Alen Kovačić: Oduvijek sam znao da imam talent, ali nisam to baš shvaćao ozbiljno

Alen Kovačić (24) iz Koprivnice po struci je automehaničar, a u slobodno vrijeme bavi se crtanjem. U posljednje tri godine nacrtao je gotovo 300 portreta brojnih poznatih osoba iz svijeta glazbe, filma, sporta, a često crta i portrete svojih prijatelja. Alen kaže da je oduvijek znao da ima talent, ali nije to baš shvaćao ozbiljno, intenzivnije je počeo crtati tek u vrijeme lockdown-a kad se nije mogao družiti s prijateljima.


– Otišao sam u trgovinu i kupio prve papire za crtanje koji su mi došli pod ruku. Prvi portret koji sam napravio bio je slika Franje Barića. Kasnije sam počeo crtati poznate zvijezde, glumce, sportaše, ali i mnoge poznate Koprivničance. Tu i tamo sam naslikao i koji pejzaž, ali to me toliko i ne zanima. Volim prirodu i volim otići u prirodu, no ne crtam ju često – kaže Alen.

FOTO: Helena Hraščanec

Alen je prošle godine upisao školu crtanja Paleta kod Ivana Lovreković u Koprivnici, a do tada je bio potpuno samouk.

– On me potaknuo da počnem raditi i portrete u boji, a i shvatio sam da se potpuno pronalazim u tome, u meni stalno raste želja da svaki put kad crtam budem što brži, ali i što točniji. Kad radiš pejzaž možeš dosta improvizirati, ali kad radiš portret to na kraju ipak mora biti ta osoba koju crtaš – dodaje Alen.

Prošle godine prvi put je izlagao na skupnoj izložbi svih polaznika Kluba Paleta u koprivničkom Domu mladih. Ima veliku podršku prijatelja i obitelji, a svaka nova slika za njega je, kako kaže, duševno opuštanje, jedna vrsta smirenja. Voli ih podijeliti i na društvenim mrežama gdje mu se ljudi često javljaju i komentiraju. Alenov otac također se jedno kratko vrijeme bavio crtanjem, a daljnji rođak mu je i slikar Mijo Kovačić, velikan hrvatskog naivnog slikarstva, koji je bratić Alenovog pokojnog djeda.


– Nisam ga nikada upoznao, ali volio bih to ako bude prilike. Ne znam kamo će me slikanje odvesti, no shvatio sam da se definitivno potpuno u tome pronalazim – kaže Alen.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com