Kreativne sestre Ivana i Petra izrađuju unikatne aranžmane od šibe

Sestre Ivana Vranar i Petra Jakupec dolaze iz kreativne obitelji, još od malena stalno nešto izrađuju i stvaraju rukama, a roditelji su ih uvijek odgajali u duhu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.


– Tata lijepo slika, zbilja je talentiran pa je tu ljubav prema kreativnom izražavanju prenio i na nas. Još smo u školi uvijek sudjelovale kad je trebalo nešto izrađivati, bile smo prve kad se trebalo prijaviti za takve stvari – kaže Ivana.

Oduvijek podržavaju jedna drugu i sve rade zajedno, a prije nekoliko godina počele su izrađivati ukrasne vjenčiće za razne prigode i uoči blagdana. Pletu ih od šibe, a ono što ih je na to najviše potaknulo je često susretanje s raznim plastičnim vjenčićima koji im se nikako nisu sviđali pa su ih odlučile same izraditi od materijala koje nađu u prirodi. S obzirom da se u to vrijeme bližio advent, a na svome su stolu htjele nešto originalno i nikako od plastike, krenule su u akciju, nabavile materijal i počele izrađivati vjenčiće.

Pletu vjenčiće od šibe u svojoj kućnoj radionici / FOTO: Helena Hraščanec

– Prvi koji smo isplele imao je čudan oblik, nije baš sve išlo glatko na početku, ali brzo smo skužile tehniku. Objavile smo nekoliko fotografija na društvenim mrežama, nakon čega su nas odmah kontaktirali brojni prijatelji kojima su se jako svidjeli naši aranžmani. Neko vrijeme smo ih samo poklanjale, ali interes je toliko porastao da smo odlučile registrirati obrt – kaže Ivana.

– Radim u kontrolingu, uglavnom s brojevima, za mene je ovo prava relaksacija i opuštanje. Nažalost, zbog svojih se poslova ne možemo tome potpuno posvetiti, ali stvarno nas ispunjuje – kaže Petra.


Ivana živi u Peterancu gdje ima dosta zelenila, tako da im materijala ne nedostaje, a vjenčiće izrađuju u svojoj podrumskoj radionici.

– Susjedima smo morale objasniti što se to točno događa kod nas jer stalno prenosimo velike, dugačke snopove šibe i to malo čudno izgleda pa smo ih pozvale da zaprate naš Instagram profil @siba.art.kc – kaže Ivana.

Petra peče fine kolače i torte pa su razmišljale o imenu koje bi povezalo taj njen talent i njihov hobi, ali doslovno su se preko noći predomislile i odlučile za ime ‘Šiba’ koje se svima svidjelo na prvu, jer ipak je šiba temelj svega što nastaje njihovim kreativnim rukama.

Cure imaju jako puno ideja i ne misle stati samo na vjenčićima jer se ovime žele baviti tijekom cijele godine, a svoje kreativne radove planiraju izlagati i na raznim sajmovima.

– Koristimo rustikalne svijeće u svim bojama, a svaki je vjenčić unikatan i drugačiji. Odlučile smo ih malo i personalizirati pa smo im dale i imena kako bi svaki imao neku svoju priču. Najviše koristimo šibu, bor i čempres jer došlo je vrijeme kad se prirodi svi polako vraćamo i lijepo je kad ti u kući zamirišu prave borove grančice – kaže Petra.


(hh)

Kreativne sestre Ivana i Petra / FOTO: Helena Hraščanec
Kreativne sestre Ivana i Petra / FOTO: Helena Hraščanec
Vjenčiće pletu isključivo od prirodnih materijala / FOTO: Helena Hraščanec

 

Unikatni vjenčići od šibe / FOTO: Helena Hraščanec
Unikatni vjenčići od šibe / FOTO: Helena Hraščanec

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com