FOTO / Polako niče nova, 14 milijuna kuna vrijedna vodosprema u Čepelovcu

Na najvišoj točki đurđevačkog prigradskog naselja Čepelovac održana je konferencija za medije povodom predstavljanja statusa radova infrastrukturnog projekta ‘Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete’.


Direktor đurđevačkih Komunalija, ujedno i naručitelja radova, Tomislav Kolarić naveo je kako su u tijeku radovi na području grada Đurđevca, ali i okolnih općina koje su partneri na ovom projektu vrijednom 430,7 milijuna kuna. Vrijednost samog projekta vodospreme Čepelovac jest 14,6 milijuna kuna, a ona će imati zapremninu od 2500 metara kubičnih.

Komunalijama je ova vodosprema vrlo važna za ekonomično poslovanje, s obzirom na nadmorsku visinu i mogućnost gravitacijskog sustava čime se izravno štedi na energiji te se uspješno osigurava niska cijena vodne usluge.

– Cijeli ovaj projekt uvelike će podići standard ovog kraja, a priključenjem na sustav odvodnje smanjit će se količina nepročišćenih otpadnih voda kojom izravno utječemo na zaštitu okoliša i naših izvora pitke vode, odnosno našeg vodonosnika koji ne samo najveći u Hrvatskoj nego i u Europi – rekao je Kolarić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković iskazao je zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom svih uključenih strana naglasivši da je privlačenje europskih sredstava u ovako velikom iznosu nužna da bi se podigla razina kvalitete života u ruralnim krajevima Hrvatske. Direktor tvrtke izvođača Bistra d.o.o. Krešimir Habijanec otkrio je kako je u tijeku postavljanje oplate za prostore buduće vodospreme.


Projekt se sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda u iznosu od  196.280.281,42 HRK (69,60 %) dok će se preostali dio osigurati iz nacionalnih sredstava (državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave – Općina Ferdinandovac, Virje, Novigrad Podravski, Kloštar Podravski, Novo Virje te Grada Đurđevca).

Što se tiče tijeka radova, otkrio je da je na području grad Đurđevca izvođenje radova na 28 posto, dok je na području Općine Kloštar Podravski na 18 do 20 posto. Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je ovo najveći projekt na području grada Đurđevca i okolnih općina odnosno vodopskrbnog područja kojim upravljaju Komunalije i to ne samo po iznosu nego i po značaju jer se realizacijom ostvaruje velik broj besplatnih priključaka. Baš ovakve stvari podižu kvalitetu života na području Grada.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo tijekom projekta za koji su između ostalog zaslužni dobra suradnja između aktera, njihova angažiranost i dobra priprema projekta i time što je domaća tvrtka izvođač radova. Zamolio je mještane za strpljenje zbog radova koji su sveobuhvatni, ali je naglasio i kako će svjedočiti sasvim novom i ljepšem gradu i boljim uvjetima života što je pretpostavka i za gospodarski rast. Očekuje se da će vodosprema biti završena 2024. godine, kad i cijeli projekt aglomeracije.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić // Foto: Jurica Karan
Ekipa koja nosi velike zasluge za cijeli projekt // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Gradonačelnik Hrvoje Janči ispred gradilišta // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com