Igle odlaze u povijest, stižu ‘flaster-cjepiva’

Zaklada ‘Bill & Melinda Gates’ uložila je 23,6 milijuna dolara u američku biotehnološku tvrtku ‘Micron Biomedial’ za razvoj masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija, objavio je Index.


Kako prenose navode iz kompanije, nova tehnologija temelji se na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti.

– Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov procjepljivanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje, naveli su.

Na testnom cijepljenju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.
– Tehnologija bi mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.
Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz tvrtke.

 


Vezani članci

Najčitanije