Sveučilištu Sjever pet milijuna kuna više novca iz proračuna

Od dva naša saborska zastupnika, jedino je Mišel Jakšić (SDP) podnio dva amandmana kad je u pitanju gradnja brze ceste. Tražio je novac za Program gradnje i rekonstrukciju brzih cesta i, naravno, što je tražio nije dobio.


Jakšić je amandmanom tražio i više novca za Sveučilište Sjever, odnosno povećanje u iznosu 1,6 milijuna eura, ali ni taj amandman nije prihvaćen.

Ipak, Sveučilište Sjever može biti zadovoljno jer je zahvaljujući nešto skromnijem amandmanu varaždinskog zastupnika Damira Habijana praračun u 2023. bit će za pet milijuna kuna veću u odnsu na ovu godinu

Predloženim amandmanom povećava se iznos za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever kako bi se uskladilo financiranje redovne djelatnosti Sveučilišta Sjever u odnosu na druga javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj, s obzirom na broj studenata i broj studijskih programa.

– Na studijskim programima Sveučilišta Sjever koji su pretežito u STEM području, obrazuju se kadrovi koji su neophodni za tržišnu konkurentnost i opstojnost gospodarstva u ovom dijelu Hrvatske. Drago mi je i zadovoljan sam što je Vlada Republike Hrvatske još jednom pokazala da joj je važan razvoj i napredak našeg sjevera, a taj napredak, osim infrastrukturnih projekata, proizlazi i iz ulaganja u obrazovanje i mlade. Sveučilište Sjever ima izrazito mnogo studenata iz svih krajeva naše zemlje, najmlađe je u Hrvatskoj, i vjerujem da će mu dodatan poticaj uvelike pridonijeti u još boljem pozicioniranju i razvoju njihovih programa – izjavio je Habijan za Varaždinske vijesti.


Darko Sobota (HDZ), saborski zastupnik iz naše županije nije podnio niti jedan amandman.

Inače, Sabor jedanas donio državni proračun za 2023. godinu, po prvi puta u eurima.

Država bi prema planu proračuna trebala uprihoditi 25 milijardi eura, rashoditi 26.7 milijardi eura, a planirani deficit proračuna opće države je 1.6 milijardi eura ili 2.3 posto  BDP-a.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com