Ljubitelji šaha pokrenuli rekreativnu ligu u kojoj vježbaju najvažniji organ u našem tijelu, mozak

Često poznata kao igra za intelektualno darovite, šah je najbolji sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu, mozga. Igra šah ne može nam pomoći izgraditi biceps ili tonirati trbušne mišiće, ali naše cjeloživotno mentalno zdravlje, naravno, može imati koristi od nje. Mnogi šah igraju čisto iz hobija, a neki i profesionalno pa se tako održavaju i razna natjecanja u šahu.


Ljubitelji šaha u našoj županiji u kafiću KKC Pixel u Koprivnici pokrenuli su šahovsku rekreativnu ligu koja okuplja rekreativce i zaljubljenike u ovaj sport. Inače, šah u Pixelu pojedinci su igrali rekreativno od samog početka kafića prije devet godina, a u toj skupini bio je i vlasnik kafića Ivan Pišpek.

– S vremenom mi se u igranju šaha priključio moj prijatelj Ivan Balija. Zaljubivši se u tu igru Ivan je počeo proučavati videe, povijesne partije i sve zanimljivosti vezane uz svijet šaha. Paralelno s time Ivan i ja smo konstanto igrali i nadmudrivali jedan drugog pa čak možemo reći da smo u razdoblju kada je počela korona odigrali svaki dan minimalno po 20 partija – kazao nam je Pišpek te dodao da kako je vrijeme išlo, oko sebe su okupili još nekolicinu entuzijasta te su došli na ideju da organiziranja šah turnira.

Foto: Privatna arhiva

– Odradili smo jedan probni ljetni i jedan zimski jednodnevni turnir. Stvar se pokazala kao veoma zanimljiva u krugovima Pixela te smo tako, uz nešto više truda i promocije postavili 1. Pixel šah ligu. Liga je naravno amaterska, iako svi sudionici imaju dosta odigranih poteza u svojim rukama – objasnio je Pišpek te dodao kako je smisao ove lige prije svega zabava i druženje, a glavni cilj lige je da populariziraju šah koji je prekrasna i svima dostupna igra. Kapacitet lige je 12 ljudi, a igra se svaku drugu nedjelju od 14.30 sati Pixelu.

Pišpek nam je kazao i kako je format igre složen tako da igra svatko sa svakim, plus uzvrat.


– Da bi skratili ukupno vrijeme trajanja, svaku nedjelju se odigravaju po tri meča što bi značilo da se u prvom kolu igraju tri partije i tako do kada se krug ne zatvori i svako ne odigra sa svakim dvije partije (jednom kao crni, jednom kao bijeli). U drugu fazu igre (finale), ulaze četiri najuspješnija igrača i igraju finale po principu svatko sa svakim i to na jednu dobivenu partiju – pojasnio nam je Pišpek te dodao da u slučaju istog broja bodova u obje faze igre, igra se jedna ‘odlučujuća’ partija za prolazak dalje.

Do sada su se održala dva kola, a sljedeće, treće je na redu ovu nedjelju s početkom u 14.30 sati.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com