Koprivnička Sinagoga ide u daljnju obnovu, iz Europe stiglo više od dva milijuna kuna

Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc, Koprivničancima poznatiji kao Sinagoga, kreće u novu rundu obnove i zaštite u sklopu projekta ‘Izrada projektne dokumentacije i provedbe mjera zaštite sinagoge’.

Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture i medija sklopili su Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava, a koji se realizira iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2 i pol milijuna kuna s PDV-om i koji će biti utrošen za statičku obnovu zgrade.
Ugovor se, simbolično, potpisao u Sinagogi, a potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija Milan Pezelj, ujedno i pročelnik konzervatorskog odjela u Bjelovaru, direktor tvrtke izvođača radova Sub Vision Igor Pataky, inženjer gradilišta Igor Rukavina, stručni nadzorni projektant CoArt-a Mirko Patrčević, koordinator zaštite na radu Marijan Maletić, voditeljica projekta Maja Ištvan Krapinec i resorna pročelnica Ana Mlinarić.

Sinagoga kreće u daljnju obnovu/ IVAN GROBENSKI
Sinagoga kreće u daljnju obnovu/ IVAN GROBENSKI

Jedina sinagoga koja je preživjela strahote rata

Uvodnu riječ imao je gradonačelnik Jakšić koji je istaknuo važnost ovog projekta.

– Iskoristio bih još jednom priliku da podsjetim kako je ovo jedan izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i kulturnu baštinu Koprivnice jer nešto što traje već petnaestak godina s laganom obnovom sada uzima svoj puni tempo i uvjereni smo da će nakon ovoga Sinagoga dobiti potpuno novi sjaj i pokazati sve ono što želimo da Sinagoga bude u budućnosti, ponajprije za kulturnu ponudu. Vezani smo za ovu našu Sinagogu i sve ono što ona nosi u sebi jer predstavlja otvorenost koprivničkog duha, grad snažnog građanskog duha i grad koji je spreman prihvaćati različitosti. Ovo je jedina Sinagoga u Hrvatskoj koja je preživjela strahote rata i mislim da i to govori o tome koliko se ovdje otvorenije i uljuđenije živi – rekao je Jakšić.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić/ IVAN GROBENSKI
Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić/ IVAN GROBENSKI

Riječ je preuzeo pročelnik Konzervatorskog ureda u Bjelovaru Milan Pezelj, inače stalni suradnik Grada Koprivnice na svim projektima koji se tiču kulturne baštine.

– Kao što vidite, obnova i funkcija ove zgrade su samo djelomične i privremene. Nažalost, potresi s epicentrom u Baniji su donijeli dodatna konstrukcija oštećenja pa ćemo građevinu morati sanirati cjelovitom konstrukcijskom sanacijom. Nadam se da su ova odobrena sredstva početak dovršavanja obnove Sinagoge i njenog vraćanja u cjelovitu funkciju – istaknuo je Pezelj.

Pročelnik Konzervatorskog ureda u Bjelovaru Milan Pezelj/ IVAN GROBENSKI
Pročelnik Konzervatorskog ureda u Bjelovaru Milan Pezelj/ IVAN GROBENSKI

Okupljenima se na kraju obratio i projektant projekta Mirko Patrčević koji se detaljnije osvrnuo na projekt i ono što će se odraditi uz pomoć odobrenih sredstava.

– Riječ je o građevinskom zahvatu, sanaciji na nosivoj konstrukciji s ciljem poboljšanja postojeće nosivosti i stabilnosti zgrade. Stabilizirat će se zidovi oštećeni nakon potresa, ali i horizontalni elementi poput stropne konstrukcije, krovišta i međuetaže, sve u skladu s današnjim tehničkim propisima – kratko je pojasnio Patrčević.

Stručni nadzorni projektant CoArt-a Mirko Patrčević/ IVAN GROBENSKI
Stručni nadzorni projektant CoArt-a Mirko Patrčević/ IVAN GROBENSKI

Ugovor su potpisali gradonačelnik Jakšić i direktor Igor Pataky, a na novinarsko pitanje kada se može očekivati završetak svih radova i konačna obnova Sinagoge, još uvijek nije bilo konačnog i jednoznačnog odgovora.

– Ovo danas je jedan od posljednjih koraka. Naš je plan da u narednom mandatnom razdoblju Sinagoga bude u punoj funkciji. Hoće li uvijek sve biti do kraja gotovo, s obzirom da je to objekt od izuzetnog kulturnog značaja i da će uvijek nešto biti potrebno napraviti i održavati, tu nisam spreman licitirati jer nisam dovoljno stručan – zaključio je Jakšić.

Potpisivanje ugovora/ IVAN GROBENSKI
Potpisivanje ugovora/ IVAN GROBENSKI

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com