Brojni posjetitelji uživali u bogatom programu đurđevačkog Muzeja i Posjetiteljskog centra

I ove godine Muzej Grada Đurđevca pridružio se brojnim hrvatskim muzejima u obilježavanju manifestacije Noć muzeja koja se u petak, 27. siječnja 2023. godine održala po osamnaesti puta. Ova Noć muzeja održavala se pod geslom Muzeji su važni ističući njihovu važnu ulogu u zajednici.


Večer je započela otvorenjem izložbe pod nazivom Elektrografija. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel ukratko se osvrnula na bogat sadržaj i događanja koja Muzej Grada Đurđevca tokom cijele godine nudi svojim posjetiteljima.

– Muzej je u svome predstavljanju i sadržajima učinio važan iskorak novim pristupom u obogaćivanju programa, novim sadržajima. Posjetitelji u ovo doba žele drugačije iskustvo, zabavu i sadržajnost. Tako se stalnom postavu Donacije Ivana Lackovića Croate pridružio i sadržaj koji kroz multimedijalni pristup prezentira našu nematerijalnu baštinu- Legendu o Picokima. Đurđevac je postao poznat i kao kulturno središte zahvaljujući poznatim inozemnim izložbama djela Picassa, Chagalla, Dalija, Leonarda da Vincia i Hundertwassera, Hasegave. Izvanredna posjećenost od 18.000 posjetitelja godišnje pokazatelj je da se i mali muzej može nositi s novim izazovima – istaknula je ravnateljica.

Winkler Ferenc, muzeolog iz Mađarske (Sigetvara) pozdravio je okupljene i ukratko je predstavio pojam elektrografije te izabrana djela mađarske elektrografije András Bohár koja su izložena u sklopu izložbe koju održava Udruga Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna. Izloženo je 59 umjetničkih djela koja predstavljaju jedinstven spoj tehnologije, digitalizacije i umjetnosti. Ovom se prilikom posjetiteljima predstavio i kapetan grada te ostali članovi povijesne postrojbe Sigetvara.

Program Noći muzeja nastavljen je u 19 sati koncertom srednjoškolskog benda Antares. Posjetitelji su čitavu večer mogli razgledati i Interpretacijski centar Picokijade, kojim se kroz oslikane dvorane putem brojnih multimedijalnih i interaktivnih sadržaja oživljava Legenda o Picokima te stalni postav Donacije Ivana Lackovića Croate smješten u potkrovlju utvrde Stari grad gdje je izloženo više od 160 djela hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.


Brojni su posjetitelji iskoristili večer kako bi razgledali i postav novootvorenog, multimedijskog centra Đurđevački pijesci te uživali u prekrasno uređenom prostoru koji je opremljen najnovijom tehnologijom, a unutar kojeg je postavljen interaktivni i visokotehnološki koncept kojim se prenose znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka.

Noć muzeja bila je i prilika da posjetitelji kućama ponesu publikacije u izdanju Muzeja Grada Đurđevca te nabave suvenire s otisnutim motivima utvrde Stari grad te pijetla.

Foto: Grad Đurđevac

Vezani članci

Najčitanije