Mihael Hunjadi: Svi koji su upravljali jezerom htjeli su izvući korist i zbrisati, sada smo im poremetili planove

Odlukom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Ribolovnom klubu ‘Švelec’ iz Rasinje dodijeljeno je ribolovno pravo za jezero Rasinja na rok od 20 godina. Rasinjski športski ribolovni klub osnovali su u svibnju ove godine stanovnici Rasinje koji su inicijativu pokrenuli još tijekom 2021. godine nakon što je poduzeće ‘DEM trade ‘odustalo od ribolovnog prava na spomenutom jezeru. Inicijativa da preuzmu brigu oko jezera i očuvaju ga za buduće generacije rezultirala je osnivanjem športskog kluba koji će se zalagati za unapređenje sportskog ribolova na jezeru te za razvoj drugih aktivnosti vezanih uz športski ribolov.


 

– U Rasinji ima puno ribolovaca i u rad kluba uključili su se i mladi. Osnivanje kluba smo pokrenuli jer je okoliš našeg jezera devastiran i u njemu praktički nema ribe pa smo htjeli sačuvati jezero i zaštititi riblji fond i okoliš jezera. Od same ideje o osnivanju Kluba do prijave na javni natječaj imali smo veliku pomoć Općine, a najveća podrška nam je bio načelnik Kolman, u svakom je trenutku uz nas. Najvažniji cilj kluba je educiranje mladih, održavanje ribljeg fonda i organizacija svih vrsta ribolovnih natjecanja – rekao je Mihael Hunjadi, predsjednik Ribolovnog kluba ‘Švelec’ iz Rasinje.

 

FOTO / TZ SREDIŠNJA PODRAVINA

Novi je klub dobio ime po rijetkoj slatkovodnoj ribi koju zovu ‘Švelec’, to je tzv. trkuša, mala mrenica koja živi u brzim i hladnim vodama.


– Švelec i klen su bile glavne ribe prije nego je počelo poribljavanje, to je autohtona riba našeg kraja i naših potoka. Švelec je zapravo mala mrenica slična trkuši, a i to su prve ribe koje su klinci nekad lovili po podravskim potocima – kaže Mihael.

 

Klub planira prijaviti projekt za dobivanje sredstava iz europskih fondova, a dobivenim novcem htjeli bi dotjerati rasinjsko jezero jer kažu da je zapušteno i devastirano u razdoblju kada se nije znalo tko će njime upravljati.

 

– Svi koji su do sada njime upravljali htjeli su izvući vlastitu korist, pa su se poslije maknuli, tako je i sada trebalo biti, ali smo im poremetili planove. Ovo radimo za dobrobit mladih, za buduće generacije, svi se stvarno puno zalažu. Uništeni su rasinjski ribnjaci, ostalo nam je još samo ovo jezero – kaže Mihael Hunjadi


 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com