Imaju svoje Dane cvijeća, a bez njih nema ni Ivanečkih kresova

Dugogodišnju tradiciju okupljanja žena u Koprivničkom Ivancu danas nastavljaju članice Udruge žena Ivanečko srce. Prvo društvo žena osnovano je daleke 1938. godine pod nazivom Hrvatsko srce. Nakon višedesetljetnog zatišja, u ožujku 1975. godine seoske žene u nastojanju da pokrenu društveni život i brigu o uređenju svog naselja ponovno su se organizirale i osnovano je Društvo žena. Među osnivačicama su bile Nadica Jančevec, Barica Prepelić, Jelka Prepelić, Miroslava Novoselec, Ljerka Majtan, Anica Poldrugač, Slavica Martinaga, Katica Lončar, Katarina Čevis, Katarina Vrban, Biserka Pancir i Katarina Medvarić. Pri osnivanju je bilo 128 žena, a za prvu predsjednicu izabrana je Nadica Jančevec. Tajnica je bila Miroslava Novoselec, a blagajnica Slavica Martinaga koja je već petnaestak godina na mjestu predsjednice i s kojom smo o radu udruge nedavno razgovarali u njezinom domu.


– Mnogo žena u našem selu nije bilo stalno zaposleno u nekom poduzeću, već su bile doma, podizale djecu i brinule se o obitelji. Nakon završenih poslova u kući i oko nje još nam je ostalo slobodnog vremena. Imali smo novi veliki društveni dom, nogometni klub i vatrogasce, pa je dogovoreno da se i mi žene organiziramo i osnujemo udrugu. Osnovale smo inicijativni odbor i svaka od nas imala je zadatak da u svojoj ulici obilazi domaćinstva i poziva žene da se učlane u udrugu. Mnogo žena se odmah odazvalo, i ubrzo nakon osnivanja počele smo organizirati zabave koje su bile sve posjećenije. Na tim zabavama za koje su se plaćale i simbolične ulaznice, organizirale smo razne tombole i ples srca. Prodavale smo piće i od te zarade kupovale suđe i pribor za jelo te smo kompletirale posuđe za 400 osoba. U to vrijeme svadbe nisu bile u hotelima, već su se održavale u privatnim kućama i u društvenom ili vatrogasnom domu.

Naš društveni dom je velik i često su u njemu održavane svadbe pa smo od izdavanja suđa imale sredstva i za druge aktivnosti. Organizirale smo i radionice. , a za Uskrs smo radile pisanice s voskom, upravo na način kako su to nekad radile naše bake i prabake. Nakon svete mise na Uskrs, pisanice smo dijelile našim mještanima. Naša članica Marija Čevis, koja nas je napustila u 101. godini života, držala je radionicu izrade pisanica i učenicima osnovne škole pričala o uskrsnim običajima iz svog djetinjstva. Uz Mariju Čevis, Drago Kenđel, Marija Jančevec i Milka Petričević na jednoj od takvih radionica približili su stare običaje i studentima osječkog fakulteta. Također smo izrađivale i ukrase za svaki Božić – prisjetila se naša sugovornica.

Jasna Švagelj i predsjednica Slavica Martinaga / FOTO: Mirko Lukavski

Žene su za svoje članice i za ostale mještanke organizirale i predavanja o zdravlju i zdravstvene preglede dojki. Na inicijativu Nataše Frišćić koja na žalost više nije među nama, održano je predavanje MUP-a o sudjelovanju u prometu. Članice su sve češće išle i na izlete, upoznajući našu, ali i susjedne države. Pod imenom Društvo žena radilo se sljedećih 20 godina, a tada je društvo promijenilo ime u  Hrvatsko srce. Za 20. obljetnicu društva barjak je izradila Marija Jakupić. Kuma barjaku bila je Katarina Biserka Čevis. Godine 2006. Hrvatsko srce postaje ‘Ivanečko srce’ Koprivnički Ivanec. Izrađena je i nova zastava, a kum na proslavi 35. obljetnice udruge bio je tadašnji načelnik Božidar Vrabelj. Novi barjak izradila je članica Katica Marčec, a Željka Marčec izradila je broševe.

Razgovor s predsjednicom Martinaga nakratko je prekinuo dolazak još jedne članice. Jasna Švagelj članica je udruge 25 godina, a pet godina je obavljala i posao tajnice.


– Udruga je uvijek surađivala s našim vatrogascima i nogometašima kojima pomažemo kod obilježavanja njihovih obljetnica i proslava. Također, kod obilježavanja Dana Općine i Ivanečkih kresova uvijek smo bile tu da pomognemo. Danas je na snazi zakon po kojem ne smijemo pripremati hranu za manifestacije, ali je smijemo dijeliti i nakon toga prati suđe. U vrijeme kad smo još slobodno i kuhale, na Ivanečke kresove došao je saborski zastupnik Zlatko Tomčić. Pripremu ručka pomno je kontrolirao djelatnik Zavoda za javno zdravstvo i za tu prigodu sve je moralo biti po strogim higijenskim standardima. Morale smo nositi bijele kute, rukavice i kape, pazeći da nam ne ispadne čuperak kose. U društvenom domu nastupale su mnoge u to vrijeme popularne estradne zvijezde, od Lepe Brene do Zdravka Čolića, a nakon svakog koncerta, ‘nastupale’ su članice udruge žena koje su društveni dom dovodile natrag u prvobitno stanje – kazala je Jasna Švagelj.

Ivanečko srce danas ima 30-ak članica od kojih je najstarija Đurđica Guzi. Najmlađa je Martina Remenar, a nedavno su pristupile i četiri nove članice. Jednom godišnje Udruga žena ide na izlet, a nedavno su bile u Aljmašu. Marljive članice peku kolače kojima sudjeluju na Podravskim motivima i Danima travnjaka. Glavna manifestacija ove udruge su Dani cvijeća koji se održavaju sredinom lipnja svake godine i tada je Koprivnički Ivanec ukrašen najrazličitijim cvijećem. Svojim djelovanjem žene čuvaju narodne običaje, lokalnu gastronomiju i kulturu, te odgajaju mlađe u duhu tradicije svojega kraja. Također humanitarno djeluju, pomažući siromašnima i nemoćnima, i uređuju seoski okoliš.

Unazad dvije godine, zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti su smanjene, a gorući problem je prostorija za rad koju ova udruga još nema. Dvorana doma je u zimi hladna i bez grijanja, a kuhinjska prostorija je premala za sve članice. Kako smo čuli od sugovornica, Udruga bi uskoro trebala dobiti svoju prostoriju, a to je i prilika za nove aktivnosti.

Mirko Lukavski

Vezani članci

Najčitanije