju ‘Klimatski prvak Jugoistočne Europe’ projekt Križevački sunčani krovovi osvojio je priznanje i novčanu nagradu od 1000 eura kao jedan od najboljih projekata u području dekarbonizacije.
Na svečanom proglašenju održanom u Sarajevu nagradu je preuzeo zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je pritom naglasio kako je ona još samo jedna u nizu potvrda kvalitete ovog projekta provedenog zajedno sa Zelenom energetskom zajednicom.
Spomenimo i kako je spomenuto natjecanje održano u sklopu projekta ‘Klimatski mostovi’ čiji je glavni cilj jačanje transnacionalne suradnje za zaštitu klime u području regije Jugoistočne Europe. Nositelj projekta je organizacija Cipra International, a partneri Udruga Zelena Istra iz Hrvatske, Cener 21 iz Bosne i Hercegovine i Urban Research Institut iz Albanije.
Uz osvajanje nagrade, projekt Križevački sunčani krovovi kao i sve ostale aktivnosti koje se rade u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Križevcima brojnim sudionicima predstavila je Ivana Dubravec, savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje.


Predstavljanje projekta Križevački sunčani krovovi// FOTO:GRAD KRIŽEVCI

Najveći značaj ovog projekta, prvog takvog u Hrvatskoj, je što su građani bili ulagači davanjem zajma na rok od 10 godina unutar kojeg će im se vraćati ulog uz kamatu od 4,5 posto. Potreban iznos od 230.000 kuna prikupljen je u samo 10 dana te je odaziv građana bio izvanredan. Elektrana ima kapacitet 30 kilovata i očekuje se da će smanjiti emisiju CO2 za 30 tona. Energija koju elektrana proizvodi koristi se za napajanje križevačkog Razvojnog centra i tehnološkog parka, a višak se daje u mrežu. Slijedom uspješne prve kampanje grupnog ulaganja, 2019. godine provedena je još jedna, no ovog puta za postavljanje solarne elektrane na krov Gradske knjižnice Franjo Marković. Vrijednost ove elektrane bila je 172.000 kune, a potreban iznos ulaganjem građana prikupljen je u rekordnih dva dana.

Vrijedna nagrada za križevački projekt//FOTO:GRAD KRIŽEVCI

Vezani članci

Najčitanije