BJELOVAR: Ne zanima nas odvoz otpada na Piškornicu

Otkako je izvođač radova Kostak uveden u posao gradnje stotinjak milijuna eura vrijednog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica, projekt se ponovno našao u žiži interesa javnosti. Prvi čovjek Piškornice Mladen Ružman danas popodne predstavit će pred članovima Županijske skupštine rezultate poslovanja za prošlu godinu tvrtke u vlasništvu četiri županije i Općine Koprivnički Ivanec.
Vjerujemo da će ta tema biti iskorištena za upite koji obično dolaze iz oporbenih klupa te će Ružman morati odgovarati na mnoga škakljiva pitanja. Koliko je još ostalo mjesta za odlaganje otpada jer su slobodni kapaciteti odlagališta na laganom izdisaju, zašto iz godine u godinu komunalnim poduzećima podižu cijene za uslugu odlaganja smeća i slični upiti sigurno će ga čekati.


Rezultati poslovanja

Kad se govori o samom poslovanju u 2022. godini, tvrtka je uprihodila 1.992.471 kunu (264.446 eura) što je manje za 2,11 posto u odnosu na godinu ranije. Rashodi su iznosili 1.945.421 kuna (258.201,74 eura), odnosno veći su za 9,28 posto uspoređujući ih s 2021. godinom. Unatoč svemu, uspjeli su namaknuti dobit 40.466 kuna (5.370 eura). Nadzorni odbor društva konstatirao je da je godišnje financijsko izvješće “istinito i fer”.
Iako se izvješće o poslovanju odnosi na prošlu godinu, u njemu su iznesene i informacije o statusu projekta RCGO Piškornica odnosno o realizaciji projekta za koji je zadužena slovenska tvrtka Kostak. Uvedena je u radove u lipnju i od tada joj je počinje teći rok od 44 mjeseca da buduće pogone i dovrši.

Još jedna županija?

Nažalost, u samom izvješću se ne spominje mogućnost prema kojoj će, čim prorade budući pogoni, u posao dovoza otpada biti uključena još jedna županija, točnije Bjelovarsko-bilogorska. Tu mogućnost sadašnji osnivači RCGO Piškornica , Koprivničko-križevačka, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec odbacuju jer do sada nisu niti prstom, a još manje kunom, odnosno eurom, pomogli u uspostavi projekta.
Kako smo pisali u ranijim tekstovima, dodatnu županiju na Piškornicu gura državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat. Ta je ideja teško ili nemoguće provediva s gledišta Europske unije koja je odobrila i financira projekt pod uvjetom da u njemu sudjeluju samo trenutni vlasnici Piškornice i da se u budućim pogonima obrađuje njihov otpad.
S druge strane, iz Bjelovarsko-bilogorske županije doznajemo da oni nisu zainteresirani za ideju o odlaganju otpada na Piškornicu koju gura spomenuti državni tajnik. Naš izvor iz susjedne županije je rekao da oni imaju rješenje za odlaganje otpada iz cijele svoje županije na svom prostoru pa ni sam ne razumije zašto je Horvat izašao s navedenom suludom idejom koja se kosi s pravilima Europske unije.


Prije izgradnje pristupne ceste potrebno je provesti arheološka iskapanja jer postoje indicije da se na njenoj dionici nalazi zanimljivo povijesno nalazište !?

U samom izvješću interesantna je još jedna informacija, a tiče se arheoloških iskapanja. Na trasi buduće pristupne prometnice RCGO Piškornica provedena su arheološka istraživanja u prvoj polovici rujna 2022. godine s ukupno pronađenim 21 arheološkim nalazom. Provedbom probnih rovova utvrđeno da je prije izgradnje same prometnice potrebno provesti zaštitna arheološka istraživanja. Kako nam je objasnio arheolog Muzeja grada Koprivnice Ivan Valent, buduća pristupna cesta nalazi se, pokazala su prethodna istraživanja, na prostoru koji krije artefakte iz Rimskog carstva, od prvog do trećeg stoljeća nove ere te ranog srednjeg vijeka od osmog do prve polovice devetog stoljeća.
– Što se nalazi pod zemljom na kojoj će niknuti pristupna cesta pokazat će arheološka istraživanja koja mora financirati investitor. On trenutno krči šumu i sondira teren, a prije bilo kakvih drugih radova na teren izlazimo mi arheolozi – kazao nam je Valent i dodao da će se pristupna cesta protezati otprilike kilometar.

Prije gradnje pristupne ceste bit će potrebno provesti arheološko istraživanje

Foto: GPIP

Vezani članci

Najčitanije