EKSKLUZIVNO / Hrvatske ceste izostavile iz planova gradnju brze ceste prema Koprivnici. Sav napor usmjerile prema Virovitici

Da nas Vlada i Hrvatske ceste bezočno lažu tvrdeći da imaju ozbiljnu namjeravaju izgraditi brzu cestu prema Koprivnici, svjestan je svaki stanovnik Podravine i Prigorja. Mi novinari postajemo sami sebi dosadni svaki puta kad se latimo pisanja o tom virtualnom projektu, ali nećemo odustati sve dok on uistinu ne zaživi. Ako zbog ičeg drugog, pisat ćemo o njemu čim nam se ukaže prilika, samo zato kako bismo pokazali političarima da nismo zaboravili na njihova obećanja, odnosno laži, izrečene u nizu političkih kampanja i tijekom prigodnih posjeta Podravini i Prigorju.


Nema ni K od Koprivnice

Ne lažu nas samo političari, laže nas i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. On je nedavno u Križevcima na novinarski upit, zašto u planovima gradnje HC-a nema ni spomena o nastavku gradnje brze ceste do Koprivnice, mrtav hladan rekao da to nije istina. Tada je svjesno ili nesvjesno obmanjivao javnost, a dokaz je to što će se u tjednu koji je pred nama u Saboru raspravljati o Prijedlogu financijskog plana Hrvatskih cesta za 2023. godinu i projekciji plana za 2024. i 2025. godinu. U tom dokumentu nabrojani su svi važni projekti koje će HC provoditi u naredne tri godine. Hoće li vas začuditi kad vam kažemo da se niti jednom riječi ne spominje gradnja brze ceste od Kloštra Vojakovačkog prema Koprivnici?
Dakle, prema tom planu, više je nego očito, sav napor uložit će se u izgradnju brze ceste do Bjelovara pa prema Virovitici i u konačnici do Terezinog polja, odnosno Mađarske granice. Za tu je trasu, nedavno smo pisali, ishođen niz dokumenata koji su neophodni kako bi radovi počeli u što kraćem roku.

Samo do Kloštra Vojakovačkog, dalje ne ide

Istovremeno, Škorić već godinama tvrdi da trasa prema Koprivnici nije zaboravljena i da se čeka odobrenje Studije utjecaja na okoliš. Inače, ta je studija do sada mogla biti odobrena bezbroj puta, ali čini se da ona služi samo kao izlika kojom bi se cijeli projekt prolongirao u nedogled.


Darko Koren i Josip Škorić FOTO / OZREN Špiranec

U trogodišnjem planu HC-a za gradnju, budimo iskreni, spominje se gradnja jedne naše prometnice, a to je trasa brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog u dužini 7,5 kilometara. Vjerujemo da se sjećate te nedavne smijurije od uvođenja izvođača radova u posao gradnje tih nekoliko kilometara križevačke obilaznice koju su svojom prisutnošću obogatili premijer, ministri i predsjednik Uprave HC-a.
Svemu ovome treba dodati da HC u svojim projekcijama ne predviđa niti projektiranje ceste prema Koprivnici, a kamo li otkup zemljišta na toj trasi i daljnje poteze.
Prođe li ovako predloženi plan idući tjedan raspravu u Saboru, Koprivnica će i iduće desetljeće ostati cestovno izolirana.

Sve je na HDZ-ovu Darku Soboti

Darko Sobota, predsjednik Županijskog HDZ-a i saborski zastupnik/FOTO: IVAN GROBENSKI
Sve ovisi o snazi Darka Sobote kao saborskog zastupnika HDZ-a / FOTO: IVAN GROBENSKI

Jednini čovjek koji ima koliko-toliko prilike promijeniti taj važan dokument u korist stanovnica i stanovnika Podravine jest saborski zastupnik HDZ-a Darko Sobota. No bojimo se, poučeni njegovim dosadašnjim radom u Saboru, da će se i ovog puta ponašati kao fikus kad su u pitanju interesi kraja čije bi interese trebao zdušno zagovarati.

Popis svih brzih cesta kojima će se HC baviti u narednom trogodišnjem razdoblju:
Brza cesta Dl2 (Podravski ipsilon) Farkaševac
Bjelovar – Brza cesta Bjelovar – Virovitica – GP Terezino Polje (Mađarska) (Podravski ipsilon)
Brza cesta DIO (Podravski ipsilon) Kloštar Vojakovački – Križevci
Multimodalna platforma splitske aglomeracije, brza cesta Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš 9
Spojna cesta D403 čvor Škurinje -luka Rijeka
Brza cesta Nuštar – Vukovar
Brza cesta Varaždin -Ivanec – Krapina
Brza cesta Kasina – Zlatar Bistrica

Plenković na otvorenju još nepostojećih radova u Križevcima / KKŽ
Plenković na otvorenju još nepostojećih radova u Križevcima FOTO / KKŽ

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com