Urota na putu prema Risi

  • Glavni inženjer Geordi La Forge broda Enterprise koji pripada Federaciji, šatlom putuje prema popularnom ljetovalištu Risa na zasluženi godišnji odmor. U jednom ga trenutku presreće Romulanski brod i otima, a na Risu je umjesto njega poslan Romulanski dvojnik.

Romulanci su La Forgea prikovali za stolac, oduzeli mu vizir te se spojili na njegov vizualni korteks, a što im je omogućilo da mu djelomično kontroliraju um. Nakon nekoliko dana, iz La Forgeovog su sjećanja izbrisali otmicu, usađujući mu sjećanja o ljetovanju na Risi te ga šatlom vratili na Enterprise.


La Forge se na Enterprise vratio baš u trenutku kada je posada s Klingonskim ambasadorom Kellom dogovarala obranu kolonije Krios od pobunjenika. Guverner kolonije Vagh dao je naslutiti kako misli da Federacija pomaže pobunjenicima te upravo zato od Federacije tražio da se upletu u rješavanje krize.

Kapetan Enterprisea Picard i ambasador Kell odlaze na koloniju gdje im Vagh pokazuje oružje i medicinske potrepštine koje su oduzete pobunjenicima, a za koje se čini da pripadaju Federaciji

Kapetan Enterprisea Picard i ambasador Kell odlaze na koloniju gdje im Vagh pokazuje oružje i medicinske potrepštine koje su oduzete pobunjenicima, a za koje se čini da pripadaju Federaciji pa Picard posadi naređuje da povedu istragu. Poručnik Data ubrzo otkriva prisutnost čudnog zračenja E spektra, no ne uspijeva pronaći izvor. La Forge i Data također otkrivaju kako je oružje koje tobože pripada Federaciji lažno te kako se zapravo radi o Romulanskim replikama. Prilikom istrage, La Forge slučajno s Enterprisea u pobunjeničku bazu premješta zalihe oružja koje pripada Federaciji, a potom izbriše zapisnike. Vagh koji je nadgledao transport optužuje Enterprise za prevaru. Data i La Forge pregledavaju zapisnike o transportu oružja, no ne mogu pronaći izvještaje o tome da se transport ikada dogodio te shvaćaju da su jedino oni uz još nekolicinu članova posade mogli falsificirati spomenute izvještaje. La Forge, još uvijek pod mentalnom kontrolom Romulanaca i bez prave svijesti o svojim djelima, ulazi u kabinu ambasadora Kella na Enterpriseu te postaje jasno da ga ne kontroliraju Romulanci, nego Kell. Kell naređuje La Forgeu da Vaugha smakne na javnom mjestu pred svjedocima, ne bi li na taj način uvjerio Vaughove ljude u upletenost Federacije u pobunjeničku krizu.

La Forge kao taoc Romulanaca / Izvor: screenshot

Picard na Kellov prijedlog poziva Vaughan na Enterprise kako bi iz prve ruke svjedočio falsificiranim transportnim izvještajima. Prilikom Vaughovog boravka na Enterpriseu, Data saznaje da zračenje E spektra dolazi upravo s Enterprisea te da inženjer La Forge nikada niti nije bio na Risi. Odmah izdaje naredu šefu osiguranja Worfu da uhiti La Forgea. Pokušaj smaknuća je otklonjen, a Data posadi objašnjava kako se uređaj za kontrolu La Forgeova uma mora nalaziti ili kod kapetana Picarda ili kod ambasadora Kella. Ambasador Kell ne dozvoljava da ga se pretraži, no Vagh mu ponudi da to učine u koloniji, a ne na brodu. Kell, bojeći se posljedica toga da ga istražuju njegovi vlastiti ljudi, brzo traži azil na Enterpriseu, a na što Picard potencijalno pristaje, no tek dok se ambasadora oslobodi optužbi da je radio protiv Klingonaca. Vaughovi zaštitari odvode Kella, a La Forge je oslobođen optužbi i kontrole uma, no ne možemo shvatiti što mu se točno dogodilo.

Prilikom Vaughovog boravka na Enterpriseu, Data saznaje da zračenje E spektra dolazi upravo s Enterprisea te da inženjer La Forge nikada niti nije bio na Risi.

Ako ste čitajući uspjeli doći do ove rečenice, čestitam! Ako ste se pak zapitalo o čemu se tu, dovraga, uopće radi, stvar je zapravo vrlo jednostavno – ovo je zaplet epizode 24 četvrte sezone kultne znanstveno – fantastične serije Star Trek The Next Generation koja se prvi put emitirala 27. svibnja 1991. godine. Epizoda je inspirirana filmom The Machurian Candidate iz 1962. s Levarom Burtonom i Laurence Harvey u glavnim ulogama.


Ako se pak pitate kakve to veze ima s nama, s Koprivničko-križevačkom županijom, Hrvatskom ili zapravo biločim, ima i nema. Stalno slušamo o tome kako novine više nitko ne čita pa sam vam umjesto kolumne i van svakog smisla i konteksta pokušao uvaliti radnju jedne od epizoda Star Trek, čisto da provjerim hoćete li primijetiti ili su zloslutne glasine istinite.

Ako ste čitali, čini se da još uvijek ima nade za tiskovine pa se do sljedećeg petka slobodno javite redakciji, bit će nam drago.

 

Vezani članci

Najčitanije