U Hrvatskoj više od 100.000 nezaposlenih, naša je županija srećom pri dnu te ljestvice

U Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo 115.000 nezaposlenih, pokazali su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a prenosi Jutarnji.
To je nešto manje nego u prosincu 2022. godine, no u siječnju ove godine taj se broj popeo na 118.000 nezaposlenih na 18.564 oglašenih slobodnih radnih mjesta.
Podaci pokazuju i kako je iz evidencije nezaposlenih izašla 10.221 osoba što je čak 15.4 posto manje nego u prosincu 2022. godine.

Najviše evidentiranih zapošljavanja bilo je u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji te u obrazovanju.


Naša županija bilježi nisku stopu nezaposlenosti / ILUSTRACIJA, ARHIVA GPIP
Naša županija bilježi nisku stopu nezaposlenosti / ILUSTRACIJA, ARHIVA GPIP

U prosincu lani je 3157 osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno zakonu, npr. izlaska iz radne snage (umirovljenje, uključenje u redovito školovanje), nepridržavanja zakonskih odredbi (ne traže aktivno posao, neraspoloživi za rad), odjave s evidencije i slično.

Prema evidenciji HZZ-a, u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno je nezaposleno 1808 osoba što je najmanje u posljednjih dvadesetak godina dok je najviše nezaposlenih bilo 2013. godine, njih čak 9.083. Nađa je županija uz Krapinsko-zagorsku, Karlovačku, Varaždinsku, Ličko-senjsku i Međimursku županiju jedna od onih s najmanje nezaposlenih.

Vezani članci

Najčitanije