Križevci domaćin završne svečanosti 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju

U križevačkom Hrvatskom domu uoči blagdana vinogradarskoga sveca sv. Vinka u subotu je održana završna svečanost 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju. Tom su prilikom dodijeljene nagrade i pohvale autorima najuspjelijih fotografija koje su prispjele na natječaj, predstavljen je fotokatalog Kapi vinske ljubavi sa širim izborom najuspjelijih fotografija, a domaćini su okupljenima i prezentirali najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevačke štatute.


Prvu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, u kojem su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Goran Matošević, Bernard Čović i Josip Mišo Lišanin, dobio je Branko Nađ iz Zagreba za fotografiju Zvjezdana vrtnja. Drugu nagradu osvojila je Anja Duršot iz Virovitice za fotografiju Colourful vibrations, dok je treću nagradu dobio Goran Jakuš iz Velike Gorice za fotografiju Berba u vinogradu Krauthaker. Nagradu publike osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci za fotografiju pod nazivom Poezija u čaši.

Valja spomenuti kako su prve nagrade struke i publike bile u vrijednosti od 3000 kuna, druga nagrada struke 2000, a treća nagrada 1000 kuna, a svi su dobitnici dobili i gradonačelnikovo vino te križevačke čokolade.

Darovani i pokloni

Osim navedenog, svima okupljenima darovan je fotokatalog Kapi vinske ljubavi koji je na 90 stranica uredila i predgovor napisala autorica fotonatječaja Tanja Baran koja je tom prigodom ukratko predstavila i nova izdanja Križevačkih štatuta te najavila službenu promociju koja će se održati u sklopu Noći muzeja u petak 27. siječnja u križevačkom Gradskom muzeju.


Održana i prezentacija Križevačkih štatuta

Proglašenju dobitnika prethodila je prezentacija Križevačkih štatuta koju su izveli počasni predsjednici Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti Tanja Baran i Zoran Homen te Siniša Pleše, dok su vinskim pjesmama glazbeno prezentaciju obogatili tamburaši KUD-a Prigorje.

Održavanje završne svečanosti organizirali su Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti i Grad Križevci, a suorganizacijski su sudjelovali križevačka Destinacijska agencija i KTC.

Vezani članci

Najčitanije