Žurne službe održale okrugli stol na temu mjera u slučaju potresa

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica, u četvrtak, 29. veljače je u povodu Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, održan okrugli stol na temu aktivnosti te provedbenim mjerama koje se poduzimaju u stanjima elementarne nepogode potresa.
Stručnom skupu koji su organizirali Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Služba civilne zaštite Koprivnica, prisustvovali su i župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, ujedno i načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te predstavnici Županijskog stožera CZ, jedinica lokalne samouprave i lokalnih stožera CZ, zdravstveno-socijalnih ustanova i društava te predstavnici žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite.


Načelnik Ljubić uvodno je istaknuo važnost ovakvih tematskih konferencija koje pomažu u edukaciji, ali i razmjeni iskustava pripadnika žurnih službi i sustava civilne zaštite koja u posljednjih nekoliko godina pokazuje visoku razinu profesionalnosti i spremnosti da odgovori na sve zahtjevne situacije.
– U zadnjih nekoliko godina svjedočili smo raznim nepogodama, od migrantskih kriza, poplava, potresa, koronavirusa, dakle spektar ugroza je bio velik, no sve službe su pokazale kako zajednički mogu efikasno djelovati i zaštiti živote te materijalna dobra naših stanovnika. Drago mi je što sve sastavnice kvalitetno surađuju te se možemo pohvaliti dobro opremljenim sustavom civilne zaštite koji raspolaže ne samo modernom opremom i tehnologijom nego i educiranim djelatnicima koji i čine sustav. Ovakvi skupovi nam daju dodatna znanja, a razmjenom iskustva koja ste stekli na terenu u raznim prilikama i neprilikama će biti od velike važnosti za sva buduća djelovanja, poručio je načelnik Ljubić.

Foto: KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Župan Koren rekao je kako Županija snažno podupire sustav civilne zaštite što dokazuju i nedavno potpisani ugovori o financiranju djelatnosti županijske Vatrogasne zajednice i HGSS Stanice Koprivnica.
– Županija će dodatno osnažiti taj sustav i kroz projekt Centra zaštite i spašavanja koji je uključen u Razvojni sporazum Sjever, a koji će okupiti službe na jedno mjesto, trenutno smo u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije koja je pri kraju, kazao je te dodao kako su edukacija, analitički pristup i primjena nove tehnologije od velike važnosti za sustav civilne zaštite.

Moderator skupa, voditelj Službe CZ Koprivnica Miroslav Blažotić je predstavio paneliste – Davor Stanko predstojnik Zavoda za geotehniku s Geotehničkog fakulteta je predstavio temu ‘Potresi u sjevernoj Hrvatskoj’; profesorica Nives Jovičić sa Veleučilišta Velika Gorica je govorila o temi ‘Zbrinjavanje otpada nakon potresa’; predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite RH Nika Markoč je predstavila temu ‘Potres u Turskoj’, a Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije izložio je temu ‘Aktivnosti operativnih vatrogasaca nakon potresa u Petrinji’. Panel je zaključio Danijel Petrović iz HGSS – Stanice Koprivnica temom ‘HGSS – Potres Petrinja’.

Vezani članci

Najčitanije