Mladen Ružman: Mi ne upravljamo poljem tulipana, nego odlagalištem otpada Piškornica

Koliko smeća se dovozi na Piškornicu, kada ga se više na taj prostor neće biti moguće dovoziti, zašto još nitko nije pregledao ponude za Gradnju RCGO Piškornica, a najviše pažnje su privukla ona koja su se ticala zagađenja podzemnih voda i višestrukih prekoračenja prisutnosti štetnih tvari od onih koja su propisana normama, na ta i druga pitanja  u ponedjeljak su odgovarali Mladen Ružman direktor RCGO Piškornica i Marijan Blažok, direktor Piškornice sanacijsko odlagalište.


Mladen Ružman i Marijan Blažok Foto / OZREN ŠPIRANEC

– Mi ne upravljamo poljem tulipana, nego odlagalištem otpada – bila je jedna od uvodnih rečenica koju je s govornice Županijske skupštine izrekao Ružman.

Kazao je da svatko od nas godišnje proizvede 400 kilograma otpada koje se negdje mora deponirati.

– I sam se pitam zašto projekt RCGO Piškornica kasni, a kasni zato što otpad u Hrvatskoj još uvijek nije došao u fokus interesa. Dolazi tek sada kada postajemo svjesni da su kapaciteti za njegovo odlaganje, a riječ je o najnižoj razini gospodarenja otpadom, pri kraju – istaknuo je Ružman dodavši kako je prije koji dan u nadležnom ministarstvu dogovoreno financiranje projekta gradnje RCGO Piškornica unatoč tome što pristigle ponude uvelike nadmašuju procjene naručitelja radova. Zamolio je da se tema RCGO Piškornica makne iz fokusa u političkoj areni.

MArko Fucak FOTO / OZREN ŠPIRANEC

– Pa vi ste pristali ući u tu arenu kad ste došli u Piškornicu za veliku plaću – doviknuo mu je Marko Fucak (SDP) na što je Ružman kazao da ne bježi od svoje plaće.


– Ona je za vas možda prevelika, a za mene koji trpim politizacije, izloženost kaznenim prijavama kojih je bilo nemalo i druge pritiske premala – odbrusio je Ružman.

Lažete, lažete i samo lažete – doviknuo je Mladen Kešer iz vijećničke klupe i pitao Ružmana koliko tona smeća je dovezeno na Piškornicu iz Rijeke. Kako se nije u svom dobacivanju, unatoč upozorenjima predsjednika skupštine Damira Felaka (HDZ), mogao obuzdati, naloženo mu je da napusti sjednicu.

Mladen Kešer FOTO OZREN ŠPIRAN

Na sjednici je rečeno da odlagalište nadomak Koprivnici može do kraja 2026. zaprimati otpad te se vjeruje da će do tog dana zaživjeti RCGO Piškornica.

Marko Fucak (SDP) raspravu je usmjerio na prisutnost prekomjernih količina nitrata i fenola u oborinskim vodama. Također, zanimalo ga je zašto na internetskim stranicama Piškornice nije objavljeno da su nirtati i fenoli, elementni koji mogu biti uzrokom kancerogenih oboljenja, tri, odnosno pet puta veći od dozvoljenih količina.

Blažok je podsjetio da se još 2021. na sjednici razgovaralo o problemu zagađenosti voda u okolišu te je dodao da izvještaji ne skrivaju tu činjenicu, odnosno da oni prije kao ni danas nisu sukladni.


– No prisutnost neželjenih tvari u vodama, istraživanja su pokazala, događa se nizvodno i uzvodno od Piškornice. Naglašavam, onečišćenje je zabilježeno na mostu kod Pustakovca pa nema ni teorijske šanse da ono dolazi od nas. Iz toga je zaključeno da odlagalište Piškornica ne može biti izvorom onečišćenja i odatle nesukladnost u izvještajima – objašnjenje je Blažoka.

Na upit Tomislava Golubića (SDP) zašto se nisu razmotrile ponude pristigle na natječaj za gradnju RCGO Piškornica i s tim podatkom došlo na sastanak s resornim ministrom, Ružman je kazao da to nije bilo zakonski moguće prije nego što komisija razmotri dokumente pristigle na natječaj, a do tog trenutka cijeli taj proces je tajan.

Tomislav Golubić FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com