Kod gašenja požara na električnim automobilima prijeti strujni udar, problem su i solarni paneli

Broj intervencija vatrogasaca Javno vatrogasne postrojbe Koprivnica u prošloj godini bilježi skokovit rast u odnosu na 2021. godinu. Kako nam je rekla zapovjednica Jasminka Jakupec, u lani su vatrogasci na teren izašli 235 puta, odnosno imali su 70-ak intervencija više nego godinu dana ranije.


– Ipak, ukupan broj intervencija unazad nekoliko godina smanjivao se, a ulaganjem u preventivno djelovanje težimo tome da kolege u još manjem broju izlaze na teren – tvrdi Jakupec.

Govoreći o razlozima zbog kojih se vatrogasci intervenirali u većem broju slučajeva, Jakupec kaže da su najveći krivac klimatska promjena i vremenske neprilike koje su njena posljedica.

– One su znatno utjecale na broj tehničkih intervencija pa smo samo krajem prošlogodišnjeg svibnja imali više desetaka izlazaka na teren koji su bili potaknuti olujnim nevremenima – kazuje Jakupec i ističe da 16 zaposlenih vatrogasaca JVP Koprivnica besprijekorno obavi svaki zadatak koji se stavlja pred njih jer svi su dobro uvježbani za svoj posao.

Govoreći o samim požarima, naša sugovornica ističe da njihove uzroke utvrđuju inspekcija i policija, ali ipak se iz iskustva može zaključiti da je najčešći uzrok nekontroliranog izbijanja i širenja vatre ljudski faktor, odnosno nepažnja.


Globalno zatopljenje

– Ljudi često precijene svoje sposobnosti u savladavanju određenih situacija u koje se olako upuštaju kao što je paljenje korova otvorenih površina, nestručno održavanje peći i dimnjaka, pa i nestručno izvođenje električnih instalacija po objektima. Sve su to potencijalne opasnosti za nastanak požara, a upravo to dokazuju i naše brojne intervencije. Takvi uzroci pokazuju da je preventiva itekako važna i zato koristim priliku još jednom podsjetiti čitatelje da je daleko jeftinije preventivno djelovati, nego sanirati posljedice nakon djelovanja vatrogasca – naglašava Jakupec. Dodaje kako je u prošloj godini evidentirano 111 požarnih intervencija. Zbog požara na stambenim objektima intervenirali su 17 puta, zbog požara čije je ishodište bio dimnjak ili peć izlazili su na teren 14 puta. Čak 50 požara bilo je na otvorenom prostoru koji se također mogu povezati s klimatskim promjenama. Dugo i izuzetno sušno razdoblje išlo je u prilog pojavi neželjenih situacija.

Ipak, vatrogasci najčešće moraju pokazati sve svoje vještine i sposobnost te kreativnost u improvizaciji i brzom nalaženju rješenja prilikom spašavanja kućnih ljubimaca, a nažalost ponekad i osoba.

– Ove su godine kolege spašavale mačku koja se popela na dimnjak krovišta stambene zgrade te se do nje nije moglo doći drugačije nego preko krovnog prozora i uz gromobran. Potom smo spašavali mačku iz metalne konstrukcije kreveta pa su spašavane mačke s vrha čempresa ili s električnog stupa, a bila je i jedna mala maca koja se zaglavila kod motora automobila, ali na sreću, a posebno malog vlasnika, mače je spašeno živo i zdravo – priča Jakupec.

Kaže da su posebno teške situacije kad moraju spašavati nepomične sugrađane koji zapomažu iz svog stambenog prostora, a nisu se sposobni javiti na telefonske pozive, a još manje otključati vrata.


– Ako na ulaznim vratima imaju protuprovalne ili dvostruke brave koje je teško otvoriti bez znatnih oštećenja, tada vatrogasci moraju brzo reagirati i naći najbolji, najsigurniji i najbrži način da se dođe do zapomažućih osoba. Do njih najčešće dolazimo kroz neki poluotvoreni prozor, a nerijetko ulazimo i kroz mali kupaonski prozor ili preko balkona.

Moderna oprema

Otvarajući temu opremljenosti JVP Koprivnica, doznajemo da su dobro opremljeni, ali s obzirom na to tehnologija brzo napreduje, želja im je pratiti taj razvoj nabavkom novih vozila i opreme.

– Osim novih modernijih vozila potrebno je naravno pratiti i razvoj novih sredstava za gašenje požara. Vatrogascima su u novije vrijeme profesionalni izazov električna vozila i solarni paneli. Naime, kako su tu primijenjene novije tehnologije i materijali koji su izuzetno opasni u primjeni, a posebno prilikom gašenja u čemu još uvijek nema dovoljno iskustva, pokušavamo se putem dostupne literature te praktičnih vježbi educirati o najboljim načinima gašenja takvih požara. Nažalost takva literatura još nije dostupna u dovoljnoj mjeri, a i vježba nema onoliko koliko bismo željeli – naglašava Jakupec .

S obzirom na to da je u Koprivnici zamijećen trend kupovine električnih vozila, učestalo se organiziraju edukacije za gašenje požara takvih prijevoznih sredstava.

– Javnosti možda nije poznata činjenica da nije isto niti jednako zahtjevno gasiti požare na klasičnim vozilima s motorom na unutarnje izgaranje i na električnim vozilima koja imaju nekoliko stotina kilograma teške litijeve baterije. U potonjem slučaju postoji nemala opasnost od električnog strujnog udara budući da električna vozila ponekad imaju napon baterije i do 800 volti, dok klasični automobili koriste napon od svega 12 volti. U pregovorima smo o prezentaciji novog sredstva F500 za gašenje takvih požara koju ćemo svakako pokušati organizirati kroz mjesec do dva – zaključila je Jakupec.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com