Inspektorat izvijestio koliko su trgovci i pružatelji usluga povisili cijene

Od 05. siječnja do jučer tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su ukupno 1.458 nadzora u kojima je, do sada, u 305 nadzora utvrđeno neopravdano povećanja cijena nakon 31. prosinca 2022. Utvrđivanje činjenica o možebitnom neopravdanom povećanju cijena u tijeku je u 211 inspekcijskih nadzora, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.


Prema preliminarnim podatcima prosječno povećanje cijena za nadzirane usluge je do 30 posto dok je povećanje cijena u trgovini na malo pekarskim proizvodima, prosječno, 15 posto.
Ugostitelji su povisili svoje usluge do 10 posto, a iznimno u pojedinim ovotjednim inspekcijskim nadzorima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga je do 29 posto.
U pogledu cijena u djelatnosti trgovine na malo utvrđeno je prosječno neopravdano povećanje za pojedine kontrolirane proizvode do 17  posto nakon 31. prosinca 2022. godine primjerice za mlijeko, pileće meso, pivo.
– Naglašavamo kako je okončan i značajan broj inspekcijskih nadzora u trgovini na malo u trgovačkim lancima. U 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora. Do sada je kod četiri trgovačka lanca utvrđeno neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za deset proizvoda; hrana za mačke 29,18  posto, kakao napitak 800 grama 18,91 posto, suhomesnati proizvod pečenica 20,52 posto, kiseli krastavci devet posto, hrana za pse 38 posto, čokolada za kuhanje 13 posto, jogurt tekući 24,47 posto, maslac 19,87 posto i keks 41,24 posto. Napominjemo kako je u nekoliko trgovačkih lanaca utvrđivanje činjenica u tijeku – izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com