Radionicom izrade bregovskih pereca nastavljeno je obilježavanje Dana općine Koprivnički Bregi.
Ovo je mjesto možda najpoznatije po Bregofskoj piti, no ovogodišnja pažnja usmjerena je upravo na bregovske perece koji se od ostalih razlikuju po jedinstvenoj pripremi.
-Posebni su zbog toga što se prije pečenja kuhaju. Naime, dok se tijesto izradi i oblikuje u perec, ono se stavi u vrelu vodu i prokuha, a nakon toga se peče. Zbog toga pereci imaju drugačiju teksturu, tvrđi su i žilaviji – objasnila je načelnica Kristina Škoda Vajdić.
Kroz ovu radionicu odlučili popularizirati bregovske perece koji su, na neki način, zaboravljeni. U planu je, kaže, i brendiranje bregovskog pereca kao službenog lokalnog proizvoda.
– Pričali smo s udrugama i imamo takve planove. Koliko znamo, u sustavu ne postoji sličan oblik pripremanja pereca. Ostaje da vidimo – zaključila je Škoda Vajdić.
Dodajmo kako su radionicu u Društvenom domu vodile članice Udruge žena Koprivnički Bregi koje su pokazale kako se pereci pripremaju, a okupljeni su mogli sudjelovati u njihovoj izradi.
Djelić atmosfere s radionice pogledajte u fotogaleriji u nastavku.