Dvije majke iz Podravine moraju ovih dana u zatvor jer su zanemarivale djecu

Gospođa Ana (43) iz sela u okolici Koprivnice, inače rastavljena majka četvero malodobne djece, bila je osuđena na 14 mjeseci uvjetnog zatvora, ali tužitelji su se žalili


Dvije majke otprilike iste dobi ovih se dana moraju javiti na odsluženje zatvorske kazne zbog povreda prava djece i dužnosti uzdržavanja. Prema domaćoj sudskoj praksi, proteklih je godina sve više pravomoćnih bezuvjetnih zatvorskih presuda protiv majki.
Gospođa Ana (43) iz sela u okolici Koprivnice, inače rastavljena majka četvero malodobne djece, pravomoćnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Koprivnici lani u ožujku bila je osuđena na 14 mjeseci uvjetnog zatvora zbog zanemarivanja i povrede prava svoje djece. Za svako dijete dobila je po devet mjeseci zatvora, pa ju je sutkinja na koncu osudila na jedinstvenu uvjetnu kaznu od godinu dana i dva mjeseca.
No, nakon žalbe državnog odvjetništva preinačenom presudom koju je potkraj prošle godine donio Županijski sud u Zagrebu osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci te je „izrečena djelomična uvjetna osuda tako da se od jedinstvene kazne zatvora ima izvršiti šest mjeseci, dok se dio kazne u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ako optuženica u vremenu provjeravanja od pet godina ne počini novo kazneno djelo“.
Ana je rješenjem varaždinskog suca prije desetak dana upućena na izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora u Zatvor u Bjelovaru. Tamo se mora javiti idući tjedan, odnosno u ponedjeljak, 13. veljače.
Prema presudi, Ana je proglašena krivom za počinjenje kaznenog djela zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava. Roditelj koji grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, stoji u Kaznenom zakonu. No, Ana je na koncu dobila pola godine bezuvjetno, a osam mjeseci uvjetno, što se neće izvršiti „ako optuženica u vremenu provjeravanja od pet godina ne počini novo kazneno djelo“. Ta je presuda postala pravomoćna 27. rujna i izvršna 27. listopada lani te je dostavljena varaždinskom Županijskom sudu na postupak izvršavanja kazne zatvora.
„Temeljem toga, a po pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, osuđenica se dužna javiti 13. veljače u zatvor u Bjelovaru. Ukoliko se osuđenica koja je uredno upućena na izdržavanje kazne ne javi, sudac izvršenja će na temelju izvješća upravitelja zatvora izdati nadležnoj policijskoj upravi nalog za sprovođenje“, upozorili su u varaždinskom sudu.
Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu državnog odvjetnika te preinačio uvjetnu kaznu zatvora Ani uz zanimljivo obrazloženje.
„Presudom Općinskog suda u Koprivnici optužena A. G. proglašena je krivom zbog počinjenja četiri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece – povrede djetetovih prava te joj je za kazneno djelo na štetu svakog od četiri djeteta utvrđena kazna zatvora u trajanju od po devet mjeseci. Osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju jedne godine i dva mjeseca te je primijenjena uvjetna osuda.
Osim toga, optužena A. G. je dužna na ime troškova kaznenog postupka -paušala platiti iznos od tisuću kuna u korist državnog proračuna. Protiv te presude žalbu je pravodobno podnio državni odvjetnik zbog povrede kaznenog zakona i odluke o uvjetnoj osudi s prijedlogom da se preinači pobijana presuda i optuženoj izrekne bezuvjetna kazna zatvora.
U pravu je državni odvjetnik kada tvrdi da je prvostupanjski sud povrijedio kazneni zakon kada je optuženoj A. G. izrekao uvjetnu osudu pa tako prekoračio ovlasti koje ima po zakonu i time počinio povredu kaznenog zakona. Naime, prema odredbi KZ-a uvjetnu je osudu moguće izreći počinitelju koji je osuđen na kaznu zatvora u trajanju do jedne godine. Kako je optužena osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju jedne godine i dva mjeseca, nije bilo mjesta izricanju uvjetne osude, tako da je izricanjem iste prvostupanjski sud povrijedio odredbu kaznenog zakona“, ističe Županijski sud u Zagrebu.
S obzirom na sve okolnosti koje su odlučne za proces individualizacije, u presudi sud je u Koprivnici „sasvim adekvatno kao olakotno cijenio da je A. G. osoba mlađe životne dobi i da se nakon počinjenja djela zaposlila te protek vremena od počinjenja djela“.
S druge strane, „kao otegotno cijenio je društvenu opasnost izvršenih djela i posljedice, kao i njezinu dosadašnju osuđivanost zbog teške krađe, povrede djetetovih prava na kaznu zatvora od 10 mjeseci uvjetno te zbog istog kaznenog djela na 11 mjeseci što je zamijenjeno radom za opće dobro“. To ukazuje da je optuženica specijalna povratnica.
„Imajući u vidu kod odlučivanja o kazni istaknute olakotne i otegotne okolnosti, kao i propisanu kaznu za ovo kazneno djelo, pojedinačno utvrđene kazne zatvora u trajanju po devet mjeseci u odnosu na svaku žrtvu, kao i jedinstvena kazna zatvora u trajanju 14 mjeseci, primjereni su osobi optuženice, počinjenim kaznenim djelima i iskazanoj kriminalnoj količini, pogibeljnosti djela, ponašanju optuženice nakon počinjenja djela i činjenici da je zapošljavanjem pokazala spremnost osigurati vlastitu egzistenciju što je preduvjet i za normalizaciju odnosa s djecom.
S obzirom na promjenu u ponašanju optuženice nakon počinjenja djela i pozitivne pomake u istom, ovaj sud nalazi da postoji visok stupanj vjerojatnosti i da bez izvršenja cijele kazne optužena A. G. neće u budućnosti činiti kaznena djela, stoga joj je izrekao djelomičnu uvjetnu osudu na način da će dio kazne u trajanju šest mjeseci izdržati, dok dio kazne u trajanju osam mjeseci neće izdržati ako u roku provjeravanja pet godina ne počini novo kazneno djelo“, navodi se u presudi Županijskog suda.
Otprilike u isto vrijeme, majka troje djece sa šireg područja Ludbrega također je dobila bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Darija (45) provest će čak godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud u Varaždinu. Njoj je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila.
Darija se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena.
“Bila sam tri dana u Njemačkoj i pokušala tamo pronaći posao, ali ni tamo nisam uspjela pronaći posao. Plan mi je sad da se zaposlim u Hrvatskoj te da od tih prihoda podmirim dug. Živim s majkom te se uzdržavam od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna”, branila se Darija, razvedena majka troje djece, od kojih je dvoje maloljetno.
Kaže kako se povremeno bavi nadničarenjem u okolnom susjedstvu, međutim za taj rad najčešće dobije nadnicu u hrani. Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.
“Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu”, naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com