Konferencija ‘Energetski izazovi’ u Đurđevcu okupila renomirane energetske stručnjake i brojne gradonačelnike

Kontinentalna Hrvatska doslovno leži na golemim geotermalnim izvorima koji mnogim hrvatskim gradovima i općinama pružaju velike mogućnosti da budu energetski samodostatni. Velika prednost geotermala je mogućnost da oni služe za proizvodnju električne energije, ali i za korištenje toplinske energije za grijanje i za proizvodne procese u poduzetničkim zonama. Jedan je to od glavnih zaključaka poslovne konferencije ‘Energetski izazovi gradova i općina’ koja se u srijedu, 30. studenog održala u Đurđevcu.


Prvi panel bio je naziva ‘Uloga energetike u planiranju poslovnih zona’ koja se osvrnula na činjenicu da su dosadašnje strategije pomagale države, građanima i tvrtkama, a nikad gradovima i općinama koje plaćaju grijanja i struje u vrtićima, muzejima, školama i dvoranama.

Kada bi mi gledali kako se cijena energije reflektira na troškove neprofitnih institucija koje mi održavamo, onda bi ih zatvarali kao što je to slučaj u susjednoj Mađarskoj primjer – kazao je Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca.

Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska, koja se bavi preradom drva, naglasio da je za ovu čitavu industriju energetska učinkovitost vrlo bitna stavka iz razloga što u drvnoj industriji tehnologija podrazumijeva vrlo veliki udio otpada koji se može iskoristiti za proizvodnju energije te na taj način smanjiti troškove poslovanja i povećati profitabilnost.

Foto: energetico.eu

Energetska samodostatnost je moguća i potrebna

U drugom panelu ‘Energetska samodostatnost gradova i općina’ pokušalo se doznati je li samodostatnost lokalnih zajednica realnost ili utopija. Lovre Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU istaknuo je da postoji enorman interes za projekte i natječaje koji se raspisuju po pitanju energetske učinkovitosti i bespovratnih sredstva, a što znači da se o tome puno razmišlja i planira u gradovima i općinama.


Gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči, smatra da se svaka lokalna jedinica mora organizirati na način da uskladi cijenu energije i cijenu komunalne usluge te da osiguravanje kapaciteta za samodostatnost samih institucija, uglavnom kroz solarne panele na krovovima, mora biti praksa u svim gradovima. Konkretno, u Đurđevcu je u nekoj fazi realizacije devet sunčanih elektrana, uz dvije dizalice topline, koje će vrlo brzo ovaj grad učiniti energetski samodostatnim.

Geotermali u Hrvatskoj imaju snažniji potencijal od NE Krško

Ono što su solari i vjetroelektrane bili 2003., to su danas geotermalni izvori, rečeno je na panelu ‘Neiskorišteni potencijali geotermalne energije’ koji je predstavio geotermalne potencijale Hrvatske, a koje su, nažalost, uglavnom iskorištene uglavnom samo za potrebe raznih toplica. Jedina istraživanja po tom pitanju je u proteklim desetljećima radila naftna kompanija INA u potrazi za naftom i plinom, gdje je registrirano, ali ne i potpuno obrađeno, gotovo 5000 lokacija u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Foto: energetico.eu

U malom Đurđevcu ima vrhunske tehnologije koliko i u mnogim metropolama jer tu postoji jedan od značajnijih europskih proizvođača električnih vozila koja su razvijena vlastitim kapacitetima, a radi se o tvrtki Rasco. Njihovo komunalno vozilo e-Lynx, kojeg kvantitativno proizvode više nego puno poznatiji Rimac automobila, već je našlo svoje kupce diljem Europe. Upravo je znanje bilo u fokusu četvrtog panela ove konferencije pod nazivom ‘Znanost u energetskoj i zelenoj tranziciji’.

Krunoslav Hajdek s Odsjeka za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša Sveučilišta Sjever je pojasnio da su oni već prije barem pet godina shvatili da je “zeleno” i “digitalno” nešto bez čega se u narednom razdoblju niša neće moći razvijati, kako u gospodarstvu, tako i u društvu te su pokrenuli studij inženjerstva okoliša. Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rasca, kazao je da u svojih pet tvornica u dvije zemlje zapošljavaju veliki broj vrhunskih stručnjaka, mnoge kroz stipendije, koji će im omogućiti da i dalje razvijaju vrhunsku tehnologiju i budu konkurentni na globalnom tržištu.

Foto: energetico.eu

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com