Marko Ivančan iz Novačke najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održan je stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge na kojemu su nagrađeni hrvatski proizvođači mlijeka, a dodijeljene su i godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama ‘Mliječna farma 2022. godine’ i ‘Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2022. godini’. Pokrovitelj događanja bila je Koprivničko-križevačka županija, a ujedno je obilježena i 60. obljetnica Mljekarskog lista, izvijestila je Služba ureda župana.


Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju nagrađen je kao najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka, a mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, obitelj Ivančan iz Novačke sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8.300 litara po kravi pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka, a razlog tomu je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz europskih fondova za ruralni razvoj financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije, te izgradnju lagune za stajski gnoj, što im je zasigurno pomoglo da moderniziraju i povećaju proizvodnju mlijeka.

Uvodno je okupljene na skupu pozdravila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić, a svečanosti su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, župan Darko Koren, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, voditelj laboratorija u Poljani Križevačkoj Ivica Vranić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici fakulteta i instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi gosti.

– Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su, kao proizvođači hrane, temelji poljoprivredne perspektive. Sve ih je manje, ali vjerujem da su sve čvršči. Uvjeren sam da svaka regija i država moraju promišljati o onima koji proizvode hranu i dati im podršku. Županija to kontinuirano čini i nastojat ćemo da svake godine to bude još više – istaknuo je župan Darko Koren.


Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek zahvalio je proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim i živim, te istaknuo:

– Ministarstvo poljoprivrede brine kako bi temelji mljekarstva bili što jači i kako bi mogli odgovoriti na sve izazove s kojima se susreće sektor mljekarstva. Bitna nam je samodostatnost te je Ministarstvo uložilo 110 milijuna eura u više od 800 projekata, primjerice mliječne farme i mliječnu industriju. I nadalje ćemo podupirati primarnu proizvodnju i preradu te svi moramo raditi na tome da cijena mlijeka bude veća.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com