[MGK] Održan drugi okrugli stol Istraživačkog projekta TransFER

Dana 27. ožujka 2018. godine, u prostorijama Instituta za arheologiju u Zagrebu, održan je drugi okrugli stol istraživačkog projekta Transfer – Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba (IP-2016-06-5047) na kojem su sudjelovali djelatnici Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i Ivan Valent, vanjski suradnici projekta. Projekt, čiji je voditelj i koordinator dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan iz Instituta za arheologiju, započeo je prije dvije godine, a ovom su prilikom javno predstavljeni rezultati druge godine projekta.


Nakon uvodne riječi voditeljice projekta Ivan Valent održao je predavanje o rezultatima arheoloških istraživanja lokaliteta Hlebine – Dedanovice te terenskim pregledima koji su se tijekom proljeća 2018. godine odvijali na prostoru Podravine. Nakon toga uslijedilo je predavanje Roberta Čimina koji je predstavio iskustva prikupljena na radionici za taljenje željezne rude održanoj u mjestu Stará huť u Adamova, blizu Brna, u Republici Češkoj, te rezultate eksperimentalnog taljenja željezne rude održanog na Renesansnom festivalu 2018. godine.

Treće predavanje održao je znanstveni novak Tomislava Brenko s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u sklopu kojeg je predstavio dosad obrađene rezultate kemijskih analiza tla i rude prikupljenih sondiranjima na prostoru Podravine i tijekom arheoloških istraživanja. Nakon predstavljanja rezultata uslijedio je radni sastanak sudionika projekta na kojem su definirani naredni zadaci i obaveze vezani uz treću godinu projekta.

Vezani članci

Najčitanije