Željko Cvrtila – najbolji kuhar među koprivničkim vatrogascima

Željko Cvrtila iz Koprivnice radi kao vatrogasac u Javnoj postrojbi Koprivnica, a od nedavno se bavi i pripremanjem hrane za rođendanske proslave, zabave i vjenčanja. Nakon završene srednje kuharske škole jedno je vrijeme radio u ‘staroj pizzeriji’ (Pod Pikom) u Koprivnici, pa u Njemačkoj, a bio je zaposlen kao kuhar i u Policijskoj stanici Koprivnica.

– Ne volim baš zatvoren prostor i teško mogu biti deset sati u kuhinji, zato sam i odlučio otići u vatrogasce. Sada već 23 godine radim u JVP Koprivnica. Njima sam na raspolaganju u bilo koje doba dana, ali smjenski rad mi omogućuje da imam dovoljno vremena i za kuhanje. Često pripremam jela i za kolege na poslu, a posebno vikendom – kaže Željko.

Otvorio je obrt Albor baš u doba pandemije, kad su se mnogi obrti zatvarali.

– Kad su moji sinovi upisali fakultet, bio sam prisiljen još nešto dodatno zaraditi i odlučio sam se baviti cateringom jer se u tome najbolje snalazim. U to vrijeme nije bilo velikih druženja već samo rođendana, manjih događanja i to sam iskoristio da se uhodam, pripremim i da vidim na terenu kako to sve funkcionira. Kad se sve otvorilo i kad su krenula okupljanja, ljudi su već neke stvari probali i čuli, sin je napravio Facebook stranicu na koju smo stavili fotografije onoga što nudim i brzo se pročulo – kaže Željko, koji puno pažnje posvećuje izgledu hrane i dekoraciji jela koja poslužuje, jer se tome ima vremena posvetiti.

– Mnogi ugostitelji imaju stalnu ponudu i pripremu hrane koja oduzima jako puno vremena, tako da ako rade još i catering, nemaju se vremena baviti još i dekoriranjem. Ja kad kuham znam koliko mi treba vremena, radim samo to i mogu se posvetiti ukrašavanju, igranju s bojama, dekoracijama i preslagivanju hrane na ovalima. Uvijek pazim da sve što pripremam estetski dobro izgleda jer što je šarenije i ako to ima neki smisao i formu, onda je to i privlačno ljudima. Svatko može kupiti salamu u robnom centru i nabacati ju na oval, staviti par maslina, takve stvari ja ne radim – dodaje Željko.

Otkriva nam i da su Koprivničanci dosta konkretni u odabiru hrane, vole da bude svega obilno i vole uglavnom mesna jela, imao je vrlo malo upita za vegetarijanske ili riblje jelovnike.

– Najčešće radim hladne buffete za svadbe, rođendane, proslave, a kad je prisutno samo muško društvo, obavezno pripremam puno mesnih jela. Reakcije su uglavnom pozitivne, ali svaka kritika je dobra jer mi omogućuje da neke stvari promijenim i poboljšam. Imam jako puno upita i narudžbe već i za sljedeću godinu. Unatoč tome ne bih se mogao posvetiti samo kuharstvu, jer jako volim svoj posao vatrogasca. Pronalazim se u oba zanimanja, kao vatrogasac pomažem ljudima i posao je jako dinamičan i to me stvarno ispunjuje, a s druge strane kuharstvo je stalno prisutno u mom životu i kod kuće i u obrtu, ne mogu reći da mi je jedno zanimanje draže od drugog. Taj dio oko igranja s hranom me opušta, ponekad se osjećam kao slikar dok slika sliku. Nema šprance, vizije, niti pravila, sve je stvar trenutne inspiracije. Čovjek stvarno nikad ne zna što je u njemu dok to ne otkrije – kaže Željko.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com