Provjerili smo isplati li se ići kupovati u Bosnu, rezultati su iznenađujući

Život u Hrvatskoj svakim je danom sve skuplji. Inflacija i porast cijena energenata i ostalih potrepština uzeli su svoj danak pa tako građani žive u strahu od budućnosti. Prije nekoliko godina Bosna i Hercegovina zbog niskih cijena bila je šoping oaza za Hrvate, posebice kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama.


U konvertibilnim markama uvijek je bilo jeftinije. No danas je situacija daleko drugačija.
Ovog smo se tjedna uputili u Bosansku Gradišku, mjesto u BIH koje je od Koprivnice udaljeno 177 kilometara. Za taj nam je put u jednom smjeru trebalo dva i pol sata. Odmah poslije granice (na kojoj nije bilo čekanja) nalazi se veliki centar Centrum Park u kojem smo provjerili stanje cijena različitih osnovnih namirnica.

Nevjerojatne cijene

Tako primjerice Vindijino mlijeko ‘z bregov od dvije litre kod nas košta 1,96 eura, a u Bosni 2,38 eura. Kiselo vrhnje za svježi sir Vindija u Hrvatskoj košta 1,29, dok u Bosni 1,37 eura. Podravkin smeđi grah od 400 grama na našim policama košta 1,33 eura, a na bosanskim jedan euro, a ulje (suncokretovo, litra) u Bosni košta 1,94 eura dok se dok nas prodaje po 1,72 eura. U bosanskom DM-u troslojni ubrusi istog proizvođača od 100 listića koštaju 4,50 eura, a u našem 3,70 eura. Skuplji je i troslojni toaletni papir od 20 komada – u Bosni bi ga platili 11,72, dok se ista marka u Hrvatskoj prodaje po cijeni od 8,61 euro.

Mlijeko je kod susjeda skuplje za 40 centi/ MATEA KONFIC
Mlijeko je kod susjeda skuplje za 40 centi/ MATEA KONFIC

Ljubitelji kave ipak će u Bosni proći bolje nego u Hrvatskoj. Tamo Nescafe Classic od 200 grama košta 5,10 eura, dok kod nas isti košta 7,96 eura. Pranje rublja također je jeftinije pa tako Ariel color deterdžent za 60 pranja u Bosni košta 9,17 eura, a kod nas 13,27. Omekšivač Lenor od 1,5 litre u Bosni košta 3,55, a kod nas 5,69 eura.
Kada podvučemo crtu, košarica osnovnih potrepština u Bosni košta 40,73 eura, a iste te artikle kod nas bismo platili 45,53 eura. Iz svega je vidljivo da su neki artikli jeftiniji, a neki skuplji, ali na koncu ne bismo baš puno ušparali kupovinom u Bosni, barem kada je riječ o špeceraju.


Ulje smo platili 20 centi više/ MATEA KONFIC
Ulje smo platili 20 centi više/ MATEA KONFIC
Isti deterđent u Bosni je 4 eura jeftiniji/ MATEA KONFIC
Isti deterđent u Bosni je 4 eura jeftiniji/ MATEA KONFIC
Podravkin grah na našim policama košta 1,33 eura, a na bosanskim jedan euro/ MATEA KONFIC
Podravkin grah na našim policama košta 1,33 eura, a na bosanskim jedan euro/ MATEA KONFIC

No ono po što se isplati ići u Bosnu jest markirana odjeća na tržnici u Gradišci koja je daleko jeftinija, a kvaliteta, prema našem sudu, jednaka kako i u službenim trgovinama.
Gradiška je godinama poznata po Gradskoj tržnici – buvljaku Flea Market. Nekada se na ovom mjestu okupljao veliki broj kupaca, ali je samim tim bilo više i prodavača. Iako je danas znatno manji broj i jednih i drugih, ponuda je ostala ista kao i prije, raznovrsna i – ono najvažnije – puno jeftinija.

Buvljak je zaista ogroman i sastoji se od oko dvjestotinjak štandova nalikom na limene konzerve s odjećom, obućom, torbama, alatima… Kada je riječ o markama, nema čega nema, od Nikea, Adidasa, Guessa, Tommy Hilfigera, Calvin Kleina i drugih. Svaka trenirka, majica, hlače i torba trostruko jeftinija nego u trgovinama. Trenirke su napravljene od turskog pamuka, jednog od najboljeg pamuka na svijetu i po ničemu se ne razlikuju od onih originalnih. Naravno, treba dobro paziti jer ima i onih manje uvjerljivijih kopija.

Jeftina ‘markirana’ odjeća

Cijena jedne Adidas trenirke u kompletu je oko 20 do 25 eura, a takva u dućanu koštai do 100 eura. Popularne Nike Air Force tenisice mogu se naći već za 18 eura, stoga je potrebno obići cijeli buvljak jer se cijene od štanda do štanda razlikuju.
Ono što nam je posebno zapalo za oko šjest to da prodavači primaju i eure i to zbog, kako su nam rekli, velikog broja stranaca koji im dolazi. Zaokružuju se i cine pa je tako 50 konvertibilnih maraka preralunato u 25 eura… Spomenimo i kako je alat također znantno jeftiniji kao i razni dijelovi za aute i motocikle.
Za posjet buvljaku treba se opskrbiti gotovinom jer bankomata tamo nema, kao ni pekare, kioska i sličnog.

Flea Market, ogroman Buvljak u Bosanskoj Gradišci/ MATEA KONFIC
Flea Market, ogroman Buvljak u Bosanskoj Gradišci/ MATEA KONFIC

Cigarete su preko granice još uvijek jeftinije nego kod nas. Primjerice, kutija Marlboro Golda kod nas košta 4,90, a u Bosni 3,07 eura, grijani duhan Heets 2,92 eura, a kod nas 3,90 eura. Dodajmo da svaki pojedinac preko granice može prenijeti tri kutije cigareta, a limit za uvoz robe ne smije premašivati 300 eura po osobi.
Jeftiniji su i neki od lijekova pa tako primjerice Maxflu pakiranje od 10 šumećih tableta s okusom limuna kod nas košta 5,40, a u Bosni 4,54 eura. Svakako valja spomenuti i da gorivo u Bosni nije jeftinije kao što mnogi misle jer litra dizela tamo košta 1,43, a u Hrvatskoj 1,39 eura.


Put u Bosnu nikako ne može proći bez pravih bosanskih ćevapa s lukom i kajmakom koje smo i sami okušali u lokalnoj pečenjari. Porciju od pet ćevapa platili smo svega 2,04 eura, domaće pivo Nektar ili Jelen od pola litre 1,28 eura, dok je cijena kave s mlijekom 77 centi.
Bosna definitivno, zaključujemo nakon svega, više nije šoping oaza za špeceraj. No, po ‘markiranu’ odjeću isplati se otići.

Vezani članci

Najčitanije