HDS traži hitan početak gradnje vodoopskrbnog sustava Apatovec

Križevački ogranak, Hrvatske demokršćanske stranke poslao je priopćenje na temu realizacije programa vodoopskrbe Apatovec. U njemu podsjećaju kako su se Križevci 2009. godine u Ministarstvu regionalnog razvoja kandidirali za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u prigradskom naselju Apatovec. Projekt je, kažu bio prihvaćen te je početkom 2011. potpisan ugovor temeljem kojeg su Križevci dobili oko 1,3 milijuna kuna, odnosno 60 potrebnog novca, dok je razlika osigurana iz gradskog proračuna i sekundarna mreža je izgrađena.

Navode i kako su paralelno obavljane radnje za priključenje na postojeće izvore koje koriste Kalničke vode, sukladno ranije sklopljenim dogovorima, za što je trebalo izgraditi predcrpnu stanicu. No nakon izbora za Hrvatski sabor krajem 2011. godine i postavljanjem nove Uprave Hrvatskih voda doslovno, ističu, prestaje financiranje svih projekata na području Grada Križevaca pa tako i Apatovca.

-Tijekom 2012. i 2013. niti jedan program Križevaca nije uvršten u planove Hrvatskih voda. Tijekom 2013. pokreću se aktivnosti na izdvajanju Vodnih usluga iz Komunalnog poduzeća što bi i bilo provedeno do kraja 2013., kad je bio konačni rok, no sve je završilo na sudu zbog tužbe načelnika Općine Kalnik. To postaje novi problem u financiranju od strane Hrvatskih voda i Križevci ponovo ne ulaze u programe gradnje vodovoda – ističu u HDS-u.

Sudski postupak je, kako navode, trajao od početka 2014. do polovice 2017., dakle više od tri godine. Napominju i kako se u mandatu tzv. “Kukuriku” Vlade koja je vodila zemlju od 2012. do 2015. prvi put dogodilo da Hrvatske vode nisu Križevcima financirale niti jedan program, a simptomatičnim smatraju i činjenicu da je i čelnik općine Kalnik koji je zaustavio razdiobu Komunalnog, član SDP-a.

-Dolaskom nove uprave na čelo Hrvatskih voda u mandatu ove Vlade u koju kao zamjenik generalnog direktora ulazi član HDS-a Davor Vukmirić, a ta je stranaka sa svoja dva zastupnika u sastavu saborske većine, intenzivnije se pokreću aktivnosti na razvoju vodoopskrbe i odvodnje diljem Hrvatske. Budući da 2017. godine konačno završava sudski proces započet 2014. godine, koji dobiva Komunalno poduzeće, stekli su se uvjeti za izdvajanje Vodnih usluga iz Komunalnog – podsjećaju u Hrvatskoj demokršćanskoj stranci.

Potom su Vodne usluge izdvojene na temelju dokumentacije i odluka koje su izrađene i usvojene na Gradskom i općinskim vijećima te skupštini Komunalnog poduzeća 2013. godine.

-Angažmanom saborskog zastupnika Branka Hrga i zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda u suradnji s načelnicima općina Sv. Petar Orehovec i Sv. Ivan Žabno, preko Vodnih usluga pokreće se nekoliko višemilijunskih projekata sufinanciranih od 80% Hrvatskih voda. Grad ne pokazuje interes u tom vremenu, vodstvo Grada ne uspijeva postići dogovor sa Atlantic grupom za priključenje Apatovca nego pokreće inicijativu za bušenje novih bunara – ističu HDS-ovci.

U nastavku podsjećaju kako je zastupnik Hrg održao sastanak s generalnim direktorom i zamjenikom na kojem je utvrđeno da postoji dokumentacija i dozvole ishođene još 2013. i 2014. po kojima se može izgraditi vodovod od Sv. Helene kroz Gornju i Donju Glogovnicu te Jarčana do Apatovca kao i odvojci za Ivanec i Marinovec.

-Generalni direktor i zamjenik prihvaćaju takav prijedlog i taj program ulazi 2018. u planove Hrvatskih voda. U planovima je bio i 2019., a budući da nije završen i 2020. Ukupno se predviđala vrijednost projekta od oko 9 milijuna kuna, od čega bi Hrvatske vode financirale 80 posto, a grad 20 posto. Pored toga sredstva za vodospremu Apatovec osigurale su Vodne usluge iz EU programa ruralnog razvoja i to 3,7 milijuna kuna – navode u križevačkom ogranku HDS-a.

Iz svega navedenog, nastavlju dalje, kažu da je jasno da se program vodooskrbe Apatovec, Gornja i Donja Glogovnica, Jarčani, Ivanec i Marinovec financiraju s više od 80 posto novca iz državnog programa te je upitno zašto se nije više napravilo tijekom 2019. godine, odnosno zašto vodovod nije došao do Apatovca i spojio se na ranije izgrađenu sekundarnu mrežu, kad je za to napokon bio osiguran novac?!

-Zbog koronavirusa i krize koju je izazvala, moguće je usporavanje nekih programa, a vjerojatno će se i omjeri sufinanciranja mijenjati. Stoga Hrvatska demokršćanska stranka, njezini vijećnici i državni dužnosnici apsolutno podupiru ovaj projekt, no tražimo istinite podatke – zaključuje u svom pismu križevački Ogranak HDS-a.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com