Bogat program očekuje vas na Danima Marcela pl. Kiepacha u Križevcima

Od danas pa sve do 10. veljače u Križevcima će se obilježavati još jedni Dani Marcela pl. Kiepacha u znak sjećanja na ovog poznatog izumitelja koji je rođen u Križevcima.


Pregršt događanja

Ove godine u Gradskoj knjižnici Franjo Marković za najmlađe je pripremljen prigodan program pa će se tako održati 3D Pričaonica Josipa Petrlića Pjera ‘Štatutko i Marcel Kiepach’ kao i Lego radionica izrade brodova.
U Gradskoj muzeju sutra s početkom u 10 sati otvorit će se izložba pod nazivom Dani Marcela pl. Kiepacha – otkup i donacija obitelji Hlebec. Naime, krajem 2022. godine Željko Hlebec donirao je križevačkom Muzeju vrijednu donaciju osobnih fotoaparata i fotoopreme iz druge polovice prošlog stoljeća, dok je dio kolekcije otkupio Muzej za svoj fundus. Osim fotoaparata i fotografske opreme, publiku će čekati i jedno od prvih kućnih računala. Izložba ostaje otvorena do subote, 11. veljače.
Središnji dio manifestacije bit će izložba inovacija pod nazivom ‘Kiepachonovacija’ koja će se održati u srijedu, 8. veljače od 10 do 17 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka. Posjetitelji će tako moći vidjeti Rubensovu cijev, Teslin transformator, optički spektrometar, automatizirani sustav za miješanje pića, daljinski upravljano podvodno vozilo, vidjeti rad 3D printera i brojne druge inovacije.

Tko je bio Marcel pl. Kiepach te što je tijekom svog života sve izumio, građani će moći saznati na Trgu Antuna Nemčića, pored Kiepachovog vrtuljka, u četvrtak, 9. veljače od 10 do 11 sati. Tom prigodom organiziran je i nagradni natječaj za građane pa će tako građani moći odgovoriti na pitanje o Marcelu pl. Kiepachu i osvojiti prigodnu nagradu.

Završetak manifestacije


Manifestacija će završiti u petak, 10. veljače predstavljanjem zbornika radova ‘Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha’ te predavanjima Nikole Ostojčića i Andreja Dundovića koja će se održati u prostoru Kozmološkog centra s početkom u 18 sati.

Organizatori ove značajne manifestacije su Grad Križevci, križevačka Destinacijska agencija, Gradski muzej i knjižnica te Udruga P.O.I.N.T.
Spomenimo i kako se dio događanja odvija u sklopu projekta SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade.

FOTO GRAD KRIŽEVCI

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com