Građani oštećeni za velike novčane iznose, ne nasjedajte i vi

Policijska uprava koprivničko-križevačka u prva dva mjeseca ove godine bilježi više kaznenih djela različitih internetskih prijevara (trgovanje kriptovalutama, romantične prijevare, kupovina online i sl.) u kojima su građani oštećeni za velike novčane iznose. U prošloj godini zabilježeno je 35 takvih kaznenih djela.


Građani se sve više služe internetom što svakako utječe i na pojavu ovakvih kaznenih djela i raznih prijevara. Uz plaćanje računa, kupovinu na internetu, te obavljanje raznih svakodnevnih poslova povećava se rizik da ćete u skoroj budućnosti (ako već niste) doći u dodir i s prevarantima koji pokušavaju steći nezakonitu materijalnu korist.

Najbolje se možete zaštititi informiranjem kako biste unaprijed mogli procijeniti rizik.

Donosimo najčešće oblike prijevara na internetu:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.


Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.


Najučinkovitija zaštita od ove vrste prijevara je informiranje i edukacija potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Važno je podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve tehnike prijevare, što će sigurno korisnike interneta i njihove financije učiniti sigurnijima.

Vezani članci

Najčitanije