FOTO // Otvorena izložba židovske likovne baštine i promoviran zbornik ‘Židovi u Podravini’

U prepunoj dvorani koprivničke galerije Mijo Kovačić, u četvrtak, 9. ožujka predstavljen je zbornik radova sa Znanstvenog kolokvija ‘Židovi u Podravini’ koji je u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica održan u studenom mjesecu 2021. godine.


Na promociji je Lidija Vranar, predsjednica Povijesnog društva Koprivnica pozdravila prisutne i govorila o nastajanju ove publikacije, posebno zahvalivši dr. Sanji Švarc Janjanin, predstavnici Židovske općine Koprivnica koja je financirala troškove tiska.

Sadržaj Zbornika detaljno je predstavio Milivoj Dretar. Događaju su prisustvovali veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Njegova Ekselencija Gary Koren, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, zamjenik župana Ratimir Ljubić, i predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal.

U predstavljenom Zborniku objavljeni su radovi dvanaest autora koji govore o ulozi Židova u razvoju društvenog života Podravine, i njihovom stradanju tijekom drugog svjetskog rata. Grafičko oblikovanje potpisuje Mirko Lukavski, a u nakladi Povijesnog društva Koprivnica, tiskan je tiskari Bogadigrafika d.o.o.

Na kraju promocije stotinjak primjeraka podijeljeno je prisutnim posjetiteljima koji su potom krenuli na otvorenje gostujuće izložbe “Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb“ Na izložbi je predstavljeno trideset autora slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika židovskog porijekla koji su od prvih godina 20. stoljeća do danas, prve četvrtine 21. stoljeća, obilježili hrvatsku modernu i suvremenu likovnu umjetnost. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, a nakon razgledanja radova, za posjetitelje je Židovska općina Koprivnica pripremila zakusku s Židovskim delicijama.


Održavanje izložbe i promociju Zbornika organizirali su Muzej grada Koprivnice, Židovska općina Koprivnica, Židovska općina Zagreb i Povijesno društvo Koprivnica.

Foto: Mirko Lukavski

Vezani članci

Najčitanije