Kod nas su fileri i botoks tabu, no na jugu zemlje su sasvim normalni

Nekad su estetske operacije, tretmani i botoksi bili samo za celebrityje i one dubokog džepa, no s odmakom vremena danas su tretmani uljepšavanja i pomlađivanja lica i tijela dostupni svima. Liječnica dentalne medicine Danijela Glavosek Kovačić, koja u svojoj ordinaciji u Đurđevcu radi i manje estetske zahvate, kazala nam je da su u posljednje vrijeme sve popularniji fileri. Njih pak ne treba miješati s botoksom jer se radi o dva sasvim drugačija pojma.  


Fileri tj. hijaluron služi za povećanje volumena, najčešće se koristi u licu jer su preskupi da se apliciraju drugdje. Hijaluron je molekula koja je u nama i sve je manje ima kako starimo. Na sebe veže vodu i zajedno s kolagenom odgovoran je da nam je lice lijepo, svježe – govori Danijela. 

Filer ili botoks

Prije otprilike sedam do osam godina fileri nisu bili toliko dostupni kao danas, no s vremenom se shvatilo da se hijaluronom mogu ‘pojačati’ neke stvari poput brade, usana, ‘brisanja’ bora.

– On je u tekućem stanju, a kad je ubrizgan, stvara kuglicu koju se onda laganim masiranjem i potiskivanjem oblikuje. Mnoge korisnice kazale su kako osjećaju kao da imaju kuglicu tamo gdje im je ubrizgan – kaže. 


Hijaluron je odgovoran za stvaranje kolagena u organizmu. Što je više kolagena, tim je lice svježije i mlađe. 

– Zamislite da je vaše lice mreža koja s godinama puca i dok stavljamo hijaluron on kao da spaja tu mrežu i zateže lice. Takvi zahvati više ne spadaju u invazivne zahvate, nego su u kategoriji svakodnevnih – kaže liječnica.

FOTO /JURICA KARAN

– Na jugu Hrvatske botoks i hijaluron su normalna stvar, to se ni ne pita, dok su kod nas, u Podravini, tabu. Naše bi žene htjele da takve zahvate nitko baš ne primijeti. Važno je shvatiti da je ovo supstitucijska terapija. Treba napraviti dobro čišćenje lica, popraviti zube. Zamislite kako izgleda kada si netko ‘napumpa’ usnice, a ima karijes – priča doktoric.

Upozorava na problem osoba koje idu u ekstreme, a da nisu svjesni komplikacija. Takvi odlaze u razne neprovjerene salone ili si sami kod kuće ubrizgavaju supstance prateći upute na YouTube-u. Ako se neprofesionalno ubrizgava, može se dogoditi sljepoća ili čak nekroza lica.

– Dođe žena koja želi izgledati kao J.Lo ili Kim Kardashian, a ne može jer nije taj tip lica. Pokušavam joj to objasniti i pristojno objasniti da to jednostavno ne može tako ispasti. Svi nakon tretmana očekuju toga čudo. Idealno je da krenete s 30 godina na lagano popunjavanje bora, s nekim sitnim stvarima – kaže D. Glavosek Kovačić. 


Mlade djevojke od 20. godine mogu doći na popunjavanje usana, dok je od 35. do 50. godine nekako idealno razdoblje za filere. Vrijeme čini svoje pa je ponekad potreban facelift. Zato je važno biti dobro upućen i objasniti stručnjaku što se želi postići. 

Jedan tretman filerima traje oko 15 minuta. Kad je u pitanju bol, uvijek se dobije lokalni anestetik, ali na području lica tretman ne boli. Zato malo ipak boli kad su u pitanju usne koje su jako prokrvljene i pune živaca. Prvo ubrizgavanje najkraće traje. Iako se često reklamira da on ‘drži’ i do godine dana, to nije tako. Realno je da će nakon šest do devet mjeseci tretman trebati ponoviti jer organizam voli hijaluron pa ga upije. Svaka iduća aplikacija traje sve duže. 

Hijaluron daje svježi izgled, prozirne je boje i nakon nekog vremena se razgradi pa nikakvih posljedica. Važno je paziti da se ne aplicira u krvnu žilu, no i u tom slučaju postoji lijek koji ga neutralizira, zove se hijaluronidaza.  

– Hijaluron ne izaziva alergijske reakcije, a Hrvatska ima strašno strogi kriterij i HALMED dopušta samo kvalitetne filere. Razlike su jedino hoćete li Porsche ili Mercedes, da se tako izrazim – kaže. 

U ordinaciju liječnice D. Glavosek Kovačić tjedno na popunjavanje dođe četiri, pet žena, dok ih više dolazi na botoks. Zainteresirani su i muškarci, ali oni se ne obaziru na filere, nego traže botoks. Za usporedbu, botoks paralizira, umrtvljuje mišić pa je pogodniji za rješavanje bora na čelu, dok hijaluron daje volumen, ljepotu i više se koristi na području lica. 

Vampirski tretman

– Radim i tretman pomlađivanja lica matičnim stanicama poznatiji kao vampirski tretman. Klijentu izvadimo krv, centrifugiramo ju i onda vraćamo na željeno područje lica kako bismo ga osvježili. Taj treman je sve popularniji, a uz filere i botoks to je najbolja stvar – govori liječnica. 

Trenutno se u svijetu uljepšavanja događa pravi boom. Taj dio estetike samo će napredovati, tvrdi naša sugovornica, jer se u tom dijelu industrije okreće ogroman novac. ogromni je to kolač industrije i svi ulaze u to. Jedino se mijenjaju tipovi ljepote, prije par godina moderne su bile velike usne, sad su u trendu takozvane dijamantne usne.

Danijela Glavosek Kovačić za kraj je naglasila kako u svemu treba imati mjeru

– Sve mi je to čak i zastrašujuće. Bojim se da sve ne ode u ekstreme. Volim kada je žena njegovana, no pretvarati se iz jedne osobe u neku drugu nije baš moguće i prikladno. Ljudi znaju biti isfrustrirani jer ne mogu s 50 izgledati kako su izgledali s 20 godina – zaključila je.

Vezani članci

Najčitanije