Akcija i stres moja su svakodnevica, a ja taj život naprosto obožavam

Kuhanje je moj život. Gdje god da se danas sutra nađem, znam da ću završiti u kuhinji. Osim toga, namjeravam uskoro otvoriti dva restorana, otkrio nam je ovaj talentirani mladić


Iako tek punoljetan, Martin Mark Kranjčević (18) iz Carevdara mnoge vrhunske kuhare i chefove posramio bi svojim umijećem. Ne samo da odlično kuha, već sudjeluje na mnogim kulinarskim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a uskoro se sprema i za Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već više od 40 godina.
Kada je prvi put uzeo kuhaču u ruke? Teško pitanje, ali jedno je sigurno. Oduvijek je znao da je kuhanje njegov poziv, a još kao klinac volio je na tanjuru spajati nespojivo.

– Ljubav prema kuhanju gajim odmalena, od nekih pet godina kada sam s tetom, inače po struci kuharicom, sate provodio u kuhinji. Osim tete i majka mi je u ugostiteljskim vodama pa me tako često puta vodila na razne prezentacije i druženja i nekako spontano se rodila ljubav prema kuhanju – priča nam ovaj perspektivan kuhar koji, kada je došlo vrijeme odluke koju srednju školu upisati, nije nimalo dvoumio. Nakon završetka srednje škole, razmišljao je o upisu dodatnih dvije godine, ali onda je shvatio da nije toliko bitan taj papir, koliko je bitno iskustvo i znanje u kuhanju.

Martin Mark Kranjčević, mladić koji od malena živi život kuhara / FOTO IVAN BRKIĆ

– Praksu sam djelomice odradio u koprivničkoj Pivnici, a ostatak u koprivničkom restoranu hotela Zlatan gdje sam kuhati učio od Nikoline Lončar, državne prvakinje u slastičarstvu i kuhanju – priča nam Martin i dodaje da je vrlo brzo nakon održane prakse dobio poziv da ide raditi u Hotel Imperial u Vodicama gdje i dan danas radi i gdje se, kaže, svakodnevno usavršava u pripremanju hladnih jela, odnosno predjela, kanapea i slično.
Osim navedenog, Martin rastura i u pripremanju umaka i gotovo da nema umaka kojeg on neće iskombinirati, napraviti i dovesti ga do savršenstva.

– Vrlo sam pedantan u svom poslu i volim da je sve, kako bi se reklo, tip top i jedino tako sam zadovoljan svojim jelima – ističe Martin i dodaje da mu se nekoliko puta dogodilo da mu jelo nije ispalo kako treba, ali već sljedeći puta bilo je odlično i kako treba i biti. Mnogo je, kaže, tanjura i lonaca kod kuće uprljalo, dok nije napravio savršen tanjur.
Martina smo posjetili i u kuhinji koprivničke Obrtničke škole koju je i pohađao do nedavno. Tamo nas je očarao svojim gastronomskim znanjem. Iako biste i prema ponudi na tanjuru mogli odmah zaključiti da se radi o iznimno kvalitetnom kuharu, tek u razgovoru s Martinom shvatite koliko on zapravo zna o ovom poslu. I ne samo to, on na tom znanju ne staje, eksperimentira kada god stigne i to svakodnevno koristi u svojoj kuhinji. Postiže stvarno velike stvari jer fokus stavlja na ono što ga zanima i u čemu je dobar. Cijeli proces drži pod kontrolom, od biranja namirnica, obrade, pripreme i serviranja na tanjur pa do toga da prati kako će taj tanjur biti stavljen pred gosta, kako će mu se prezentirati i koja će na kraju biti reakcija.


Priprema za kuhanje veliki je dio kvalitetnog jela / FOTO IVAN BRKIĆ

Sve navedeno prepoznali su i mnogi europski i svjetski kuhari pa tako ima nekoliko ponuda za rad u Zagrebu, Beogradu i Jadranu općenito.
– Trenutno sam zadovoljan radom u Vodicama jer tek ovdje, u sezoni i u gomili kuhara, učim kvalitetno svoj posao i to mi je zasad dovoljno. Naravno, da tu mojoj priči nije kraj i da želje i ideje postoje, ali o njima nešto kasnije – govori nam Martin i dodaje kako mu je trenutni cilj usavršiti fine diding tehniku.

U svojoj četverogodišnjoj karijeri, Martin je sudjelovao na brojnim europskim natjecanjima, a predstavljao se i na nekim lokalnim. Sve to, dovelo ga je do Svjetskog kulinarskog kupa.

– Kako sam član Hrvatskog kuharskog saveza i na preporuku Nikoline Lončar dobio sam čast prisustvovati na ovako velikom kulinarskom natjecanju koje će mi zasigurno pomoći u daljnjem gastronomskom životu – naglašava. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d’Or-a i Global Chefs Challenge-a. Martin napominje kako je jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a pa tako i predstojeći projekt, odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg. U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine i sva jela su testirana i kušana nekoliko puta.

Martinove kreacije / FOTO PRIVATNA ARHIVA

– Natjecanje počinje 26. studenoga i traje do 30. gdje će jela ocjenjivati najugledniji svjetski kuhari. Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika koji na natjecanju imaju zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od četiri različita finger food-a, svečana hladna plata, tri različita predjela, svečeni menu od pet sljedova, četiri različita deserta i različita petit four-a – objašnjava nam Martin tijek natjecanja i dodaje kako njegov tim čine osam osoba, a on je, uz kolegu Tomislava Greganića zadužen za hladnu platu za osam osoba.

Doznali smo i kako je to natjecanje u kojem sudjeluje više od 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti oko 50.000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku, kaže Martin, prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.


– Jako se veselim odlasku u Luksemburg i nadam se odličnim rezultatima. Osim toga, znam da ću tamo steći brojna iskustva i vrijedna poznanstva za cijeli život – ističe ovaj zasigurno najmlađi član ovako važnog kulinarskog natjecanja.

– Kuhanje je moj život. Gdje god da se danas sutra nađem, znam da ću završiti u kuhinji. Nikada nisam zamišljao da radim u hotelu, ali sam sretan i ponosan na ono što sam stvorio. Većina naših gostiju su hotelski gosti, a zadržati takve goste u restoranu je velika stvar. Mnogi se redovito vraćaju i postaju naši stalni gosti što je meni jako drago – naglašava i dodaje kako je već do sada kuhao raznim poznatim ‘facama’ pa je tako kuhao za nogometnu i rukometnu reprezentaciju, brojnim uvaženim političarima, gradonačelnicima i drugima koji u hotel dolaze zahvaljujući poznatom i uglednom Food & Beverage menadžeru Bojanu Glavici.

Jedna pozerska iz kuhinje i njemu najdražeg mjesta na svijetu / FOTO IVAN BRKIĆ

– Život kuhara je kada se stalno nešto kuha, ‘kemija’ i kada si stalno u akciji i stresu. Eto to vam je moj život koji naprosto obožavam – naglašava Martin i stoga nimalo ne sumnjamo da će Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu i učiniti nas ponosnima.
Za kraj nam je još otkrio da će već možda u budućnosti otvoriti dva restorana, jedan u Koprivnici i jedan na Jadranu.

– Imam svoju ekipu koja razmišlja isto kao i ja i svima nam je zajednički cilj, a to je kuhati najbolje što znamo da usrećimo gosta jer gost je uvijek u pravu i za njega se valja itekako potruditi – zaključio je Martin.

Vezani članci

Najčitanije