Koren se vidi kao kandidat za župana uz podršku HDZ-a, no Sobota najavljuje drastični zaokret

Na posljednjim lokalnim izborima koji su održani 2021. godine pokazalo se da simbioza MREŽE Nezavisnih lista i HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji ozbiljno gubi na snazi. Podrška birača županu Darku Korenu iz izbora u izbore sve je slabija, a isti trend uočljiv je i kad se promatraju rezultati izbora za Županijsku skupštinu. Naime, HDZ je 2017. dobio podršku 25,6, a MREŽA 14,3 posto birača. Na posljednjim izborima HDZ je poduprlo svega 19, a MREŽU 11,8 posto birača.


Prvi čovjek MREŽE te ujedno župan Darko Koren i predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota u odvojenom razgovoru s novinarom Glasa Podravine iskazali su svjesnost pada popularnosti, kako osobne tako i stranačke.
Darko Koren odmah nam je rekao da se vidi kao kandidat za župana i na idućim izborima koji će se održati za više od dvije godine. No istovremeno kaže da je ostalo mnogo vremena do kraja mandata u kojem se može svašta dogoditi što bi moglo utjecati na odluku o kandidaturi.
Komentirajući pad popularnosti koji se očituje kroz izborne postotke na zadnjih nekoliko izbora za župana, Koren smatra da ta pojava nije rezultat nekakvih krucijalnih greški pri vođenju raznih politika, nego je jednostavno došlo do zasićenja birača.

– Analizirajući rezultate nekoliko izbornih ciklusa vidi se da sam u prvom krugu dobivao sve manje glasova, ali jednako je tako uočljivo da su se na njima kao kandidati za župana pojavljivala sasvim nova imena koja su intrigirala javnost – analizira Koren i domeće kako je politika slična nogometu. Nije važno u kojoj minuti ili kojem izbornom krugu ćeš odnijeti pobjedu, važno je da konačni rezultat ide tebi u prilog – kaže župan.
Smatra da će birači i na budućim izborima prepoznati njega, MREŽU i HDZ kao nositelje vlasti u županiji tim više što je na ovom području u posljednje dvije godine došlo do nikad viđenog investicijskog ciklusa.

– Provodi se Aglomeracija, gradi se drugi željeznički kolosijek, realizirat će se projekt Piškornice a nadam se da će se napokon pokrenuti i projekt gradnje nesretne brze ceste. Iza nas su i brojni uspješno završeni projekti poput gradnje centara kompetentnosti, školskih dvorana i slično – nabraja Koren.
Za njega je mogućnost spajanja MREŽE s HDZ-om isključena opcija jer, kako kaže, ta je suradnja temeljena ponajviše na osobnim odnosima i dobroj suradnji ljudi iz tih dviju stranaka, nego na političkim programima.
Koren vjeruje da će i na narednim izborima za župana imati podršku HDZ-a, no ta podrška, čini se nakon što smo razgovarali s Darkom Sobotom, prvim čovjekom županijskog HDZ-a, nije baš tako izvjesna kako se čini aktualnom županu.
Sobota je svjestan da je biračima HDZ-a dosta gledanja jednih te istih lica na izbornim plakatima te nam je najavio oštar zaokret skorim promoviranjem mlađih lica u životu stranke.

– Koliko god ja bio uspješan ili neuspješan političar, normalno je da je nakon niza godina bavljenja politikom došlo do toga da birači žele nova lica koja će provoditi program HDZ-a na ovom prostoru. U nedavnom razgovoru sa stranačkim kolegama rekao sam da na idućim lokalnim izborima računam na mlađu stranačku ekipu u svim sredinama: općinama, gradovima te županiji. To jest neminovnost – istaknu je Sobota.
Na pitanje, kad će HDZ napokon istaknuti svog kandidata za župana, Sobota je znakovito rekao da se iz svega što je do sada rekao može lako donijeti valjani zaključak.
Budući da nas je njegova zadnja rečenica posebno zaintrigirala, upitali smo našeg sugovornika znači li to da HDZ razmišlja o tome da na idućim lokalnim izborima istakne svog kandidata za župana.


– Neću ništa reći, ali dobro ste zaključili – rekao je Sobota.
Kako smo doznali, u HDZ-u se danas ne razmišlja samo o isticanju svog kandidata za župana, nego se rade i simulacije o sasvim novim koalicijskim odnosima te stranke s drugim strankama. Nismo dobili odgovor na pitanje koje se stranke uzimaju u obzir kao potencijalni novi partneri, tek nam je rečeno da se takva opcija ozbiljno razmatra.

Vezani članci

Najčitanije