Jeste li znali? Ova popularna tableta nije baš tako bezazlena!

Jedan od najpopularnijih lijekova za suzbijanje bolova i groznice svakako je Aspirin kojeg mnogi često koriste i za smanjenje upale i sprečavanje krvnih ugrušaka. Ipak, ovaj lijek ‘nije namijenjen za redovitu primjenu ni za prevenciju kardiovaskularnih događaja’, kao što to i piše u uputama o lijeku, piše Express.
Ovaj lijek, ako ga se koristi prekomjerno, može izazvati unutarnje krvarenje jer aspirin može iritirati želučanu sluznicu, što dovodi do gastrointestinalnog krvarenja ili čira. Taj rizik je veći kod osoba s poviješću čira na želucu ili gastrointestinalnog krvarenja. U slučaju alergijske reakcije na aspirin, može se pojaviti krv u izmetu.
– Neki ljudi imaju ozbiljnu reakciju nakon uzimanja aspirina. To može uključivati iskašljavanje krvi, krv u mokraći ili stolici. Od aspirina bjeloočnice ili koža mogu požutjeti, a mokraća može postati tamnija, što mogu biti znakovi problema s jetrom, upozoravaju farmaceuti.
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć. Vjerojatnost nuspojava aspirina povećava se s produljenom upotrebom ili većim dozama. Kako bi se potencijalni rizici smanjili, preporučuje se uzimanje aspirina s hranom. Također, pokušajte izbjegavati uzimanje drugih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena, u isto vrijeme s aspirinom kako biste smanjili rizik od krvarenja. (ig)


Vezani članci

Najčitanije