Božica Jelušić prodaje velebni dvorac Barnagor

‘Na prodaju plemićki dvor s velikim zemljištem’, piše u oglasu na najvećem hrvatskom oglasniku. Radi se o dvorcu Barnagor u Čepelovcu pokraj Đurđevca,  koji je okružen livadama, šumom i parkom. Cijela parcela broji oko 30.000 kvadrata. Vlasnica mu je poznata đurđevačka književnica Božica Jelušić u čijem je suvlasništvu dvorac duže od 20 godina. Drugi vlasnik je njen unuk, no oko toga nema problema. Navedena cijena je 350.000  eura


– Ni unuk ni ja nemamo snage i sredstava održavati dvorac, to je privatni posjed s pet jutara zemlje i puno kvadrata. Problem nam je to održavati zbog labilnih ekonomskih prilika u državi. Dvorac bi bio idealan za mladu obitelj koja bi se prihvatila posla i pokrenula neki oblik ruralnog turizma – tvrdi 70-godišnja književnica. Potencijalnom kupcu ostali bi gabaritni komadi namještaja koji se ne mogu iznijeti, poput stolova od četiri metra od pune hrastovine ili 30 pripadajućih stolica. Tu je i biblioteka od 3000 knjiga kojom se danas može služiti vrlo obrazovana osoba, tako da će Božica i obiteljsku knjižnicu donirati budućem vlasniku. 

– Bit će veliki problem s mojim ateljeom koji ima 120 kvadrata. To je jedini uvjet budućem kupcu – da imam pristup svom ateljeu u bilo kojem trenu jer i ja sam dio barnagorske priče. Jedan ozbiljni kupac koji je došao pogledati bio je oduševljen tom idejom, nadam se da će on i kupiti cijelo imanje – rekla nam je. Tlocrt dvorca je u obliku slova L, izgrađen između 1862. i 1867. godine prema zamisli viteza Trezića. Dvorac je danas u funkciji, kamini se lože, ima se gdje spavati, a zablistat će u proljeće kad se sve počisti i pokreći. Na imanju se održavaju razni umjetnički sadržaji, radionice, izložbe, recitali i sl. Dvorac treba obnovu, a pritom se misli na stolariju.

Književnica je prvo dvorac ponudila Gradu Đurđevcu iz kojeg su joj rekli da trenutno nemaju vanjskih fondova iz kojih bi dvorac obnovili, a nemaju ni predviđena sredstva u proračunu za takav zahvat. 

– Ako bi Grad to uzeo kao turistički pojam, onda bi u njega morali uložiti toliko koliko sam ja dala kad sam ga kupovala. U ono vrijeme prodali smo dvije građanske, dobro uređene kuće, eto, tolika je vrijednost – rekla je ne želeći otkrivati točan iznos. Spomenula je kako bi u tom slučaju trebalo napraviti radikalne zahvate, napraviti vidikovac i složenu turističku infrastrukturu.


FOTO / IVAN BRKIĆ

Vezani članci

Najčitanije