Križevci se opasno pripremaju za proizvodnju energije iskorištavanjem geotermalnih izvora

Proračuna Grada Križevaca jučer su usvojili vijećnici te je po prvi puta iskazan u nadolazećoj hrvatskoj valuti, a iznosi 20 milijuna  eura.

– Možete ga zvati proračun vodnokomunalne infrastrukture jer je riječ o četiri velika projekta kojima će se izgraditi vodnokomunalna infrastruktura uvodno je pojasnio gradonačelnik Mario Rajn i dodao da se veći dio Proračuna odnosi i na područje obnovljivih izvora energije, mlade i obrazovanje.

Među najznačajnijim projektima koji će se provoditi sljedeće godine su oni  koji se tiču istraživanja geotermalnog izvora odnosno ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije’ i ‘Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije’, potom One Sun Connecting North and South kroz koji će se na krovove šest javnih zgrada postaviti solarne elektrane.

Grad Križevci će i sljedeće godine sufinancirati solarne elektrane na krovovima obiteljskih kuća te je za tu namjenu u osigurao 200 tisuća eura, a natječaj će se objaviti već početkom sljedeće godine.

U 2023. provest će i dva velika projekta obnove krovišta na Osnovnoj školi Ljudevita Modeca i Osnovnoj školi ‘Vladimir Nazor’ koje su stradale u potresu. Nadalje, tu je i projekt energetske obnove Gradskog društva Crvenog križa Križevci kao i nastavak projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci.

Očito je da Grad ozbiljno stremi realizaciji ideje po kojoj će Križevci do 2030 postati energetski neovisni, a tu neovisnost imaju namjeru provesti iskorištavanjem obnovljivih izvora energije.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com